4 hétköznapi anyag a háztartásban, ami ekcémát okozhat
Tartsd távol a gyerektől!
Az ekcéma akár mindennap használt anyagoktól is kialakulhat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A majdnem minden háztartásban fellelhető irritáló anyagok ekcémát válthatnak ki, elsősorban az arra hajlamos személyeknél, de, ha az allergén anyag erősen toxikus, egyéni hajlam nélkül is létrejöhet a bőr gyulladása.

A tünetek nagyon változatosak lehetnek, az érintett bőrfelület vörös, duzzadt, megvastagodott, erősen viszket, ég, vagy apró göbök, hólyagocskák jelennek meg, melyek hamarosan nedvező felületet adnak. Krónikus fennállás esetén a bőr megvastagodott, durva felszínű, rajzolata megváltozik.

Tisztálkodó- és tisztítószerek

A szerves oldószerek, lúgos szappanok, habfürdők a bőr zsírrétegét eltávolítják, és ezzel megszüntetik a védekező funkciót. Ezután már a víz is gyulladást okozhat, amire jó példa a háziasszonyok kézekcémája. Ki ne tapasztalta volna, hogy egy-egy nagytakarítás során az agresszív, lúgos tisztítószerek által kiszárított és irritált bőr már víz hatására is fájdalmasan bepirosodik, ég, viszket?

Gyakori a kozmetikumok által kiváltott ekcéma is. A habfürdők és tusfürdők a fürdés után testszerte jelentkező, majd tartósan fennálló bőrgyulladásokat okozhatnak. A samponok a hajas fejbőr szélein - homlok, tarkó - okoznak gyulladást, mert a hajas területen a bőr rendkívül ellenálló.

A kislányok előszeretettel tesztelik magukon a mama szépségkellékeit - ám ne csak amiatt ne engedd gyermekednek, mert még kicsi az ilyesmihez, hanem azért se, mert a kenceficék és illatosítók az egészségére is károsak lehetnek.

A nyakon, csuklón a parfümök, míg a szemhéjon, arcon a szemfestékek és a szemkrémek váltanak ki leggyakrabban ekcémát. A dezodorok a hónalji ekcémán kívül gyakran okozzák a hónalji verejtékmirigyek gyulladását is, ami különösen erős és fájdalmas elváltozást eredményez.

Fémek

A fémek ugyancsak gyakori allergének, különösen a nikkel és a króm. Leggyakrabban a kicsik által is szívesen viselt nem nemesfém ékszerek - bizsuk - szerepelnek kiváltó okként, de az alacsony karátszámú arany ötvözéséhez használt fémek is kiválthatják. Gyakori a farmernadrág gombjához rendszeresen dörzsölődő területen jelentkező ekcémás elváltozás is.

A fém óraszíj mellett a bőrből készült is problémát jelenthet a cserzéshez használatos króm miatt. Van megoldás, létezik úgynevezett orvosi fém, illetve a műanyag óraszíjak is remekül használhatók. Fémallergia okozza a por alapú mosószerek által kiváltott bőrgyulladást is.

Izzadt, befülledt végtagok

A bőr felszínén normális körülmények között is élősködő kórokozók másodlagosan lehetnek az ekcéma kiváltói: a felázott, testnedvek által irritált bőrön allergiás reakciót válthatnak ki. A nagyobb lurkók és a serdülők öltözködésének egyik sajátossága a télen-nyáron viselt zárt edzőcipő viselése, ráadásul nyáron zokni nélkül. A folyamatosan melegben, zárt térben lévő láb izzad, a cipő lucskos a nedvességtől, és pillanatok alatt elszaporodnak a gombák, melyek a cipő anyagai által kiváltott gyulladással együtt évekig jelentkező, makacs ekcémát produkálhatnak. A megoldás egyszerű, ha a gyerkőc nem is szereti: nyitott szandál, zárt cipőkhöz zoknik viselése, otthon pedig legyen zokniban vagy mezítláb.

Fény

A fény is kiválthat ekcémát. Ezt a fényre érzékenyítő anyagok indukálják, ilyen anyagok találhatók például a különböző fertőtlenítőszerekben, fényvédőkben, egyes szájon keresztül szedett antibiotikumokban. Egy idő után a fényallergia kiváltásához már nem kell érzékenyítő anyag, önmagában a fény is elegendő, vagyis a fényallergia önállósul.

Így győzd le az ekcémát!

Az ekcémák kezelésében legfontosabb a kiváltó irritáló vegyi anyagok vagy fizikai behatások, illetve az allergének elkerülése. A kivizsgálás elkerülhetetlen - ennek eredményeként a kezelő szakorvos részletes felvilágosítást tud adni az illető allergént tartalmazó anyagokról, valamint azok elkerülésének lehetőségeiről. Nagyon fontos a bőr ellenálló-képességének fokozása hidratáló, zsírozó kenőcsökkel.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Feszült, szorongó gyerekeknél gyakran előfordul egy-egy testtájék rendszeres vakarása, dörzsölése, az ajkak nyalogatása, így nyállal való irritációja. Ezeket a kényszermozgásokat lehetőség szerint meg kell szüntetni, vagy legalábbis lényegesen csökkenteni kell a figyelem elterelésével, a probléma megbeszélésével.

Cikkünk megírásában Dr. Kovács Ágnes A doktor néni könyve kisbabakortól serdülőkorig című műve segített, mely az Officina Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük