4 hiba az étrendedben, ami akadályozza a fogantatást
Az étel, amit magadhoz veszel, meghatározza egy másik élet viselésére való alkalmasságodat.
A magadhoz vett étel nagymértékben meghatározza egészségi állapotodat, ezzel együtt egy másik élet kihordására való alkalmasságodat. Számos bizonyíték szól a táplálkozásnak a termékenység alakulásában betöltött fontos szerepe mellett, melyeket nem lehet, és nem szabad figyelmen kívül hagyni. Az étrend megváltoztatása a legkönnyebben kivitelezhető, terápiás hatással bíró eszközök egyike.
A szakemberek tapasztalatai szerint a meddőségben szenvedő párok jelentős hányadánál sikeresen bekövetkezik a fogamzás a teljes értékű étrend bevezetésének hatására. Egy tanulmány adatai - melybe 367 meddő párt vontak be - 86%-os sikerarányról számolnak be a diétás változtatások hatására, ami elképesztő eredmény.
Sokan hiszik, hogy ételeik tartalmazzák mindazon fontos összetevőket, melyekre egy terhességre vállalkozó szervezetnek szüksége van. Csakhogy a civilizált nyugati étrend ma már messze áll az egészségestől. Tudd meg, melyek táplálkozásod azon pontjai, melyek megváltoztatásával nagyobb eséllyel eshetsz teherbe!
Tápérték nélküli élelmiszerek
Bár a fejlett nyugati világban aligha tudsz olyasmit kitalálni, amit ne emelhetnél le azonnal egy bevásárlóközpont polcáról, ezek az ételek nem minden esetben tekinthetőek tápláléknak, a szó szigorúbban vett értelmében.
Sok közülük tele van nemkívánatos anyagokkal - permetező szerekkel, műtrágyanyomokkal, nehézfémekkel -, túlcukrozottak, túlfinomítottak, ennélfogva nélkülözik az élettani jelentőségű vitaminokat és ásványi anyagokat.
Az ilyen étel - ha mégoly egészségesnek tűnik is - káros hatással bír a termékenységedre. Talán túl egyszerűnek és ezért hiteltelennek tűnik, de mégiscsak igaz: a valódi tápértékkel bíró élelmiszerekre való áttérés gyakran már rövid időn belül a termékenység helyreállítását eredményezi.
Mindennek érdekében nem kell kisebb vagyonokat elköltened a biopiacon - már azzal nagy lépést teszel meg a cél felé, ha a zöldséget-gyümölcsöt a piacon áruló őstermelőktől, a húst és a tejterméket pedig termelői boltokból szerzed be. Ezek termesztésénél, illetve előállításánál ugyanis csak annyi kemikáliát használnak, amennyire feltétlenül szükség van - ami pedig jóval alatta marad a nagyüzemi mértéknek.
Üres szénhidrátok
A szénhidrátoknak alapvetően két formájuk van: egyszerű és összetett szénhidrátok. Önmagában mindkét forma egészséges - a gond inkább egyes ételekkel lehet, melyek ezeket tartalmazzák. Egyszerű szénhidrátokkal tele vannak például a sütemények, kekszek, ivólevek, üdítők, valamint a készételek nagy része. Ezeket akár üres szénhidrátoknak is nevezhetjük annak ismeretében, hogy belőlük a tápértéket jelentő vitaminokat és ásványi anyagokat gondosan kihagyják.
Így pedig leginkább a testsúly növekedéséhez járulnak hozzá, ami köztudottan csökkenti a teherbeesés valószínűségét, miközben nem látják el a szervezetet a fogamzás bekövetkeztéhez szükséges összetevőkkel sem.
Ha tehát babára vágysz, az egyszerű szénhidrátokat a zöldségekből és a gyümölcsökből, az összetett szénhidrátokat pedig a teljes kiőrlésű gabonákból, a kukoricából és a burgonyából vedd magadhoz.
Rossz zsírok
Maga a zsír összefoglaló kifejezés, nem tűnik ki belőle, hogy vannak jó és rossz zsírok, melyek közül sok nélkülözhetetlen az egészségedhez, sok pedig káros. Késleltethetik a kis jövevény érkezését a szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú telített zsírsavak, nem beszélve arról, hogy hosszabb távon is káros hatással lehetnek szervezetedre, hiszen koleszterinszint-emelkedést, ezzel együtt pedig érelmeszesedést okozhatnak.
Telített zsírsavakat tartalmaznak a vörös húsok, a bárány- és sertéshús, a sertészsír, a vaj, a tejszín, a magas zsírtartalmú tejtermékek, a tejföl. Fontos tudni, hogy az egészségesnek hitt hidrogénezett zsírsavak, mint amilyen például a margarin, legalább annyira egészségtelenek, mint az állati zsír.
Ezzel szemben a szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotú jó zsírok, azaz a telítetlen zsírsavak a terhességre való felkészülés fontos részei.
A telítetlen zsírsavak - melyek egy része úgynevezett esszenciális, vagyis mással nem pótolható zsírsav - megtalálhatók a halolajban, a növényi olajokban, az olajos magvakban. Az esszenciális zsírsavak - az omega-3 és az omega-6 zsírsavak - elsődleges forrásai a halak.
Sok múlik az étel elkészítésén is
Sokat ront az ételek tápértékén, ha zsírban sütöd meg, illetve rántod ki őket - így nem látod el szervezetedet mindazzal, amihez pedig az új élet befogadásához szüksége lenne. A zöldségeket és gyümölcsöket nyersen vagy párolva fogyaszd, a halat és a baromfit grillezve, sütőben sütve vagy párolva.

Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Ha az olajat nem tudod kivédeni, használd hidegen préselt változatát, például az olíva- vagy szezámolajat. Ily módon az ételekben lévő vitaminok és ásványi anyagok nem mennek tönkre.

Kiadja a Hajja és Fiai Könyvkiadó.
Ára: 2700 forint.
A könyvet itt rendelhet meg.
OLVASD EL EZT IS!

- vér
- meddőség
Nem jön a baba?

- meddőség
- termékenység
Ezt a 4 dolgot fogyaszd, hogy teherbe ess!

- meddőség
- termékenység