4 hétköznapi anyag a háztartásban, ami ekcémát okozhat
Tartsd távol a gyerektől!
Az ekcéma akár mindennap használt anyagoktól is kialakulhat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A majdnem minden háztartásban fellelhető irritáló anyagok ekcémát válthatnak ki, elsősorban az arra hajlamos személyeknél, de, ha az allergén anyag erősen toxikus, egyéni hajlam nélkül is létrejöhet a bőr gyulladása.

A tünetek nagyon változatosak lehetnek, az érintett bőrfelület vörös, duzzadt, megvastagodott, erősen viszket, ég, vagy apró göbök, hólyagocskák jelennek meg, melyek hamarosan nedvező felületet adnak. Krónikus fennállás esetén a bőr megvastagodott, durva felszínű, rajzolata megváltozik.

Tisztálkodó- és tisztítószerek

A szerves oldószerek, lúgos szappanok, habfürdők a bőr zsírrétegét eltávolítják, és ezzel megszüntetik a védekező funkciót. Ezután már a víz is gyulladást okozhat, amire jó példa a háziasszonyok kézekcémája. Ki ne tapasztalta volna, hogy egy-egy nagytakarítás során az agresszív, lúgos tisztítószerek által kiszárított és irritált bőr már víz hatására is fájdalmasan bepirosodik, ég, viszket?

Gyakori a kozmetikumok által kiváltott ekcéma is. A habfürdők és tusfürdők a fürdés után testszerte jelentkező, majd tartósan fennálló bőrgyulladásokat okozhatnak. A samponok a hajas fejbőr szélein - homlok, tarkó - okoznak gyulladást, mert a hajas területen a bőr rendkívül ellenálló.

A kislányok előszeretettel tesztelik magukon a mama szépségkellékeit - ám ne csak amiatt ne engedd gyermekednek, mert még kicsi az ilyesmihez, hanem azért se, mert a kenceficék és illatosítók az egészségére is károsak lehetnek.

A nyakon, csuklón a parfümök, míg a szemhéjon, arcon a szemfestékek és a szemkrémek váltanak ki leggyakrabban ekcémát. A dezodorok a hónalji ekcémán kívül gyakran okozzák a hónalji verejtékmirigyek gyulladását is, ami különösen erős és fájdalmas elváltozást eredményez.

Fémek

A fémek ugyancsak gyakori allergének, különösen a nikkel és a króm. Leggyakrabban a kicsik által is szívesen viselt nem nemesfém ékszerek - bizsuk - szerepelnek kiváltó okként, de az alacsony karátszámú arany ötvözéséhez használt fémek is kiválthatják. Gyakori a farmernadrág gombjához rendszeresen dörzsölődő területen jelentkező ekcémás elváltozás is.

A fém óraszíj mellett a bőrből készült is problémát jelenthet a cserzéshez használatos króm miatt. Van megoldás, létezik úgynevezett orvosi fém, illetve a műanyag óraszíjak is remekül használhatók. Fémallergia okozza a por alapú mosószerek által kiváltott bőrgyulladást is.

Izzadt, befülledt végtagok

A bőr felszínén normális körülmények között is élősködő kórokozók másodlagosan lehetnek az ekcéma kiváltói: a felázott, testnedvek által irritált bőrön allergiás reakciót válthatnak ki. A nagyobb lurkók és a serdülők öltözködésének egyik sajátossága a télen-nyáron viselt zárt edzőcipő viselése, ráadásul nyáron zokni nélkül. A folyamatosan melegben, zárt térben lévő láb izzad, a cipő lucskos a nedvességtől, és pillanatok alatt elszaporodnak a gombák, melyek a cipő anyagai által kiváltott gyulladással együtt évekig jelentkező, makacs ekcémát produkálhatnak. A megoldás egyszerű, ha a gyerkőc nem is szereti: nyitott szandál, zárt cipőkhöz zoknik viselése, otthon pedig legyen zokniban vagy mezítláb.

Fény

A fény is kiválthat ekcémát. Ezt a fényre érzékenyítő anyagok indukálják, ilyen anyagok találhatók például a különböző fertőtlenítőszerekben, fényvédőkben, egyes szájon keresztül szedett antibiotikumokban. Egy idő után a fényallergia kiváltásához már nem kell érzékenyítő anyag, önmagában a fény is elegendő, vagyis a fényallergia önállósul.

Így győzd le az ekcémát!

Az ekcémák kezelésében legfontosabb a kiváltó irritáló vegyi anyagok vagy fizikai behatások, illetve az allergének elkerülése. A kivizsgálás elkerülhetetlen - ennek eredményeként a kezelő szakorvos részletes felvilágosítást tud adni az illető allergént tartalmazó anyagokról, valamint azok elkerülésének lehetőségeiről. Nagyon fontos a bőr ellenálló-képességének fokozása hidratáló, zsírozó kenőcsökkel.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Feszült, szorongó gyerekeknél gyakran előfordul egy-egy testtájék rendszeres vakarása, dörzsölése, az ajkak nyalogatása, így nyállal való irritációja. Ezeket a kényszermozgásokat lehetőség szerint meg kell szüntetni, vagy legalábbis lényegesen csökkenteni kell a figyelem elterelésével, a probléma megbeszélésével.

Cikkünk megírásában Dr. Kovács Ágnes A doktor néni könyve kisbabakortól serdülőkorig című műve segített, mely az Officina Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük