A baba neme: mikor derül ki biztosan?

Eddig csak találgatni lehet

Nem számít, fiú vagy lány, de most akarom tudni! Van ebben némi ellentmondás.

beauty and style
Top olvasott cikkek

- Az ott a jobb comb, az pedig a bal - mutat az ultrahangos orvos a monitorra. - Na, mit gondolnak?

Én a magam részéről hunyorogva figyeltem a képernyőt, holott már a kérdésfeltevés előtt tudtam, hogy kisfiú. Tulajdonképpen két-három hónapja motoszkál bennem a gondolat, hogy a családi egyensúly érdekében az első gyerekünknek fiúnak kell lennie.

Miért fontos a baba neme?

Az elmúlt években kizárólag kislányok érkeztek a famíliába. Elképzeltem apámat, amint bejelentem neki a harmadik lányunokája érkezését - mit mondjak, már a fejemben kivetített képen is remekül mulattam.

A terhesség során végzett ultrahangos vizsgálatok közül kétségkívül a 12. hetit előzi meg a legtöbb izgalom. Ekkor végzik el a rettegett Down-szűrést, először méricskélik a baba karját, lábát, orrcsontját, ülőmagasságát, tarkóredőjét, mellkas- és fejkörfogatát.

Ekkor derülhet ki

A 12. hetit követő vizsgálatot pedig azért várják a kismamák, mert ilyenkor már kiderülhet a baba neme. A legtöbb orvos a 16. hét környékétől mer nyilatkozni arról, hogy fiú vagy lány lakik-e odabent - ezt megelőzően inkább csak találgatni lehet. A 20. héttől pedig - hacsak nem kifejezetten titokzatos babáról van szó - szinte biztosan lehet tudni a nemét. Amire a szülők többsége nagyon is kíváncsi. Hogy miért?

Mindegy, csak egészséges legyen

A jól ismert szöveg szerint "mindegy, csak egészséges legyen" - és azt hiszem, legtöbben valóban így is gondolják. Hogy mégsem bírják kivárni a születés pillanatát, annak oka nem a rugdalózók vagy a babaszoba színének megválasztásában rejlik.

Napról napra közelebb egymáshoz

A férfiak fejében valahol a tudatalatti küszöbén valószínűleg ott libikókázik az ősi kérdés: lesz-e utódom, aki továbbviszi majd a családi nevet? Ám voltaképpen mindkét nemet nagyjából egyformán foglalkoztatja a fiú vagy lány kérdés.

Ennek az információnak a birtokában ugyanis még közelebbinek érezhetjük magunkhoz őt, illetve az elkövetkező 20-30 évet. Előbbi persze nyilvánvaló hülyeség, hiszen az odabent növekvő apró kis lénnyel anyaként valószínűleg a kilenc hónap során vagyok a legbensőségesebb viszonyban. Ahogy telnek a hetek, lassan megérzem az első apró rezdüléseit, és ebben az időlegesen kialakult szimbiózisban minden nappal és mozdulattal egyre jobban értjük egymást.

A jövő - képekben

Ennek az érzésnek pedig a világon semmi köze a nemhez. Hogy fiú vagy lány, úgy hiszem, csak azért fontos, hogy ne pusztán a fizikai valómmal és lelki szinten, hanem az agyammal is felfogjam ezt az egész további életemre kiható változást.

Ne csak azt tudjam, hogy az odabent növekvő magzat a mi gyerekünk, akit napról napra jobban szeretünk, hanem pontosabb képekben ábrándozhassak a jövőről. Milyen csibész lesz a fiam háromévesen, okos kisoskolás korában, hogyan játszik majd hosszú hajú kamaszként az első rockzenekarában.

Egyelőre csak idáig jutottam. De ha nem tudnám a most 19 hetes magzatunk nemét, ennél jóval lassabb ütemben gyárthatnám a jövővel kapcsolatos illúzióimat.

Ezt is szeretjük