Amikor nem azért hoz rossz jegyet, mert buta, hanem mert beteg a gyerek: 7 jel, hogy ADHD-val küzd

Az ADHD - figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar - jeleiről dr. Bohács Krisztina PhD, a Gem Tanulási központ szakmai vezetője beszél.

GettyImages-1066518438
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Október az ADHD - A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar - tudatosításának hónapja volt. Mi az ADHD, és hogyan lehet felismerni? Dr. Bohács Krisztina PhD, a Gem Tanulási Központ szakmai vezetője járja körbe a hiperaktivitás és a figyelemzavar problémáit.

Mi az ADHD, és hogyan lehet felismerni?

- Az ADHD tulajdonképpen a kontroll, az önszabályozás problémája. Hátterében agyi elváltozás áll, mely a prefrontális lebenyt - agyunk elülső részét érinti. Az ADHD-s emberek agyában a kémiai-biológiai folyamatok eltérően játszódnak le, ezért gyakran túlreagálnak helyzeteket, erős érzelmi kitöréseket élnek meg, vagy éppen ellenkezőleg: nagyon enyhe érzelmi reakciót adnak bizonyos helyzetekre. Az ADHD felismerése trükkös lehet, mert sokféle tünetcsoport egy-egy tünete lehet jelen az egyes érintetteknél. Nincs két egyforma ADHD-s ember - kezdi dr. Bohács Krisztina PhD.

GettyImages-169676866

Mik ezek a tünetek, és hogy lehet biztos diagnózist kapni?

- Az ADHD-n belül elkülöníthetünk figyelemhiánnyal és hiperaktivitással-impulzivitással kapcsolatos tüneteket. Természetesen a két tünet kombinációi is jelen lehetnek egy adott személynél. A figyelemhiányos gyermekre jellemző egyfajta álmodozás, elkalandozás. Ezek a gyermekek nehezen követik a közös órai munkát, belekezdenek egy feladatba, de egyszer csak azon kapják magukat, hogy már nem is a feladattal foglalkoznak. Nehezíti a diagnózist, hogy ez a viselkedés nem zavarja a csoport munkáját, a többiek feladatmegoldását, ezért a környezet sok esetben nem figyel fel a problémára. A hiperaktivitás, impulzivitás tünetegyüttese talán szembetűnőbb a szülők és a pedagógusok számára. A hiperaktivitással küzdő gyermekre jellemzőek a dührohamok, egyfajta izgágaság, túlmozgás, heves érzelmi reakciók és akár agresszív viselkedés is. A biztos diagnózishoz megfelelő mérési eszközök, tesztek szükségesek.

Hány éves korig lehet diagnosztizálni a gyermeket, és milyen kezelés várható a diagnózis után?

- A legtöbb gyermek tesztelését a pedagógusok kérik, amikor bizonyos magatartásproblémák zavarják az iskolai óratartást. Egyes esetekben a szülőnek tűnik fel, hogy valami nincs rendben, nem úgy reagál a gyermek a nevelési módszerekre, ahogy elvárná tőle. A Gem Tanulási Központban nem korhatárhoz kötött az ADHD-t és a kognitív képességeket felmérő tesztelés. Számunkra az a legfontosabb, hogy felmérjük a képességeket, és személyre szabott segítséget tudjunk nyújtani. A klinikai diagnózis nálunk másodlagos. Mivel az ADHD felnőtt korban is problémát okozhat, felnőttek tesztelésével és tréningjével is foglalkozunk.

GettyImages-1049282174

A klinikai vonalon jellemzően gyógyszerekkel segítik pótolni azokat a kémiai anyagokat, amelyek nem megfelelő mennyiségben vannak jelen az ADHD-ban érintett személy agyában. A tanulási központban olyan személyre szabott programmal segítjük az ADHD megértését és kontrollálását, amely kiegészíti a gyógyszeres kezelést. A fejlesztések által a mindennapi életben hasznosítható, maradandó eredményeket tapasztalnak a hozzánk járó gyermekek és felnőttek is: javul a figyelmük, a memóriájuk, könnyebben összpontosítanak akár hosszabb időn keresztül is, és eszközöket adunk az önkontroll erősítéséhez is. Ezek a változások iskolai környezetben is látványosak, de a munkahelyi közegben is pozitív irányba mozdítják az ADHD-s személyek megítélését. Ráadásul a kontroll érzésének visszaszerzése önbizalmat is ad, ezáltal segítve a társas kapcsolatok alakulását is. Tapasztalatunk szerint érintettségtől függően a terápia hatására akár csökkenthető vagy el is hagyható a gyógyszeres kezelés. Természetesen minden esetben konzultáció szükséges a kezelőorvossal, a szakemberek szoros együttműködésére van szükség a holisztikus kezeléshez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Említette, hogy felnőtteket is tesztelnek. Felnőtteknél is lehet még valamit kezdeni az ADHD-val?

- Természetesen! Felnőtt korban szerzett diagnózis esetén is bevethetők ugyanazok az eszközök, mint a gyermekek esetében. Ugyanolyan hatásosak a fejlesztések és a gyógyszerek is. A legtöbb felnőtt ADHD-s életében a szervezetlenség, szétszórtság okoz problémát. A munkahelyi kommunikációt zavarhatja a gyenge munkamemória, a heves érzelmi reakciók. Ezeken a tüneteken mind segíthet a kognitív terápia, az agy „újrahuzalozása”. A BrainRX program hatására a figyelem akkor is javul, amikor egyéb impulzusok, elterelő ingerek is jelen vannak, például feladatmegoldás közben ki lehet nézni az ablakon egy forgalmas útszakaszra, vagy beszélgetnek a közeli asztalnál.

"Honnan jönnek" az ADHD-s felnőttek? Nem lehet kinőni ezt a zavart?

- Az ADHD nem kinőhető. Egy olyan idegrendszeri fejlődési zavarról van szó, amelynek hatása élete végéig kíséri az érintetteket. Sok esetben az ADHD halmozódik a családban, a gyermek diagnózisa után a szülő is felismeri magán a tüneteket, vagy egy unokatestvér-nagybácsi fedezi fel a hasonlóságot a saját nehézségei és a diagnosztizált gyermek problémái között. Az ADHD más zavarokhoz hasonlóan eltérő mértékben érintheti az egyes embereket, más formában jelenhet meg, eltérő problémákat vethet fel az egyes érintetteknél. A tünetek is változhatnak: enyhülhetnek vagy éppen súlyosbodhatnak a környezet, a tanulási stratégiák, az ADHD megértése és a különböző kezelések függvényében. A statisztika azt mutatja, hogy 45 gyermekből egy érintett, míg felnőttkorban minden 37. személy ADHD-s.

GettyImages-685167786 (1)

Növekvő tendencia figyelhető meg a diagnózisok számában? Egyre többen érintettek?

- A modern társadalomban egyre többeket érint a figyelemzavar és a hiperaktivitás. Ugyanakkor fejlődött a tudomány, többet tudunk az ADHD-ról, és pontosabban tudjuk mérni a tesztekkel. Itt jön be a „zebrahal” - ugyanis az ADHD-kutatások egyre inkább ezeken a zebrahalkultúrákon történnek, mivel genetikai állományuk 80 százalékban olyan, mint az emberé. Látható ezekben a halakban, ha műanyag-, különféle fém-, például ólomszennyezés éri őket, teljesen az emberekben megfigyelhető ADHD-s tüneteket kezdik hozni. 

A tudatosítás hatására több pedagógus felismeri az ADHD jeleit, illetve több felnőtt is segítséget kér. Korábban például úgy gondoltuk, hogy a fiúk gyakrabban érintettek, de a friss kutatások feltárták, hogy inkább a tünetek eltérőségéről van szó. A lányokra jellemzőbb a figyelemzavar - mint említettem, elrévedés, álmodozás, ami kevesebb diagnózishoz vezet, hiszen nem „zavarnak” ezzel a viselkedéssel másokat. A fiúknál gyakoribb az impulzivitás, a kontroll elvesztése, az agresszió. Ez a viselkedés szemet szúr a környezetnek, negatívabban van megítélve, ezért nagyobb eséllyel megkezdődik a tünetek okainak feltárása.

ADHD-s sztárok

A világsztárok körében is előfordul a hiperaktív figyelemzavar, történeteikből kiderül, hogy még ők sem voltak védettek a környezetük negatív reakcióitól, többeket az iskolában tartottak nehéz esetnek, másokról pedig csúnya pletykák is elkezdtek terjedni.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük