6 játék, amit csak akkor ismersz, ha 90 előtt születtél - Nosztalgikus fotók

A rendszerváltás a játékpiacon is komoly átalakulással járt.

A '80-as évek játékai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A számítástechnikai fejlődés berobbanását és a rendszerváltást megelőzően nemcsak a hétköznapok ritmusa, de a gyerekjátékok is más jellegűen voltak.

Aki a '70-es, '80-as években született, bizonyára nem ismeretlen számára a tiki-taki vagy a Bábel torony nevű játék fogalma. Következzen egy kis nosztalgia!

A '80-as évek játékai

Moncsicsi

Monchhichi vagy magyarosan Moncsicsi az 1980-as években jutott el Japánból hazánkba - illetve a keleti blokk más országaiba is. Rekordidő alatt része lett a hazai popkultúrának, melyhez hozzájárult a még gyermek Ullmann Mónika 1982-ben énekelt dala is.

Kétsoros görkorcsolya

Emlékszel? Mielőtt bejöttek volna az egysoros, zoknira húzható görkorcsolyák, ilyen, cipőre csatolható, kétsoros, állítható darabokkal lehetett róni a köröket a lakótelepen. Amit persze lehetett cserélni egy fél délután erejéig gördeszkára vagy tollasütőkre.

Régi diavetítő

Közös családi esték elmaradhatatlan kelléke volt az Elzett Lemezárugyárban készült diavetítő - és a használatához nélkülözhetetlen fehér lepedő. A legnépszerűbb diafilmek, melyeket ezen néztünk gyerekként, a Mesék Mátyás királyról, a Süsü és a Vuk voltak.

Bábel torony

A Rubik-kockánál egyszerűbb, ám kevésbé izgalmas kreatív játék volt a Bábel torony. Szinte minden háztartásban akadt belőle egy a '80-as években. A szinteket elcsavarva kellett a golyókat színek szerint oszlopokba rendezni.

Fúvós triola

A műanyag fúvós hangszer a furulya és a játékszintetizátor különös ötvözete volt. Jellemzően a fúvókarésznél törött el, és aztán nagyjából a rendszerváltással együtt el is tűnt a gyerekszobákból.

Tiki-taki

A tiki-taki még a '80-as években is népszerű ügyességi játék volt. Aki nem tudta elég gyorsan a keze alatt és felett egymáshoz ütni a golyókat, annak könnyen kék-zöld foltok tarkíthatták a kézfejét, csuklóját. Gyártását később be is tiltották.

Teszteld a tudásod! 10 kvízkérdés gyerekkorunk kedvenc meséiből

A régi korok retró meséire és azok hangulatára bizonyára sokan emlékeznek. Teszteld a tudásod alábbi kvízünkkel!

10 kvízkérdés gyerekkorunk kedvenc meséiből: hogy hívják Vuk apját?

Kvíz!

Elolvasom

(Borítókép: Fortepan / Magyar Rendőr)

Ezt is szeretjük