8 biztos jel, hogy terhes vagy

Néhány nő ösztönösen megérzi, amikor teherbe esik. Mások számára ez annyira nem nyilvánvaló. Figyelj, és ismerd fel a jeleket!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem kell feltétlenül terhesnek érezned magad ahhoz, hogy valóban az is legyél. Bár vannak bizonyos árulkodó jelek, nem garantált, hogy érzed is azokat, ha azonban figyelsz tested rezdüléseire, az alábbi jelek közül lehet, hogy mindet, de az is lehet, hogy csak egyet-kettőt tapasztalsz majd. Ha szeretnél biztos lenni a dolgodban, hallgass a testedre, hiszen már a sikeres teszt előtt árulkodik arról, ha megfogant a pici.

A havi vérzés kimaradása

Ez a várandósság egyik legvilágosabb jele. Persze lehetnek más okai is a késésnek: stressz, betegség, netán szélsőséges testsúlyingadozás, de köztudott, hogy az erős érzelmi hullámzások is hatással lehetnek ciklusodra. Emellett, ha korábban fogamzásgátlót szedtél, de tervezett terhességed miatt abbahagytad, szintén rendszertelenné válhat a vérzésed, és az is elképzelhető, hogy a baba megfoganása után sem szűnik meg a ciklusod. Mindezek ellenére, ha ismered a tested, sejtheted, hogy adott esetben a vérzés elmaradása utal-e valamilyen örömteli eseményre.

Tudtad?
Akkor is lehet havi vérzésed, ha már teherbe estél. Néhány nő a pete megtermékenyítése után körülbelül kilenc nappal gyenge vérzést észlel. Ez rendszerint gyengébb egy normál vérzésnél, és valószínűleg a beágyazódásnak tulajdonítható, amikor a pete először kerül érintkezésbe a méh falával.

Érzékeny mell

A terhesség egyik első jele a mell méretének változása és a tapintásakor jelentkező érzékenység.

Már pár nappal a fogamzás után melled növekedni kezd, hogy felkészüljön a szoptatásra, és az is előfordulhat, hogy súlyosnak, fájdalmasnak érzed. Sok nő arról számol be, hogy mellei rendkívül érzékenyek. Akár éles, szúró fájdalmat is érezhetsz, bár pár nap után ez gyakran elmúlik. A mell ilyen jellegű változásai a további terhességeknél általában kevésbé szembeötlők.

Rosszullét, hányás

A korai terhesség egyik legjellegzetesebb tünete a rosszullét, melyet a nők legtöbbje a várandósság ötödik vagy hatodik hetétől tapasztal - időnként azonban két héttel a fogamzás után is előfordulhat. Bár rendszerint reggeli rosszullétnek hívják, a nap bármely szakában felléphet, és az eseti, alig érzékelhető hányingertől az egészen erős rosszullétig és hányásig bármilyen formában előfordulhat. Azért túlságosan ne ijedj meg, ezek a tünetek a terhesség 14-16. hetében általában megszűnnek.

15 enyhítő tipp a kellemetlen terhességi tünetekre

Nézegess képeket!

Elolvasom

Fáradtság

Sok nő rendkívül erős fáradtságérzetről számol be a terhesség alatt, különösen az első hetekben. Jellemző lehet, hogy este, munka után már nem vágysz másra, csak a lefekvésre, esetleg mindent megadnál egy jó kis délutáni szunyókálásért. Ennek hátterében az áll, hogy a baba a te szervezeted tápanyagait hasznosítja saját szervezete felépítéséhez, és ezekben a hetekben éppen a legfontosabb, vitamin- és ásványianyag-igényes folyamatok zajlanak. A terhesség 14. hetétől valószínűleg visszatér majd energiád, és egészen addig a régi formádban leszel, amíg pocakod mérete engedi.

Gyakori vizelési inger

Már két-három héttel a fogamzást követően gyakrabban érezhetsz vizelési ingert. Ez annak a nyomásnak tulajdonítható, melyet a növekvő méh gyakorol a hólyagra, szó szerint lecsökkentve annak teljesítőképességét. A 14. hét táján a méh felemelkedik a hasüregbe, ezáltal a kellemetlen tünet enyhül egészen az utolsó hetekig, amikor a kisbaba feje a méhen belül lesüllyed, újra nyomást gyakorolva a hólyagra.

A terhességi progeszteron növekvő szintje is stimulálja a hólyag izmait, így még szinte akkor is úgy érezheted, hogy tele van, mikor alig van benne vizelet. Ráadásul a várandósság következtében fokozódik a veseműködés, további hat-hét literrel növelve keringésedet, ezzel is serkentve a vérker

ingést testedben.

 

Erősebb szagok és ízek

Ne lepődj meg, ha bizonyos ételektől hirtelen felkavarodik a gyomrod, vagy éppen sóvárogsz egyes ételek vagy illatok után. Előfordulhat, hogy furcsa, fémes ízt érzel a szádban, és szinte biztos, hogy az első hetekben a frissen pörkölt kávé illatát sokkal inkább émelyítőnek tartod majd, mint ínycsiklandozónak. Az erőteljes aromákra is rosszul reagálhatsz, úgyhogy, ha munkahelyeden szeretnéd még titokban tartani terhességed, nem árt, ha gyakori szellőztetéssel biztosítod, hogy esetleg kolléganőd erősebb illatú parfümje ne irritáljon.

Székrekedés

Jellegzetes, korai tünet a székrekedés, melyet a progeszteronszint növekedése okoz. A terhességi hormon ellazítja a beleket, és lelassítja az emésztésedet. A kellemetlen tünet ellen hatékonyan védekezhetsz rostban gazdag növényi táplálékokkal, ezek ugyanis serkentik a bélműködést, emellett pedig tisztítják is tápcsatornádat.

Hangulatváltozások

A testedet elárasztó terhességi hormonok magas szintje különösen érzékennyé, néha pedig síróssá tehet téged. Ezt neked, párodnak és a környezetednek is meg kell majd tanulnia kezelni és túllépni rajta.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A hirtelen hangulatváltozások ellen próbálj meg tudatos relaxációval védekezni: zárj ki minden esetleges stresszforrást, és teremts nyugodt környezetet otthonodban egy illatos fürdő vagy egy meleg tea társaságában. Ha végképp úgy érzed, hogy fogytán van türelmed, próbálj meg lassú, hangulatos zenét hallgatni, ami ellazítja idegeidet. Később, amikor porontyod már nagyobbacska lesz pocakodban, ő maga is élvezettel füleli majd kedvenc dallamaidat.

Cikkünk Dr. Anne Deans A terhesség ABC-je című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük