A 7 legrémisztőbb tünet csecsemőkorban, ami teljesen természetes

Nincs okod aggodalomra

A szülő azonnal orvosért kiáltana, holott természetes jelenségről van szó.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A közhiedelemmel ellentétben a kisbaba nem pici felnőtt - még nincs teljesen kész. Nem minden csontja nőtt még össze, a keringési és emésztőrendszere érzékenyebb, az agyműködése pedig igen csavarosnak tűnhet a beavatatlanok számára.

A vadonatúj szülők gyakran hívják kétségbeesve a gyerekorvost mindenféle különös jelenség miatt, és rendre azt a választ kapják, hogy ilyet minden csecsemő produkál. Íme, három gyakori jelenség, amiről a legtöbb édesapa és édesanya azt hiszi, hogy valami mizéria tünete - holott teljesen természetes.

Hangsúlyos nemi szerv

Az újszülöttek nemritkán szinte viccesen nagy herékkel, illetve szeméremajkakkal lepik meg gyanútlan szüleiket.

Az apukák dagadnak a büszkeségtől fiuk adottságai láttán, az anyák pedig aggódnak, amiért a lánykájuk nem ismeri a mértéket - ez a jelenség azonban rövid életű. Az okozza, hogy a méhlepényen keresztül a baba szervezetébe is jutott az anyai hormonokból, mielőtt elvágták volna a köldökzsinórt.

Ismert olyan eset is, amikor az újszülöttnek anyatejhez hasonló váladék szivárog a melléből, egyes kislányokból pedig menstruációs vérre emlékeztető folyás távozik. Ezek egyike sem jelenti azt, hogy máris elkezdődött a serdülőkor, csupán a hormonok szórakoznak az aggódó szülővel.

Pulzáló fejtető

Amikor a szülő először látja meg, hogy a baba feje búbján enyhéz le-fel mozog a bőr, valószínűleg az infarktus határára kerül - különösen, ha túl sok horrorfilmet látott, hiszen azokban az ilyen lüktetés nem jelenthet mást, mint hogy kitörni készül egy földönkívüli lény. Félretéve a tréfát: valójában azért lehet látni a pulzálást a baba kobakjának tetején, mert a koponyacsontok még nem nőttek össze. Néha még a vérerek is megfigyelhetők az újszülött bőre alatt.

Csúcsos fejforma, lapos arc

Még nagyobb lehet az aggodalom, ha a fenti jelenséghez csúcsos fejforma és lapos arc is párosul - bár ez utóbbi kettő sokszor önmagában is megfigyelhető. Ez esetben sincs szó arról, hogy a babával valami baj lenne.

Mindannyian tudjuk, hogy a gyerekek általában fejjel előre jönnek világra. A természet erre a viszonylag kemény gömbre - a baba legméretesebb részére - bízta, hogy befejezze a méhszáj és a hüvely kitágítását, és utat csináljon a test többi részének. Képzelj el egy fúrópajzsot, amely alagutakat váj a hegyoldalba - nagyjából úgy. A fej legpuhább részei, az arc és a fejtető - azaz a kutacs - gyakran megnyomódnak az út során, ezért sok baba úgy néz ki, mint a csúcsfejűek - mindennek azonban néhány héten, de legkésőbb egy hónapon belül már nyoma sem lesz.

Csecsemőkori fitymabajok

Adódhat olyan helyzet, amikor elbizonytalanodhatsz - például nem tudod, valóban fitymaszűkület-e az, amit látsz. Videónk segít eldönteni a kérdést!

Rángások

A babák könnyen megijednek, és ilyenkor általában az egész testük összerezzen. Ha úgy veszel fel egy újszülöttet, hogy nincs bepólyázva, akkor kezét-lábát felemeli, mint a kismajom, amely éppen leesni készül a faágról. A kicsik álmukban is képesek megrázkódni minden nyilvánvaló ok nélkül. Ez a fajta rángatózás teljesen normális az ilyen apró emberkéknél, akik még nagyon az elején járnak a mozgáskoordináció fejlődésében.

Plusz két ijesztő jelenség

A legtöbb szülő a legközelebbi szemészhez rohanna, ha az alábbiakat tapasztalja a babán.

Kancsalság

A babák jó pár havi sötétség után kezdenek el látni, így kell némi idő ahhoz, hogy megtanulják a közeli és távoli tárgyakat a két szemükkel egyszerre követni. A kancsalság egyébként egy picit a te hibád is lehet, mert a legtöbb anyuka hajlamos olyan közel hajolni ellenállhatatlan gyermekéhez, hogy összeér az orruk, ezért a baba kénytelen kancsalítani, hogy lásson. Akárhogy is, a születést követő néhány hónapig még normálisnak tekinthető a kancsalítás - ám ha a helyzet ezután sem javul, feltétlenül mutasd meg a picit szakembernek.

Nyitott szemmel alvás

Nem, a baba nem bámul téged, nem próbál becsapni azzal, hogy úgy tesz, mintha aludna, nem szállták meg a démonok - és nem is beteg. Néha, amikor az igazak álmát alussza, sok kicsinek kinyílik a szeme. Ne ijedj meg, ha azt tapasztalod, hogy a gyerkőc szeme ide-oda cikázik, majd felakad, ez ugyanis csak a gyors szemmozgásos alvási fázis - az, amiben neked a szülés óta nem volt részed.

Cikkünk Vicki Iovine Barátnőim az anyaság első évéről című könyve alapján készült.

Ha a terhességet túlélted velünk, kalandra fel! Most jön a java! Lehet, hogy egész évben az lesz az egyetlen önzésed, hogy elolvasod ezt a könyvet – másra nem lesz időd!

A csecsemővel kapcsolatban mindenki számtalan tanáccsal látja el a kismamákat. Abban azonban senki sem nyújt segítséget, hogyan foglalkozzunk saját magunkkal.

Minden helyzetben alkalmazható csodaszerek természetesen nem léteznek, de a szülőszoba négyszeres veteránja, Vicki Iovine válaszol a kérdéseinkre, körüljárja félelmeinket és megnevettet minket – úgy, ahogy csak a legjobb barátnőnk képes.

"Könnyed hangvételű, őszinte, humoros alapmű kezdő anyák számára." People Magazine

Kiadja a Park Kiadó.
A könyv ára 2550 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük