3 rejtett lelki ok a rossz álmok hátterében
Kiegyensúlyozottnak tűnik a gyerek, de nehezen alszik el, gyakran felriad, illetve rémálmok gyötrik. Tudd meg, mi állhat a háttérben.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerekkor sokszor korántsem olyan felhőtlen, mint felnőttként esetleg gondolnánk. Már a legkisebbek életében is adódhatnak olyan helyzetek, amelyekkel nem, vagy legalábbis csak nehezen tudnak megbirkózni a maguk erejéből.

Végső soron egyfajta stresszt jelentenek, ami, ha hosszabb időn keresztül fennáll, felbolydítja a gyerek lelkivilágát, és alvásának minőségére és mennyiségére is rányomja a bélyegét. Tudd meg, mi állhat a háttérben, ha csemetéd nehezen szenderül el, felületesen alszik, illetve időről időre rémálmok gyötrik.

Túlzott elvárások

Sok szülő a jövőbeli boldogulás érdekében előszeretettel íratja be gyermekét különféle foglalkozásokra, illetve különórákra - ám a jóból is megárthat a sok. Túl azon, hogy a gyereknek így kevesebb ideje marad a töltekezésre, az állandó aktivitás egyfajta stressz is jelent - ez pedig annyira felpörgeti a szervezetet, hogy a szorongás estére sem csökken, és alvászavar lesz a következménye, amit rosszabb esetben rémálmok tarkítanak.

A fentieken túl az efféle programok az egyedüllét rovására is mennek - holott, akárcsak a felnőtteknek, a kicsinek is szüksége lehet arra, hogy időnként visszavonuljon, és csak úgy legyen. Ilyenkor teszi ugyanis helyre magában azokat az ingereket, információkat, amelyek nap mint nap érik, azaz a látszólagos passzivitás valójában egy intenzív belső munka.

A szakemberek szerint óvodás és kisiskolás gyerekek esetében elegendő az extra elfoglaltságokból egy, maximum kettő. Később már ennél többről is lehet szó - de csak akkor, ha az érintett is egyetért ezzel.

Kimondatlan feszültség a szülők között

Ha a pároddal nem éppen felhőtlen a viszonyotok, azt a gyerek is érzékeli valamiféle láthatatlan antenna révén, még akkor is, ha mindketten azon vagytok, hogy lehetőleg semmit ne vegyen észre a köztetek lévő feszültségből. Ráadásul a kicsik hajlamosak önmagukat hibáztatni azért, ha a szüleik kapcsolatával nincs minden rendben - azt gondolják, ez az ő úgymond rosszaságuk következménye. Az ily módon keletkező stressz pedig a gyerek éjszakáikat is megzavarja. Törekedj arra, hogy az ilyesféle helyzetek mielőbb feloldást nyerjenek, ha pedig nem sikerül, érdemes megfontolni a különválást is mint lehetőséget.

Feszültségoldás természetesen

A Zen illóolaj-keverék relaxáló, harmonizáló illatkombinációjával segíti a napi stressz legyőzését, finom illatának köszönhetően pedig nyugalommal, vidámsággal tölti meg a teret. Ha téged is legyűrnek a feszültséggel teli mindennapok, válaszd ezt a megoldást.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Beilleszkedési zavarok

Lehetséges, hogy csemetéd nem találja a helyét az óvodai vagy iskolai közösségben, netán egyenesen kiközösítik, hiszen gyerekek gyakorta viselkednek így azzal a társukkal, aki valamilyen külső vagy belső jegye miatt kilóg a sorból, vagy egyszerűen csak a bátortalanságával ad úgymond támadási felületet. Sokszor nem is rosszindulatból tesznek így - inkább csak saját labilis énképüket próbálják megerősíteni, illetve szeretnék felhívni magukra a többiek figyelmét anélkül, hogy megnyilvánulásaik súlyával tisztában lennének.

Ha csemetédnek nap mint nap ilyesféle élményekben van része, nem csoda, hogy rosszul alszik. Ami megoldást pedig elsősorban a kicsi önbecsülésének fejlesztésében rejlik. Beavatkozni az ilyesféle helyzetekbe nem célszerű, hiszen valódi elfogadást nem adhatsz a kiközösítőknek - ezt porontyodnak kell kivívnia, amire csak akkor lesz képes, ha megtanulja szeretni és tisztelni önmagát. Mivel az éremnek két oldala van, ezzel párhuzamosan ismerd meg az adott közösség írott és íratlan szabályait, és gyermekedtől is várd el, hogy eleget tegyen azoknak.

Ezt is szeretjük