3 étel, ami gyengíti a gyerek immunrendszerét

Ezért náthás állandóan

Sokan adják ezeket az ételeket a gyereknek, pedig elősegíthetik a betegségek kialakulását.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az immunrendszer, mint a test bármely mechanizmusa, megfelelő tápanyagokat igényel ahhoz, hogy hatékonyan működhessen. Ha a szervezet nem jut hozzá ezekhez, a legkézenfekvőbb következmények egyike a megnövekedett fogékonyság a fertőzések különféle válfajai iránt, különös tekintettel a vírusfertőzésekre, amilyen a megfázás és az influenza.

Mindazonáltal vannak olyan ételféleségek is, amelyek gátat vethetnek az immunrendszer egészséges működésének, illetve súlyosbíthatják a fertőzés tüneteit. Mindez fokozottan igaz gyerekek esetében, hiszen az ő immunrendszerük eleve fejletlenebb, így nehezebben birkózik meg a kórokozókkal.

A védekezést csökkentő ételek

Fertőzés veszélye vagy gyanúja esetén lehetőség szerint csökkentsd a gyerkőc étrendjében a következőket.

Nehéz ételek

Senki sem vitatja, hogy a tél végi-tavasz eleji energiahiányos időszakban lehet létjogosultsága egy-egy kiadósabb fogásnak - ám a nehezebb ételek rendszeres fogyasztása megterheli a szervezetet, ily módon pedig csökkenti a kórokozókkal szembeni védekezőképességét. Ahhoz, hogy optimális feltételeket biztosítsd a fertőzések megelőzéséhez, illetve leküzdéséhez, csak módjával adj csemetédnek nehezen emészthető vagy zsíros élelmiszereket - ilyenek a magas zsírtartalmú tejtermékek és húsok is.

Cukros ételek

A vércukorszint emelkedésével párhuzamosan gyengül az immunrendszer hatékonysága. Ha minden esélyt meg akarsz adni a kicsi szervezetének, hogy ellenállhasson a kórokozóknak, ajánlatos visszafogni a cukor, az édes italok és cukrozott ételek, például torták, sütemények kínálását. Egészséges alternatívát jelenthetnek az olyan rágcsálnivalók, mint az almachips, müzliszelet, aszalt gyümölcsök, magvak.

Nyálkaképző ételek

Ha porontyod megfázott, vagy épp a nyavalyaság küszöbén áll, javára válhat a nyálkaképződést elősegítő élelmiszerek kiiktatása az étrendjéből. Ilyenek a tehéntej, illetve az abból készült tejtermékek, főként a sajt. Mivel azonban a bennük lévő fehérje és kalcium okán elengedhetetlenek a gyerek egészséges fejlődéséhez, a gyógyulást követően vezesd vissza őket a kicsi mindennapos táplálékai közé.

Ezt add helyettük!

Az említett vírusbetegségek általában enyhe tünetekkel kezdődnek, például orrdugulással, torokgyulladással és kisfokú hőemelkedéssel. Ebben a stádiumban a szervezet igyekszik leküzdeni a fertőzést. Megfelelő intézkedésekkel támogathatod erőfeszítéseit, és megállíthatod a betegség továbbfejlődését, ám ugyanezek a megelőzést is szolgálhatják.

Az immunrendszer egészségéhez nélkülözhetetlen a C-vitamin, a béta-karotin, valamint a cink. Amennyiben fertőzésveszélytől tartasz, vagy a baj már meg is történt, ügyelned kell arra, hogy ezek megfelelő mennyiségben jussanak be a gyerek szervezetébe.

C-vitamin

Egyen a kicsi sok gyümölcsöt - kiváló C-vitamin-forrást jelentenek a citrusfélék, a kivi és a banán. A leveles zöldségek szintén gazdagok C-vitaminban. Az orvos tudtával C-vitamin-tartalmú étrend-kiegészítőt is adhatsz a kicsinek - ily módon megakadályozhatod a betegség kialakulását, de legalábbis gyorsíthatod és enyhítheted a lefolyását.

Béta-karotin

Nagy koncentrációban a sárga és narancsszínű gyümölcsök, zöldségek tartalmazzák, amilyen a sárgabarack - aszalva is adhatod a kicsinek -, a sárgarépa, a vörös és sárga paprikák.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Cink

Ennek a nyomelemnek a legjobb forrásai a hal és a tengeri állatok - ha ezektől idegenkedik a gyerkőc, adj neki hántolatlan gabonamagvakat, melyek szintén bővelkednek cinkben.

Cikkünk dr. John Briffa Gyógyító ételek című könyve segítségével készült.

A helyes táplálkozás számos betegség ellen védelmet nyújt.
Ez a könyv röviden és érthetően bemutatja, hogy mely ételek fogyasztásával őrizheted meg erőnlétedet és alakodat.
Részletes magyarázatokkal szolgál arról is, hogy küszöbölhető ki megfelelő táplálkozással a problémák jelentős része, a kimerültségtől és az emésztési zavaroktól kezdve egészen a szívpanaszokig és a rákig.

Kiadja a Holló és Társa Kiadó.
A könyv ára 1512 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük