A 7 legrémisztőbb tünet csecsemőkorban, ami teljesen természetes

Nincs okod aggodalomra

A szülő azonnal orvosért kiáltana, holott természetes jelenségről van szó.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A közhiedelemmel ellentétben a kisbaba nem pici felnőtt - még nincs teljesen kész. Nem minden csontja nőtt még össze, a keringési és emésztőrendszere érzékenyebb, az agyműködése pedig igen csavarosnak tűnhet a beavatatlanok számára.

A vadonatúj szülők gyakran hívják kétségbeesve a gyerekorvost mindenféle különös jelenség miatt, és rendre azt a választ kapják, hogy ilyet minden csecsemő produkál. Íme, három gyakori jelenség, amiről a legtöbb édesapa és édesanya azt hiszi, hogy valami mizéria tünete - holott teljesen természetes.

Hangsúlyos nemi szerv

Az újszülöttek nemritkán szinte viccesen nagy herékkel, illetve szeméremajkakkal lepik meg gyanútlan szüleiket.

Az apukák dagadnak a büszkeségtől fiuk adottságai láttán, az anyák pedig aggódnak, amiért a lánykájuk nem ismeri a mértéket - ez a jelenség azonban rövid életű. Az okozza, hogy a méhlepényen keresztül a baba szervezetébe is jutott az anyai hormonokból, mielőtt elvágták volna a köldökzsinórt.

Ismert olyan eset is, amikor az újszülöttnek anyatejhez hasonló váladék szivárog a melléből, egyes kislányokból pedig menstruációs vérre emlékeztető folyás távozik. Ezek egyike sem jelenti azt, hogy máris elkezdődött a serdülőkor, csupán a hormonok szórakoznak az aggódó szülővel.

Pulzáló fejtető

Amikor a szülő először látja meg, hogy a baba feje búbján enyhéz le-fel mozog a bőr, valószínűleg az infarktus határára kerül - különösen, ha túl sok horrorfilmet látott, hiszen azokban az ilyen lüktetés nem jelenthet mást, mint hogy kitörni készül egy földönkívüli lény. Félretéve a tréfát: valójában azért lehet látni a pulzálást a baba kobakjának tetején, mert a koponyacsontok még nem nőttek össze. Néha még a vérerek is megfigyelhetők az újszülött bőre alatt.

Csúcsos fejforma, lapos arc

Még nagyobb lehet az aggodalom, ha a fenti jelenséghez csúcsos fejforma és lapos arc is párosul - bár ez utóbbi kettő sokszor önmagában is megfigyelhető. Ez esetben sincs szó arról, hogy a babával valami baj lenne.

Mindannyian tudjuk, hogy a gyerekek általában fejjel előre jönnek világra. A természet erre a viszonylag kemény gömbre - a baba legméretesebb részére - bízta, hogy befejezze a méhszáj és a hüvely kitágítását, és utat csináljon a test többi részének. Képzelj el egy fúrópajzsot, amely alagutakat váj a hegyoldalba - nagyjából úgy. A fej legpuhább részei, az arc és a fejtető - azaz a kutacs - gyakran megnyomódnak az út során, ezért sok baba úgy néz ki, mint a csúcsfejűek - mindennek azonban néhány héten, de legkésőbb egy hónapon belül már nyoma sem lesz.

Csecsemőkori fitymabajok

Adódhat olyan helyzet, amikor elbizonytalanodhatsz - például nem tudod, valóban fitymaszűkület-e az, amit látsz. Videónk segít eldönteni a kérdést!

Rángások

A babák könnyen megijednek, és ilyenkor általában az egész testük összerezzen. Ha úgy veszel fel egy újszülöttet, hogy nincs bepólyázva, akkor kezét-lábát felemeli, mint a kismajom, amely éppen leesni készül a faágról. A kicsik álmukban is képesek megrázkódni minden nyilvánvaló ok nélkül. Ez a fajta rángatózás teljesen normális az ilyen apró emberkéknél, akik még nagyon az elején járnak a mozgáskoordináció fejlődésében.

Plusz két ijesztő jelenség

A legtöbb szülő a legközelebbi szemészhez rohanna, ha az alábbiakat tapasztalja a babán.

Kancsalság

A babák jó pár havi sötétség után kezdenek el látni, így kell némi idő ahhoz, hogy megtanulják a közeli és távoli tárgyakat a két szemükkel egyszerre követni. A kancsalság egyébként egy picit a te hibád is lehet, mert a legtöbb anyuka hajlamos olyan közel hajolni ellenállhatatlan gyermekéhez, hogy összeér az orruk, ezért a baba kénytelen kancsalítani, hogy lásson. Akárhogy is, a születést követő néhány hónapig még normálisnak tekinthető a kancsalítás - ám ha a helyzet ezután sem javul, feltétlenül mutasd meg a picit szakembernek.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Nyitott szemmel alvás

Nem, a baba nem bámul téged, nem próbál becsapni azzal, hogy úgy tesz, mintha aludna, nem szállták meg a démonok - és nem is beteg. Néha, amikor az igazak álmát alussza, sok kicsinek kinyílik a szeme. Ne ijedj meg, ha azt tapasztalod, hogy a gyerkőc szeme ide-oda cikázik, majd felakad, ez ugyanis csak a gyors szemmozgásos alvási fázis - az, amiben neked a szülés óta nem volt részed.

Cikkünk Vicki Iovine Barátnőim az anyaság első évéről című könyve alapján készült.

Ha a terhességet túlélted velünk, kalandra fel! Most jön a java! Lehet, hogy egész évben az lesz az egyetlen önzésed, hogy elolvasod ezt a könyvet – másra nem lesz időd!

A csecsemővel kapcsolatban mindenki számtalan tanáccsal látja el a kismamákat. Abban azonban senki sem nyújt segítséget, hogyan foglalkozzunk saját magunkkal.

Minden helyzetben alkalmazható csodaszerek természetesen nem léteznek, de a szülőszoba négyszeres veteránja, Vicki Iovine válaszol a kérdéseinkre, körüljárja félelmeinket és megnevettet minket – úgy, ahogy csak a legjobb barátnőnk képes.

"Könnyed hangvételű, őszinte, humoros alapmű kezdő anyák számára." People Magazine

Kiadja a Park Kiadó.
A könyv ára 2550 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük