4 jel, hogy csodagyerek a csemetéd
Mozart nem az egyetlen csodagyerek. Bár nem mind zeneszerzők, hihetetlen értelmi képességű lurkók ma is születnek.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A csodagyerek szó kapcsán a legtöbb embernek Mozart ugrik be, aki nyolcéves korában írta meg első szimfóniáját. Nem véletlen, hogy a kiemelkedő tehetségű zeneművészt különlegesnek tartották, azonban az ő esete korántsem egyedülálló.

Ezek az apróságok már egészen fiatal korukban megdöbbentő intelligenciáról tesznek tanúbizonyságot. Egyesek szerint ez annak köszönhető, hogy a reinkarnáció során nem vesztik el teljesen korábbi képességeiket, így az adott életükben bizonyos fejlődési szintek kihagyásával a többieknél jóval korábban képesek bizonyos dolgokra.

Minden csodagyerek művész?

Bár Mozart példájából kiindulva sokan úgy gondolják, hogy a csodagyerekek szükségszerűen kiemelkedőek valamilyen művészeti ágban, valójában ez a ritkábbik eset. Általában ugyanis a logikus, algoritmusokra épülő folyamatokban szárnyalják túl messze a kortársaikat, nem véletlen, hogy a legtöbb csodagyerek a Polgár lányokhoz hasonlóan a sakkozók táborát gyarapítja.

A lexikális tudást és személyes tapasztalatot igénylő területeken ezzel szemben, mint amilyen az irodalom és a filozófia, ők sem képesek már pár évesen maradandót alkotni, hiszen ehhez szükség lenne az adott tudomány alapjait képező kulturális anyag elsajátítására. Bár agyuk jóval fejlettebb a többi gyerekéhez képest, az még nekik sem adatott meg, hogy olyan ismeretekkel legyenek tisztában, melyekkel korábban soha nem találkoztak.

Fejlődésük azonban már egészen kicsi korban megdöbbentő: a beszámolók szerint volt olyan csodagyerek, aki négy hónaposan már beszélt, ami annak köszönhető, hogy születésük pillanatában szinte teljesen kifejlett aggyal rendelkeznek. Tudd meg, milyen árulkodó jelei lehetnek annak, hogy a te csemetéd is közéjük tartozik!

Korán kezd beszélni

A csodagyerekek legáltalánosabb jellemzője, hogy fejlett agyuknak köszönhetően nagyon korán, sokszor már pár hónapos korukban elkezdenek beszélni. Ez az első megnyilvánulása rendkívüli értelmi képességeiknek, hiszen egyéves korukra, amikor mások még csak az első szavakkal próbálkoznak, ők már folyékonyan beszélhetnek. A beszédfejlődés terén nemcsak korán indulnak azonban, hanem jóval fogékonyabbak is, mint a többiek.

Érdeklődőek minden új iránt, és igen változatos a szókincsük, emellett pedig legalább olyan könnyen elsajátítják az idegen nyelveket is, mint az anyanyelvüket. Ha tehát csemetéd is rendkívül korán kezd beszélni, az egy jel lehet, de persze még nem jelenti azt, hogy csodagyerek.

Kiemelkedő értelmi képességek

Az első szavak után a csodagyerekeknél az értelmi fejlődés többi lépcsőfoka is igen gyorsan követheti egymást. Ha csemetéd közéjük tartozik, a beszéd után néhány éves korában az olvasásba is belekezdhet, és hamarabb barátkozhat meg a számokkal is, mint kortársai. Nemcsak a mennyiségekkel kerülhet könnyen tisztába, de amikor a többiek még csak számolgatni próbálnak, neki már a bonyolultabb műveletek is könnyebben mehetnek. Ennek remek jelzője lehet az IQ, vagyis az intelligencia-hányados, ami a csodagyerekek esetében jóval magasabb a kortársakéhoz mérten.

Tanulási lépcsőfokok átugrása

A csodagyerekeknél igen gyakori, hogy a tanulási folyamatok során nem egyről a kettőre haladnak, hanem bizonyos lépcsőfokokat átugranak. Előfordulhat, hogy gyermeked a rajzban kihagyja a firka és a vonalak időszakát, és rögtön ábrázolni kezd, tehát, amikor először érinti a papírt, egy gyerekes, de jól kivehető házikót rajzol. Ugyanez igaz a beszédnél is: lehet, hogy az első szavak után nem az összetett szavak következnek, hanem rögtön összefüggő mondatokban kezd beszélni.

Érdemes ugyanakkor azt is megemlíteni, hogy a csodagyerekek fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy a szülők biztosítsák a megfelelő hátteret. Egy ingerszegény környezetben, ahol a kicsi magára van utalva, és nem foglalkoznak vele, a benne rejlő lehetőségek kárba veszhetnek.

Egy bizonyos területen kiemelkedő

A csodagyerekek nem polihisztorok. Nem remekelnek tehát minden művészeti és tudományágban, sokkal inkább egy bizonyos területen kiemelkedőek. Mire a fejlődés általános lépcsőfokain túljutnak, tehát amikor a beszéd, az írás, az olvasás és a számolás már nem jelent gondot, többnyire az is kikristályosodik, hogy melyik terület érdekli őket a leginkább. A legtöbben a matematika vagy a reál tudományok irányába mennek, mivel a logikai műveleteket igénylő területek azok, ahol igen hamar komoly eredményeket érhetnek el. Ha tehát a csemetéd közéjük tartozik, ne várd azt, hogy egyszerre lesz irodalmár, orvos és fizikus, hiszen a területek közül valószínűleg csak az egyik lesz a kedvence.

Milyen jövő vár a csodagyerekekre?

Bár az ezoterikus tanok hívei azt állítják, hogy a csodagyerekek a reinkarnáció során öröklik meg a korábbi tudásukat, és emiatt fejlődnek jóval könnyebben az átlagnál, a megfigyelések szerint sok múlik a szülőn is. A legismertebb csodagyerekek szülei ugyanis már egészen pici koruktól kezdve ingergazdag környezetet biztosítottak különleges csemetéjüknek, és minden szükséges támogatást megadtak neki, hogy képességeit fejleszthesse. Nem véletlen talán az sem, hogy a Polgár család lányai éppen a sakkban kiemelkedőek.

A természet adta rendkívüli értelmi képességeket tehát sokszor a szülők irányítják, meghatározva ezzel, hogy milyen területen bontakozzanak ki a csemete képességei.

Éppen ezért sokszor előfordul, hogy tizenéves korukban, amikor a gyerekek elkezdenek leválni a szülőkről, a csodagyerekek elveszítik a lábuk alól a talajt. A többi gyerek, aki egészen eddig harmonikusan fejlődött, ekkor leelőzheti őket, míg a korábban kifejezetten érdeklődő és tehetséges csodagyerkőc eltűnhet a tömegben.

Ahhoz, hogy a te gyerekeddel ne történjen ez, fontos, hogy megadd neki a szükséges támogatást, hogy fiatalon érvényesülhessen, azonban ne tartsd túl szoros pórázon. Próbáld segíteni abban, hogy a személyes érdeklődésének legmegfelelőbb területet válassza, és ne erőltesd rá, hogy abban legyen jó, amiben te szeretnéd. Hasonló körülmények között kiemelkedő értelmi képességekkel rendelkező gyermeked később sem fog eltűnni a tömegben.

Ezt is szeretjük