4 mókás tipp, amivel bármit elérhetsz a gyereknél
A gyerek megnevettetése az egyik leghatékonyabb módszer a dac és a hiszti megelőzésére.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha képes vagy megnevettetni a gyerkőcöt, nehezen tud egyúttal mérges is maradni - és mivel minden apróság sokkal jobban szeret nevetni, mint sírni, egy mosoly előcsalogatása nem is túl nagy feladat.

A csemeték nagyon szeretik a helyzetkomikumot - ha mókás arcot vágsz vagy erősen gesztikulálsz, esetleg fura hangon szólsz porontyodhoz, általában kacagás a válasz. Amint látod, hogy a lurkó dacolni vagy hisztizni készül, változz át bohóccá. Így elérheted, hogy az adott pillanatban rád koncentráljon, ne pedig azon gondolkozzon, ami felingerelte. Ha elég ideig tudod folytatni a műsort, valószínű, hogy gyermeked egy az egyben elfelejti, mi idegesítette fel, és elkerülöd a rohamot.

Unalmas kötelességből örömteli játék

Könnyedén mosolyt csalogathatsz gyermeked arcára, ha az unalmas kötelességeket örömteli játékká alakítod. Ha kint esik az eső, és a kis renitens nem hajlandó felvenni a gumicsizmáját, javasold, hogy keressetek együtt néhány tócsát, amelybe bele tud ugrani, majd versenyezzetek, hogy ki tud nagyobbat fröcskölni. A legtöbb gyerek képtelen nemet mondani egy ilyen csábító ajánlatra. A csizmák hamar a helyükre - azaz a gyerkőc lábára - kerülnek, és mindketten kiválóan fogjátok érezni magatokat, amíg a tócsák között játszadoztok.

Számos más játékot is kitalálhatsz - használd a képzeletedet, és élvezzétek közösen az eredményt. Bár sokszor úgy érezheted, nem könnyű munka a dacot és a hisztit játékkal és vidámsággal megelőzni, mindenképpen megéri. Cserébe boldog, mosolygó gyermeket kapsz.

Fogadások és kihívások

Gyermekedet úgy tudod a legkönnyebben rávenni arra, hogy az érdekfeszítőnek kevéssé nevezhető feladatokat ne órák alatt, sűrű tiltakozások közepette végezze el, ha azokat versenyhelyzetté alakítod. A kicsi boldogan kap majd az alkalmon, hogy legyőzzön téged, illetve bebizonyítsa, hogy nincs igazad. Fogadhatsz vele, hogy egyedül nem lesz képes felvenni a cipőjét, vagy versenyre hívhatod, hogy ki tudja hamarabb rendbe rakni a szoba felét.

Ám csak akkor versenyeztesd, ha nem bánod, hogy elkapkodja a dolgokat, hiszen ebben az életkorban nem várhatod el, hogy gyorsan, egyszersmind hibátlanul végezzen el egy-egy feladatot. Ne akarj túlzottan nyerni sem, mert ezzel elkedvetlenítheted csemetédet. Ha szerencséd van, a kicsi olyan jól fogja érezni magát, hogy észre sem veszi: ugyanez a tevékenység a múltkor daccal vagy hisztivel végződött.

Hitesd el!

Szükséged lehet a gyerek kedvenc játékára, egy mackóra vagy egy babára ahhoz, hogy elnyerd csemetéd figyelmét. Különböző hangokkal különböző karaktereket adhatsz a játékoknak, és segítségükkel olyan javaslatokat tehet, amelyek ellen a kicsi biztosan tiltakozna, ha közvetlenül tőled hallaná őket. Ha a mackó mondja, hogy úgy tűnik, mintha a lurkó álmos lenne, és talán ideje volna lefeküdni, sokkal elfogadhatóbb a gyerkőc számára, mint ha ugyanez a javaslat egy felnőttől érkezik.

