4 dolog a kisbaba környezetében, ami bölcsőhalálhoz vezethet
Az alattomos légzésleállás kialakulásának esélyeit csökkentheted, ha a következőket elkerülöd.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Majdnem minden szülő - legfőbbképpen az újdonsültek - álmatlanul hánykolódik a baba kiságya mellett, azt hallgatva, vajon szuszog-e a kicsi. Ha nem szeretnél folyamatosan emiatt rettegni, akkor kerüld el azokat a dolgokat, amik megnövelik a bölcsőhalál bekövetkezésének esélyét.

Mi a bölcsőhalál?

A bölcsőhalál kialakulása általában a két és négy hónapos kor közé tehető. Sokáig nem tudták, hogy a látszólag egészséges babák hogyan eshetnek áldozatul a betegségnek, ám az orvostudomány ma már okosabb. A kisbaba az anyaméhben nem használja a légzőszerveit, de amint megszületik, kénytelen alkalmazni őket, spontán beindul a légzése.

A levegővétel úgymond egy automatikus reflex, a szervezet mechanizmusai nem engedik, hogy a légzés elmaradjon. Sajnos azonban vannak olyan esetek, amikor ez a mechanizmus nem lép működésbe, a baba mondhatni elfelejt levegőt venni. Ekkor következik be a bölcsőhalál.

Túlöltöztetés

Te sem szereted, ha éjszaka arra riadsz, meleged van. A babát sem szabad éjszakára túlöltöztetni, pláne tilos nagy paplan alá fektetni, ami alá teljesen befér, így ugyanis nagyobb a fulladás esélye. Az ideális hőmérséklet a kicsinek 20 fok, törekedj arra, hogy ennél se hidegebb, se melegebb ne legyen. Lefekvéskor mindig ellenőrizd, hogy a baba nem meleg-e, illetve azt, hogy nem izzad-e, a kelleténél magasabb hőmérséklet ugyanis kiváltó ok lehet.

Hason altatás

Fontos az is, hogy milyen pózban altatod a picit. Semmiképpen ne fektesd a hasára vagy az oldalára, még akkor se, ha úgy kiékeled, hogy nem tud elmozdulni. Ugyan nincs pontos magyarázat arra, hogy miért, de a legtöbb késői csecsemőhalálozás a hasra fordítás miatt történik. Valószínűsíthető, hogy mindez azért van, mert ahogyan a hasi szervei nyomódnak, úgy a vegetatív funkciói csökkennek, ez pedig a levegővételére és a már említett mechanizmusokra is hatást gyakorol. Kizárólag akkor fordítsd hasra a picit, ha folyamatosan szemmel tudod tartani.

Egy ágyban

Természetesen érthető, hogy nem szeretnéd a kisbabát éjszakára sem magára hagyni, de ne aludjon veled és a pároddal egy ágyban. Ugyanis könnyen belegabalyodhat a lepedőbe, takaróba, nem beszélve arról, hogy a baba gerincének fontos a matrac keménysége. Ügyelj rá, hogy a kiságyában mindig sima és feszes legyen az alvófelület, ne legyenek benne lyukak, ahová netalán beszorulhat valamelyik testrésze, és ha egy mód van rá, akkor a plüssállatokat is tartsd távol a csecsemőtől.

Füst

Már a terhesség alatt is érdemes kerülni a cigarettát, mivel ez is szerepet játszhat a bölcsőhalál és egyéb betegségek kialakulásában. Ám a baba születése után is jobb, ha hanyagolod ezt a szenvedélyt, mert a füst ekkor is növeli a légzőszervi panaszok kialakulásának esélyét.

Te ügyelsz a cikkben szereplő dolgokra?

Ezt is szeretjük