7 biztos tipp az allergiás tünetek enyhítésére a szakembertől
Az év legszebb időszaka az allergiás gyerek számára valóságos gyötrelem. Így könnyítsd meg a helyzetét!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egymás után borulnak virágba a fák, a cserjék, és a rétek is újjáélednek a tavaszi napsütésben. Sajnos vannak, akiknek mindez nem örömöt, hanem szenvedést hoz. A növények virágzásával együtt elkezdődik az allergiaszezon is, amely sok kicsi életét is megnehezíti - Magyarországon az asztmás megbetegedés a gyermekek 4-6%-át, a szénanátha 15-20%-át érinti.

Ugyanakkor módodban áll megkönnyíteni csemetéd számára ezt az időszakot. Kövesd dr. Kovács Ilona, az ajkai Magyar Imre Kórház csecsemő- és gyermekosztályának osztályvezető főorvosa tanácsait.

Súlyossági fokozatok és kezelési módok

Az allergiás tünetek különböző fokozatúak lehetnek, ám ha a tünetek megjelentek, gyógyszeres kezelésre van szükség. Enyhe esetben antiallergiás - antihisztamin - készítmény javasolt, asztma esetén pedig hörgőtágító. Súlyos tüneteknél erélyesebb gyógyszeres kezelést kell alkalmazni, ilyenkor a tüneti gyógyszerek mellett gyulladáscsökkentő készítményeket is adhatók.

Létezik egy gyógymód, mellyel az allergia tünetmentessé tehető: az immunterápia, melynek lényege, hogy az egyént arra késztetik, képezzen ellenanyagokat az allergénnel szemben, amire érzékeny. A betegnek nagyon alacsony dózissal kezdve azt az allergént adják, amire allergiás. Fokozatosan emelik a koncentrációt, míg elérik a levegőben előforduló szintet.

Így a szervezet megfelelő ellenanyagokat termel, melyek védettséget biztosítanak számára. Az immunterápiai kezelés három-öt évig tart injekciós vagy szájon át bevehető formában. Ily módon az allergiás beteg tünetmentessé tehető, de az allergiára való hajlama megmarad.

Óvintézkedések

Természetesen minden szülő felteszi a kérdést, hogy miként előzhetné meg gyermekénél az allergia kialakulását. A legegyszerűbb az lenne, ha a pollent elkerülnétek, de ez lehetetlen, mert a pollenek a szél útján mindenhová eljutnak. 

Mindent a gyerekekről
Képgalériánkra kattintva minden fontos információt megtudhatsz a kicsikről, sok-sok képpel illusztrálva.

Fontos viszont, hogy tudd, gyermeked melyik pollenre allergiás, és az év mely szakában, melyik hónapokban kell a megfelelő intézkedéseket megtenned. Szintén elengedhetetlen, hogy ismerd a keresztallergiákat. Ez azt jelenti, hogy a pollenek és bizonyos ételek között hasonló részecskék vannak, és ezek erősíthetik a tüneteket.

Például: ha a gyerek a nyírfapollenre allergiás, és a nyírfa virágzásakor almát, barackot, mogyorót, sárgarépát, paradicsomot eszik, akkor fokozódhatnak a tünetei. Parlagfű-allergiásoknál banán, dinnye, paradicsom és borsó, a fekete üröm allergiások zeller fogyasztásakor fokozódhatnak a tünetek.

Mérgező növények a szabadban

A növények nem csak allergiát okozhatnak. akadnak köztük olyanok is, amelyek egyenesen mérgezőek. Ismerd meg őket videónkból!

A szakember tanácsai

Dr. Kovács Ilona az alábbiakat javasolja a kicsi allergiás tüneteinek megelőzésére és enyhítésére:

1. A pollenallergiás gyermek ne töltsön hosszabb időt a szabadban a virágzás idején. A szabadban való sportolás, futás fokozhatja a tüneteket.

2. A lakásban a szellőztetés, pollenszűrőn keresztül ajánlott.

3. Utazáskor a kocsiban használjatok pollenszűrőt, zárt ablakkal közlekedjetek.

4. Szabadban való tartózkodás után hajat kell mosni. A hajba került virág- porszemeket a gyermek éjszaka belélegezheti, és ezek tüneteket válthatnak ki.

5. A nyaralást olyan helyre tervezzétek, ahol nem találhatók az adott pollenek: tengerpart, magas hegyvidék a legkedvezőbb.

6. A pollenallergiás gyerek kezdje el időben szedni a szükséges gyógyszereket , hogy súlyosabb tünetek ne alakuljanak ki, illetve ne jelentkezzenek a késői gyulladásos elváltozások.

7. Világszerte és hazánkban is pollencsapdával és mikroszkópos vizsgálattal elemzik a pollenek koncentrációját. Utazás előtt célszerű tájékozódni az adott területen kiadott pollenjelentésekből.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az információs anyag az ajkai Magyar Imre Kórház szakértője segítségével, és a K&H gyógyvarázs program együttműködésével készült.

Ezt is szeretjük