3 életre szóló lelki sérülés gyerekkorban
Amit a szülők válása okoz
A válás miatti aggodalmadat fokozhatja, ha gyermekedet szenvedni is látod, ám sokat tehetsz ez ellen.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Pompás lenne, ha elkerülhetnéd, hogy gyermekednek valaha is krízissel kelljen szembenéznie - márpedig a manapság meglehetősen gyakori válás számára is krízis a javából, mely életre szóló traumát okozhat a kicsiben.

Ismerd meg a leggyakoribb gyerekkori lelki sérüléseket, melyeket a szülők válása okoz. Tippjeink pedig segítséget nyújtanak ahhoz, hogy csemetéd a lehető legkíméletesebben mehessen át az új helyzettel járó változásokon - sőt, lehetővé teszik, hogy éppen a nehézségek által erősödjön meg, és saját tapasztalatainak köszönhetően jobban megértse mások problémáit.

Ha a szülők túlontúl kulturáltan válnak

Sok szülő esik bele abba a hibába, hogy - bár ágytól-asztaltól lényegében már elváltak, és csak a hivatalos procedúra lezajlását várják - a gyerek felé a igyekeznek a lehető legudvariasabb képüket mutatni, és egy szót sem ejtenek előtte arról, hogy bármi gond lenne.

A csemete azonban csak kicsi, de nem ostoba - megérzi, hogy apa és anya között valami jóvátehetetlenül megromlott. A szülők verbális és nonverbális üzenete közötti ellentét pedig oly mértékben elbizonytalaníthatja, hogy a szorongás, feszültség idővel testi szinten is jelentkezhet. A túlzásba vitt disztingválással tehát csak súlyosbítod a helyzetet. Természetesen nem kell megosztanod porontyoddal minden részletet, de nagy általánosságban mindenképpen vázolnod kell a helyzetet. A szakemberek szerint a legjobb taktika az, ha röviden ismerteted a problémát, majd hagyod, hogy a gyerek feltegye a kérdéseit.

Csak annyit mondj el neki, amennyit tudni szeretne, ugyanis csak ennyi információ befogadására és feldolgozására képes. Ami pedig az időzítést illeti, célszerű rögtön tájékoztatni a helyzetről, mihelyst megsejtett valamit - lényegesen kevésbé viseli majd meg a szülei kapcsolatában bekövetkező negatív fejlemény, ha nem felkészítés nélkül, egyedül kell megfejtenie a titkot.

Magát hibáztatja a szülők csatározásáért

A szülő is ember, akinek a válással járó felfokozott érzelmi állapotban bizony nem mindig könnyű kontrollálnia magát, és megeshet, hogy az igaza kivívása érdekében hajlandó bármilyen fegyvert bevetni - adott esetben a saját gyerekét is. Vannak, akik korlátozzák a láthatást, mások ártatlannak tűnő megjegyzésekkel próbálják aláaknázni a gyerek szeretetét a másik szülő iránt, de akadnak olyanok is, akik azt sugallják csemetéjüknek, hogy tőle függ a boldogságuk - ami egyébként nem más, mint vegytiszta érzelmi zsarolás.

Mindezt meggyőződésük szerint a gyerek érdekében teszik, nem gondolva arra, hogy a kicsi az apja és anyja közti játszmákban csak valamiféle eszköznek érzi magát, ráadásul magát teheti felelőssé azokért a reakciókért, amelyeket rá hivatkozva egyik szülője kivált a másikból, és viszont.

Embert próbáló feladat nagyvonalúan lemondani az efféle játszmákról, különösen, ha volt társad is ehhez folyamodik, mégis érdemes ellenállnod a csábításnak - azaz, bármilyen fellengzősen hangzik is, erkölcsi fölényben kell maradnod. Egykori partnered minden próbálkozását fogadd higgadtan és következetesen. És különben is: számít egyáltalán, hogy ki kezdte? Neked talán igen, de a kicsinek nem igazán.

És hogy mi a jutalmad? Gyermeked idővel rájön arra, hogy a játszmázással szemben éppen ez a fajta hozzáállás védte az ő érdekeit. Ily módon megerősödik a kapcsolatotok, és ami még fontosabb, hogy a gyerkőcöt is boldognak láthatod majd. Ez pedig sokkal több örömet szerez, mint ha borsot törnél az exed orra alá.

Félelem a visszautasítástól

Számos gyerekben életre szóló traumát okoz, hogy érzi, már nem is fontos, mivel egyik szülőjével kevesebb a kapcsolata a válást követően. Ám sok mindent tehetsz azért, hogy lurkódnak ne kelljen hasonló megrázkódtatáson keresztülmennie.

Amennyiben a gyerek veled marad, bátorítsd arra, hogy annyi időt töltsön a másik szülővel, amennyit akar, illetve amennyit a körülményekből adódóan lehetséges. Volt párod iránt viseltess megértéssel és toleranciával, és ne ragaszkodj mereven bizonyos keretekhez a láthatást illetően. Közvetlenül vele beszéld meg az esetlegesen felmerülő problémákat, és véletlenül se használd közvetítőnek a kicsit, ez ugyanis túl nagy terhet jelent számára. Ha a gyerkőc hol egyikőtöknél, hol másikótoknál lakik, tedd a lehető legkényelmesebbé számára ezt az állapotot. Legyenek mindkét otthonban ruhái és játékai, legfőképpen pedig legyen egy-egy szobája vagy kijelölt jelölt helye, hogy érezhesse, valóban részese mindkét szülő új életének.

Amennyiben volt párod nem partner a gyerek nevelésében, ügyelj a korábbiaknál is jobban a kicsi szükségleteire, hogy minél kevésbé viselje meg ez az áldatlan állapot.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Beszélgess vele, figyelj oda rá, öleld át - nagyon fontos, hogy szavaid és cselekedeteid egyaránt megnyugvást jelentsenek számára. Amennyire lehet, tartsd meg régi szokásaitokat is, ezek ugyanis stabilitást jelentenek számára a megváltozott helyzetben.

Cikkünk Richard Templar A gyereknevelés 100 szabálya című könyve alapján készült, amely a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük