3 jóhiszemű szülői megnyilvánulás, ami porig rombolja a gyerek önértékelését

Ezt mondd helyette

Jót akarsz, de rosszul sülhet el.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az édesapa és édesanya saját képességei, a családjában szerzett tapasztalatai, szociális és gazdasági helyzete, valamint a környezetéből kapott információk alapján megpróbálja a lehető legjobban nevelni a gyermekét.

Ugyanakkor senki sem tökéletes - mindannyian követünk el hibákat, méghozzá a legjobb szándékkal. Többségükön a gyerkőc viszonylag könnyen túllép, ám akadnak olyanok is, amelyek jóvátehetetlen kárt okoznak az önértékelésében. Cikkünkből ez utóbbiakat ismerheted meg.

Ösztönzésképpen elégedetlenkedés

Ha a szülő elégedetlen gyermekével, és ezt fennen hangoztatja, így próbálván jobb teljesítményre vagy viselkedésre sarkallni a kicsit, azzal - még ha nincs is tisztában vele - voltaképpen az érzelmi bántalmazás fogalmát meríti ki.

Mindezt már az adott pillanatban is nehezen éli meg a néhány éves csemete, ám a fenti szülői attitűd hosszú távú hatása még inkább destruktív. A kicsiben ugyanis az a kép alakul ki saját magáról, hogy jószerivel mindenre alkalmatlan - kiváltképp a számára legfontosabb ember, azaz a szülő szeretetére.

Ez a fajta frusztráció a későbbiekben - részben a lurkó habitusától, részben a külső tényezőktől függően - a legváltozatosabb módokon nyilvánulhat meg, a gyökerük azonban közös: az alacsony önértékelés.

Ezt mondd helyette!

Egy gyerek felnevelése során számos olyan helyzet akad, amikor bizony jogos a szemrehányás vagy akár a szidás is - ám nagyobb ereje van a dicseretnek. Ha a lurkó valamit jól csinál, ne fukarkodj az elismerő szavakkal, melyeket egy-egy kedves gesztussal is megerősíthetsz. Ne feledd, hogy egy apróságnak a legkevésbé sem könnyű megfelelnie a nagyok elvárásainak!

Büntetés, ha a gyerek elront valamit

A gyereket a megértés és a tudás iránti szükséglet motiválja, aminek néha egy-egy, a szülő számára kedves tárgy láthatja kárát. Ám a lurkó ugyanígy szétszedi a saját játékait is, ami az édesapa-édesanya nem kevés pénzért vett neki, hogy aztán konstatálja: ebben az állapotában a baba vagy az autó bizony már használhatatlan.

Sok szülő hajlamos büntetéssel reagálni erre a fajta viselkedésre, mondván, így a gyerek megtanulja megbecsülni, amije van, illetve tudatosul benne, hogy nem rendelkezhet más tulajdona fölött. Ez azonban hosszabb távon gátolja azt a gondolkodási, megértési, tanulási folyamatot, aminek az iskolában kellene kiteljesednie, az ebből adódó alacsonyabb teljesítmény - ami már önmagában sem kívánatos - pedig igencsak károsan hat a gyerek önértékelésére.

Ezt mondd helyette!

Magyarázd el a gyereknek, hogy sajnálod azt a bizonyos tárgyat, mert sokat dolgoztál érte, vagy egyszerűen csak a szívedhez nőtt. Fontos azonban, hogy ezzel ne kelts a kis rontópálban szégyenérzetet vagy lelkiismeret-furdalást, inkább arra késztesd, hogy kiköszörülje a csorbát.

Ha például végérvényesen és visszavonhatatlanul kibelezett egy plüssállatot, ragaszkodj hozzá, hogy a lurkó takarítsa el a maradványait, és legalább egy-két hétig ne kapjon helyette másikat. Ily módon megtapasztalja, hogy nem elég kiélvezni vagy elhasználni valamit, hanem mindennek a következményeit is viselni kell.

A legjobbak - a gyereknek és neked
Könyvet, CD-t, filmet, programot keresel? Itt mindent megtalálsz, ami a gyerkőcöt is érdekelni fogja, és te is sok fontos információval gazdagodhatsz!

A tökéletes játszósarok

A játék nemcsak a legfontosabb fejlesztő tevékenység a gyerek számára, hanem egyfajta önkifejezési mód is. Teremtsd meg számára az ehhez szükséges feltételeket videónk segítségével!

Az értelmi fejlesztés privilegizálása

Manapság sok családban az értelmi fejlesztés áll az első helyen, mondván, hogy a későbbiek során csak így boldogulhat majd a gyerek - ha pedig kudarcot vall, a szülő indirekt vagy direkt módon kifejezi csalódottságát. Ily módon azonban - szándékával ellentétben - nemcsak a gyerek önértékelését teszi tönkre, hanem a személyiségfejlődését is akadályozza.

Az IQ forszírozása közepette ugyanis a lélek háttérbe szorulhat, így a lurkó érzelmi hányadosa, vagyis EQ-ja alacsonyabb lesz az elvárhatónál - ami végső soron megnehezíti számára a boldogulást. Ma már köztudott, hogy az alacsony EQ-val rendelkező embereknek nem tartozik az erősségeik közé az önismeretet és az önkontroll, kellő empátia híján pedig a körülöttük lévőkkel is nehezen találják meg a hangot.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt mondd helyette!

Az értelmi fejlesztés mellett kapjon kellő teret az EQ kibontakoztatása is. Ennek első és legfontosabb feltétele, hogy a kicsi érzelmi biztonságban tudja magát, ami pedig alapvetően a szülő-gyermek kapcsolat minőségén múlik. A legtöbb tehát, amit csemetédnek adhatsz, az, hogy elfogadod olyannak, amilyen, és feltétel nélkül szereted őt - minderről pedig szavakkal is biztosítod.

Cikkünk dr. Kovács Ágnes A doktor néni könyve című műve alapján készült, amely az Officina Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük