Egyre több tinilány megy abortuszra - Így óvd meg a tiédet
Tiltással semmire nem mész, szeretettel és elfogadással annál inkább.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár tavaly több mint 5%-kal kevesebb terhességmegszakítást végeztek Magyarországon, mint egy évvel korábban, a Magyar Család- és Tudományos Nővédelmi Társaság - MCSNTT - szerint a legfrissebb statisztikák azt mutatják, hogy a tinédzserek körében folyamatosan emelkedik az abortuszok száma.

Az MCSNTT az abortuszok visszaszorítását célzó kampányának keretében ismét kiírta fiataloknak szóló pályázatát. Mindemellett szülőként te is tehetsz a nem kívánt terhesség létrejötte ellen.

Testre-lélekre kihathat

Magyarországon 10 millió lakosra csaknem 40 ezer terhességmegszakítás jut, vagyis 12 percenként esik teherbe úgy egy magyar nő, hogy nem szeretné megtartani gyermekét - hangsúlyozta az MCSNTT szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Kifejtették: 2011-ben összesen 38 400 terhességmegszakítást végeztek, amely 5,1%-os csökkenést mutat az előző évhez képest. A legnagyobb mértékben a 25 és 34 év közötti nők körében esett vissza az abortuszok száma, a 20 év alattiak körében viszont több terhességmegszakítást végeztek, mint az előző évben.

A társaság szerint az egyik legfőbb probléma az, hogy a fiatalok még mindig tájékozatlanok, nincsenek tisztában a fogamzásgátlás lehetőségeivel. Márpedig - mint kiemelték - egy terhességmegszakítás a tinédzserek számára nemcsak lelki megrázkódtatást okozhat, hanem kihathat a későbbi gyermekvállalásra is.

Ne ess pánikba!

Az MCSNTT az abortuszok visszaszorítása érdekében indított Ne ess pánikba! című országos társadalmi célú kampánya részeként idén is pályázatot hirdet a fiatalok számára. A szervezők több kategóriában várják a fiatalok azon írásait, amelyekben a szexuális együttlét pozitív oldalára és a biztonságra egyaránt felhívják a figyelmet.

A pályázati határidő november 30. A beküldött pályamunkákat december 7-ig értékelik, s a kiválasztott alkotások beküldői értékes nyereményben részesülhetnek - hangsúlyozta az MCSNTT közleményében.

Ezt teheted szülőként

A felgyorsult biológiai érés és a civilizációs hatások mellett a csoportnyomás is meghatározó szerepet játszik abban, hogy manapság a gyerekek nagy része 13-14 éves kora körül szerzi az első nemiséggel kapcsolatos élményét, aminek aztán nem ritkán rossz vége lesz. Tény, hogy ebben a korban a gyerekek kisebb-nagyobb mértékben eltávolodnak szüleiktől, ám sokat tehetsz azért, hogy csemetéd számára továbbra is a család jelentse a szeretetet és a biztonságot - így pedig jóval kevésbé lesz kiszolgáltatva a külvilág hatásainak.

Elfogadás

Senki sem állítja, hogy a kamaszokkal könnyű. Ám bármit mond vagy tesz is a gyerek, hangsúlyozd, hogy nem őt magát, hanem csak azt a bizonyos megnyilvánulását tartod nemkívánatosnak. Így az önértékelése mind stabilabbá válik, - és jobban ellenáll majd a negatív impulzusoknak.

Osztatlan figyelem

Bár a kamasz sokszor visszahúzódna, ne engedd, hogy túlságosan fellazuljon a kettőtök közti kötelék. Az intim szféráját tiszteletben tartva továbbra is fordíts rá annyi energiát, mint korábban. Nem az időtartamon, hanem az osztatlan figyelmen van a hangsúly, egy-egy közös program pedig valóságos csodát tehet.

Rugalmasság

Még egy lázadó kamasznak szüksége van bizonyos szabályokra, hiszen, ha nem tudja, mikor mihez kell tartania magát, illetve mire számíthat, bizonytalanná válik önmagában és környezetében egyaránt.

Ám ha túl sok van belőlük, és jellemzően ezek kapnak prioritást az érzelmi szükségletekkel szemben, a gyerek menekülni fog - esetleg olyasvalakinek a karjaiba, aki nem feltétlenül kívánatos társaság számára. Az ésszerűség határain belül engedd lazábbra a gyeplőt!

Beszélgetés a szexről

A tiltásnak semmi értelme, a beszélgetésnek annál inkább. Tudatosítsd gyermekedben, hogy a szex a kölcsönös tiszteletről és a kölcsönös örömszerzésről szól - szeretet része, nem pedig a felnőtté válás záloga. Természetesen a fogamzásgátlásról is essen szó ilyenkor, és az sem árt, ha a gyerek megismeri az esemény utáni tabletta fogalmát.

Ezt is szeretjük