A top 12 táplálék terhesség alatt
A babát és a mamát is védik a fejlődés hónapjaiban.
- Kiss Krisztina
- 2011.12.26.
Dia
Spenót
A spenót maga az éltető energia, ezt Popeye is jól tudja. Számos vitamin forrása, de olyan nyomelemeket is tartalmaz, melyek elősegítik azok felszívódását. Megtalálhatók benne: K-vitamin, A-vitamin, C-vitamin, B2- és B6-vitamin, E-vitamin, foszfor, cink, folsav, réz, mangán, kalcium, kálium és magnézium, valamint növényi fehérjék és rostok. Kiemelkedően támogatja a csontképzést, illetve erős antioxidáns tulajdonságával védelmet nyújt neked és a magzatnak.
Dia
Gránátalma
Csak kevesen tudják, hogy a gránátalma kiváló antioxidáns hatású, még a zöld teát is lepipálja ebben. Ugyanakkor a polifenolokon és a flavonoidokon kívül, nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz. A fogyasztásával csökkenthető a káros koleszterinszint a vérben, valamint a vérnyomásra is jó hatással van. Ráadásul ízletes csemege, amit bármikor csipegethetsz, mikor rád tör a nassolási vágy.
Dia
Mazsolás zabpehely
A természetes alapanyagú, teljes kiőrlésű zabpehely - amely nem tartalmaz cukros ízesítőket -, a növényi rostok miatt értékes táplálék. Segítheti az emésztésed a terhesség során, valamint a telítő hatása miatt megakadályozhatja, hogy habzsolj a kívánós időszakban. A vörös szőlőből készült mazsola antioxidáns hatással bír, valamint E-vitamint, K-vitamint, folsavat, foszfort, káliumot, kalciumot és vasat tartalmaz, melyek nélkülözhetetlen tápanyagok a magzat fejlődéséhez.
Dia
Tej és tejtermékek
A tejről talán már senkinek sem kell ódákat zengeni, hiszen mindenki tudja, hogy fontos szerepe van az egészséges táplálkozásban. Az idegrendszer építéséhez szükséges B-vitaminok is pótolhatók vele, hiszen B3- és B12-vitaminokban bővelkedik, a tejtermékekben pedig B2-vitamin található. Ezen kívül a tej és a belőle készült táplálékok kalciummal és magnéziummal segítik a csontképzést, illetve a folsav is megtalálható bennük.
Dia
Tojás
A tojásról sokan csak annyit tudnak, hogy gazdag fehérjeforrás, ezért legtöbbször alulértékelik a fontosságát. Pedig komplett B-vitamin állománnyal bír, illetve a ritka D-vitamint is tartalmazza, akár a tej. A D-vitamin-tartalék nagyon fontos a várandósság alatt, mert a kalciummal együtt a baba csontjainak fejlődését szolgálja. Mindezeken kívül a tojássárgája cinkben, foszforban, vasban bővelkedik, de az értékes zsírsavak is jelen vannak benne.
Dia
Banán
Ha kevés húst eszel, a banánnal pótolhatod a fehérjeszükségleted egy részét. Arra is jó, hogy feltöltsd a szervezeted magnéziummal, folsavval amikre mindkettőtöknek nagy szüksége van a kilenc hónap során. Ha tejjel banánturmixot készítesz, kalciumban gazdag fehérjebombát nyerhetsz.
Dia
Brokkoli
Minél sötétebb a brokkoli virágzata, annál több benne a C-vitamin és béta-karotin. Nagyjából 10 dkg brokkolival a javasolt napi C-vitamin adag több mint felét viheted be a szervezetedbe. Ezen kívül A-vitamint, E-vitamint, B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat és káliumot tartalmaz, tehát felér egy multivitamin tablettával. A béta-karotin jótékony hatást gyakorol az idegrendszerre, de a szem és bőr épségét is óvja.
Dia
Alma
Holland és skót kutatások bebizonyították, hogy a terhesség alatti rendszeres almafogyasztás csökkenti annak az esélyét, hogy a gyermek asztmás legyen a későbbiekben. Továbbá az alma emésztést segítő és magas antioxidáns hatású gyümölcs. Rosttartalmának egyharmadát a pektin adja, mely javítja az anyagcserét. Segíti az immunrendszert, vagyis gyulladáscsökkentő, baktériumölő és májvédő szerepet is betölt.
Dia
Zöldborsó
A zöldborsó rostokban és esszenciális aminosavakban gazdag, értékes táplálék. A banánhoz hasonlóan magas a fehérjetartalma, ráadásul karotinban, B1-, B2- és C-vitaminban is bővelkedik.
Dia
Mandulás müzli
Érdemes az előre csomagolt müzli tartalmát ellenőrizni, mert nem mindegyik áll értékes összetevőkből. A mandulás, magvas müzlit gyümölcsökkel is feldúsíthatod, hogy fokozd az egészséges élettani hatásukat. A mandula kiváló B-vitamin-forrás, ám megtalálható még benne az E-vitamin, kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas, foszfor és cink. A müzliben szintén jelen van a B1-, B12-vitamin, illetve biotint és folsavat is rejteget magában.
Dia
Tonhal
A szív- és érrendszer egészségéhez nagyon fontos az omega-3 zsírsav, mely megtalálható a tonhalban. Általában sokkal több omega-6 zsírsavhoz jut a szervezet, mint omega-3-hoz. Ha felborul ez az értékarány, megnő a gyulladásos és krónikus betegségek kialakulásának kockázata. A tonhal remek proteinforrásként is ismert, valamint B1-, B3-, B6-vitamint, szelént és magnéziumot tartalmaz.
Dia
Húsok
A húsok fehérjetartalma nagy szerepet játszik az agy működésének folyamataiban és fejlődésében. Főleg a sovány szárnyas húsok fogyasztása ajánlott a terhesség ideje alatt, melyek B-vitaminokban, zsírsavakban, cinkben, foszforban, szelénben bővelkednek. A vérszegénység kivédése miatt érdemes néha sovány marhahúst is fogyasztanod, mert magas a vastartalma.