Képzeletbeli történeket is kitalálhatsz, amelyek az unalmas dolgokat érdekfeszítővé tehetik. Ha például új cipőt próbál a gyerek, mondd, hogy ő most Hófehérke, aki éppen kristálycipőt keres, és ha meg akarja találni a herceget, a topánkának tökéletesen illenie kell a lábára.

A mosolyellenőr

A gyerekek nagyon nehezen tudnak ellenállni a fordított pszichológiának. Ahelyett, hogy azt mondod, legyen jókedvű, mondd azt, hogy semmiképpen se mosolyogjon. Nézd a kis pofiját folyamatosan, és amint egy picit is megmozdulnak az arcizmai, hangosan észrevételezd: "Hűha, mosolyt látok!" Így a gyerek akarata ellenére is mosolyogni fog - ezen a ponton pedig már fel is kiálthatsz: "Igen, ott van!" Végül öleld át a gyerkőcöt. Nem állítjuk, hogy minden esetben bejön ez a trükk, de egy próbát mindenképpen megér.

Mérgező növények a szabadban

Jön a jó idő, így - a család általános megkönnyebbülésére - a gyerkőc végre levezetheti felesleges energiáit a szabadban. Ám veszélyek is leselkedhetnek rá, például mérgező növények formájában. Tudj meg többet a témáról videónkból!

Mikor maradj komoly?

Vigyázz arra, hogy stresszhelyzetben hogyan vezeted be a humort. Lehet, hogy gyermeked különösen érzékeny - ilyenkor pedig még a látszatát is kerülnöd kell annak, hogy kineveted őt, netán viccet csinálsz belőle vagy az érzéseiből. Senki sem szereti, ha nem veszik komolyan - és ez alól a legkisebbek sem jelentenek kivételt.

Előfordulhat az is, hogy a nevetéssel csak arra ösztönzöd gyermekedet, hogy megismételje az adott cselekedetet. Persze nehéz nem kimutatni, hogy milyen viccesnek találod, amikor a te drága kis angyalod egy olyan csúnya szót használ, amit nem is ért, vagy azt mondja, hogy nem evett csokoládét, holott tiszta maszat az arca.

A legfontosabb illemszabályok: a mindennapi és hivatalos protokoll alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Görög Ibolya protokoll-tanácsadó lesz, akivel az est során többek között az alapvető illemszabályokról, valamint a mindennapi és az üzleti viselkedés helyes formáiról beszélget Szily Nóra, az estek háziasszonya.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ám ha nem tudsz uralkodni magadon, arra ösztönzöd gyermekedet, hogy tovább folytassa a színjátékot. Ha pedig később, amikor meguntad a trükkjeit, és megkéred, hogy fejezze be ezt a viselkedést, nem fogja érteni, miért nem mulatásos - ez pedig a tökéletes recept egy dührohamra.

Alison Mackonchie: A kisgyermekek dührohamai és egyéb rossz viselkedési formák

Kifejezetten megrázó lehet, amikor a korábban elragadó, jól irányítható kisbabánk dühös, rosszkedvű kisgyermekké változik. Még akkor is nagyon nehéz ezt a helyzetet kezelni, ha ez a fázis egyébként teljesen normális szakasza a gyermek fejlődésének. Ebben a mindent magában foglaló útmutatóban számos praktikus, gyakorlatias tanácsot találhatunk, mely elviselhetővé, sőt szerethetővé teszi a gyermek fejlődésének ezt a nehéz, de egyúttal örömteli fázisát.

Megérteti a gyermek viselkedésének hátterében álló tényezőket. Rávezet arra, hogyan kerüljük el a leggyakoribb hisztit előidéző okokat. Megtanít arra, hogy sokkal inkább a pozitív neveléssel, mint büntetéssel alakítsuk gyermekünk viselkedését.

Kiadja a Hajja és Fiai Kiadó.
A könyv ára 1995 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük