A figyelemzavaros hiperaktivitás egyik tünete

Nem biztos, hogy ügyetlen a gyerek

Nyáron nagyobb veszélyben van a gyerek.

Nem meglepő, hogy az elevenebb, aktívabb gyermekeknél gyakoribbak a sérülések, de kevesen tudják, hogy ami túlzott bátorságnak és ifjúkori felelőtlenségnek tűnik, annak a hátterében a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar, más néven ADHD is állhat.

Egy amerikai felmérésből ugyanis kiderült, az ADHD-s gyermekek esetében duplára nő a sérülések esélye. Dr. Szabó László gyermekgyógyász,
a Magyar Gyermekorvosok Társasága tanácsadó elnöke az alábbiakban segít felismerni a bajt, és a megelőzésre vonatkozóan is ad tanácsokat.

Leggyakoribb: elesés, magasból leesés

A gyermekek számára az egész világ egy nagy grund, és ahogy azt már a Pál utcai fiúk óta tudjuk, minden megmászható, bevehető és megvédhető.

A rendelőkbe a gyermekek fele általában leesés miatt kerül be, a figyelemhiányos hiperaktív gyerekek pedig rendszeres látogatói az ügyeletnek. A félelemérzet hiánya gyakori oka a különböző baleseteknek, hiszen egy óvatlan pillanatban könnyű leesni a fáról, falról és a legvadabb helyekről.

Az ADHD-s gyermekekre jellemző a túlzott lobbanékonyság - impulzivitás -, gyakran nem mérik fel tettük következményeit, mint például a fal magasságát, a beton keménységét, és felelőtlenül vágnak bele kalandjaikba.

A balesetek 40%-a biciklizés közben történik

Hét év felett minden második esés biciklizés közben történik, az ADHD-s gyermekek körében pedig 50%-kal magasabb a kerékpáros balesetek száma. A betegség tünetei, az impulzivitás, hiperaktivitás és figyelemzavar együtt és külön is állhatnak az esések mögött.

A vezetési stílus és az ADHD sem kinőhető: a figyelemhiányos tinédzsereknél a motorbalesetek aránya is kettő-négyszer nagyobb. Kanadai orvosok azt is felmérték, hogy a hiperaktív gyerekek a rizikósabb átkelésnél is átmentek az úton, míg a nem hiperaktív gyerekek addig nem kelnek át a zebrán, míg az nem teljesen biztonságos.

Fogbaleset: ritkán súlyos, de nagyon ijesztő

A figyelemhiányos hiperaktív gyermekek nemcsak a sürgősségi osztályoknak, de a fogorvosi rendelőknek is gyakori látogatói. Rendszeresek ugyanis a fogcsikorgatás okozta problémák, emellett az ADHD-s gyerekek többször harapják el a nyelvüket vagy törik ki a fogukat, mint figyelmesebb társaik. Esetükben nagyon fontos a pontos napi rutin felállítása, hiszen figyelmük gyakran elkalandozik, és hajlamosak elfelejtkezni feladataikról, például az étkezéseket követő fogmosásról is. Egy új-zélandi kutatás ennek kapcsán kimutatta, 12-szeres a fogszuvasodás esélye a figyelemhiányos iskolásoknál.

Mérgező növények a szabadban

A gyerkőc nemcsak balesetet, hanem mérgezést is szenvedhet, miközben kint játszik. Tudj meg többet a témáról videónkból!

Legalább 70 ezer ADHD-s gyerek Magyarországon

Egy friss tanulmány szerint ma Magyarországon legalább 70 ezer ADHD-s gyermek él, így minden általános és középiskolai osztályban lehet legalább egy figyelemzavarral küzdő gyermek.

Kezelhető?

Egy heg, törés vagy zúzódás jól kezelhető, szerencsére az ADHD-ra is létezik megoldás. Bár a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar nem gyógyítható, de vannak módszerek, terápiák, amelyekkel az érintettek teljes, tünetmentes és nem utolsósorban biztonságosabb életet élhetnek.

Fontos, hogy ha a szülők olyan tüneteket észlelnek, melyek a többi gyermek viselkedésétől eltérnek, beszéljenek az óvónővel, tanítónővel, forduljanak Nevelési Tanácsadóhoz. Innen szükség esetén a megfelelő szakemberhez irányítják majd őket.

A pontos diagnózis után gyógypedagógiai, mozgás-, szükség esetén komplex kezelés következhet, ez lehet viselkedés terápia, szülőtréning, tanulást segítő tréning, esetenként a gyógyszeres terápia is. Az ADHD tünetei, azaz a túlmozgás, a figyelemhiány és az impulzivitás hatéves kor környékén már felismerhetők, tehát a megfelelő kezeléssel sokat tehet a család a balesetek megelőzéséért is.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük