A tüszős mandulagyulladás tünetei és kezelése
Banálisnak hiszik, pedig olyan szövődményei lehetnek, mint a szívizomgyulladás vagy vesegyulladás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az általában hároméves kortól, gyakrabban iskolások között jelentkező fertőző betegség, a tüszős mandulagyulladás nyállal terjed, és egész évben előfordulhat, időnként halmozottan is.

A betegség tüneteiről, a megelőzés és a gyógyítás eszközeiről dr. Ablonczy Mária, a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Fül-orr-gégészeti osztályának főorvosa beszél.

Mi okozza?

- A tüszős mandulagyulladás lehet virális, bakteriális, gombás eredetű. Az esetek körülbelül 70%-ban a fertőzést többfajta vírus, és csupán 30%-ában a Streptococcus pyogenes nevű baktérium okozza. A Streptococcus okozta tüszős mandulagyulladás felismerése döntő fontosságú a kezelés szempontjából, ezért gyanú esetén szükséges a torokváladék leoltása vagy a gyorsteszt elvégzése - mondta dr. Ablonczy Mária.

Mik a tünetei?

A kicsiknél elsősorban hirtelen kezdődő magas láz, fej-, has-, torokfájdalom jelentkezik, majd nyelési nehézség is. A gyerekek erős fájdalomra is panaszkodhatnak, ezek különösen az áll alatti, illetve nyaki nyirokcsomókat érintik, amelyek ekkor megduzzadnak, és tapintáskor, nyeléskor érzékennyé válnak.

Szövődményként előfordul mandula mögötti, körüli tályog, középfülgyulladás, valamint úgynevezett második betegség: reumás láz, szívizomgyulladás, vesegyulladás, bőrbetegségek is.

Kezelés

Terápiaként a kezelőorvos által előírt antibiotikum - elsőként választandó szer a penicillin - alkalmazandó. A krónikusan gyulladt, gócos garatmandulákat el kell távolítani, különösen, ha két éven át évente négyszer, illetve annál is többször ismétlődő heveny, bakteriális, tüszős mandulagyulladása van a gyermeknek. Hároméves kor előtt csak kivételes esetekben - lázgörcs, tályog, szepszis, reumás láz stb. - javasolt elvégezni a mandulaműtétet.

A mandulaműtét szövődményei

A műtét szövődménye lehet utóvérzés az orrból, torokból, garatból, amely bekövetkezhet a műtét utáni 24 órán belül, illetve a seben kialakult lepedék leválása kapcsán, általában a hetedik-tízedik napon. Valamint előfordulhat sebfertőzés, vagy a seb körüli lágyabb részek gyulladása, elhúzódó lázas állapot, félrenyelés, a nyelvcsap és a lágy szájpad sérülése, elhúzódó idegentest-érzés.

Fontos tudni!

A műtét után 10-14 napig legyen otthon a kicsi, lehetőleg minél nyugodtabb körülmények között. Folyékony, pépes, nem túl meleg, fűszermentes ételeket fogyasszon, az orvos által előírt fájdalomcsillapítók mellett. A hideg ital, étel pedig érösszehúzó, fájdalomcsillapító hatása miatt ajánlott.

Megelőzés

Ahhoz, hogy megelőzd a mandulák, középfül, arcüreg krónikus gyulladásait, meg kell keresni ezen betegségek kialakulásának lehetséges okát, ami az esetek többségében refluxbetegség.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ennek diagnosztizálására világszerte az úgynevezett kétcsatornás, 24 órás pH-monitorozás elvégzése szükséges. A monitorozást egy szondával végzik, amelynek során a beteg nyelőcsövében egész nap mérik a PH-értéket, így tudják kiszűrni a refluxos reakciókat. Amennyiben a vizsgálat bizonyítja a refluxbetegséget, megfelelő kezeléssel a fent említett visszatérő fül-orr-gégészeti kórképek krónikussá válása megelőzhető.

Forrás: K&H gyógyvarázs, Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika

Ezt is szeretjük