3 dolog, amit ne engedj meg a tanárnak
Nem a gyereked a hülye!
A tanár oktat, de egyben nevel is, ám nem feltétlenül a te eszközeiddel. Tudd meg, mi az, amit nem kell eltűrnöd!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha porontyod iskolás, nehéz helyzetben találhatod magad, hiszen az intézmény falai mögé legfeljebb közvetve van betekintésed. Ebből a nézőpontból pedig nemcsak azt nehéz eldönteni, hogy a kényes helyzetekben a gyereknek vagy a tanárnak van-e igaza, de az is tovább bonyolítja a dolgokat, hogy mérlegelned kell, vajon mi az, amit a tanár megengedhet magának.

Mielőtt döntést hoznál, fontos, hogy lehetőségeidhez mérten mindkét oldal álláspontját figyelembe vedd: ne csak azt ítéld meg, hogy a tanár helyesen cselekedett-e, de annak is járj utána, vajon gyermeked mennyire hibás vagy ártatlan az adott helyzetben! Tudd meg, mi az, ami még belefér az iskolai szigorba, és mikor jogos, hogy a gyerek kiborul!

Verés, testi fenyítés

Bár régen a nádpálca a tanítók bevett fenyítőeszközének számított, ma már az iskola falain belül nincs helye sem a körmösnek, sem az elfenekelésnek. Ha tehát porontyod arról panaszkodik, hogy tanára megütötte, megrángatta, vagy bármilyen más módon megfenyegette, azonnal fordulj az iskola vezetőségéhez.

Hasonló helyzetben fontos, hogy megtaláld a lehető legbékésebb megoldást, amiből a gyereknek sem származik további hátránya. Tűrnöd azonban semmiképpen sem kell, hogy a tanár szigorúbb nevelési eszközöket vessen be, mint amit te helyesnek vélsz, ugyanis gyermeked sorsa elsősorban a te kezedben van.

Próbálj a tanárral beszélni, és kérdezd meg, mivel adott okot arra csemetéd, hogy így járjon el. Ha arra gyanakszol, hogy a pedagógus részéről rendszeres az erőszakos fellépés, és bebizonyosodik, hogy gyermekedet is megpofozta, az ügyet az iskolabizottság elé kell vinni. Ha támogatásra van szükséged, beszélj a többi szülővel: ők biztosan melletted állnak majd!

Ha pikkel a gyerekre

A tanár is ember, így lehetnek gyerekek, akiket jobban kedvel a többinél. Mivel azonban hivatása szerint a feladata az, hogy minden gyerkőcöt, aki a keze alá kerül, tanítson meg a lehető legtöbb dologra, nem fér bele, hogy döntéseibe személyes véleménye is beszűrődjön.

Egy tanár tehát nem engedheti meg magának, hogy kedvence legyen, sem azt, hogy valakit kikiáltson a fekete báránynak, és látványosan akadályozza tanulmányi előmenetelét. Mindez sajnos csak elméletben igaz, mert a valóságban bizony előfordul, hogy a tanár szerint egy gyerek mindig mindent rosszul csinál: a legkellemetlenebb, ha ez éppen a te porontyod.

Mielőtt azonban a kicsi panaszai miatt felkeresnéd a tanárt, járj utána a dolgoknak! Ne csak azt kérdezd meg gyermekedtől, hogy miért hozott haza rossz jegyet, és miért utálja őt a tanár, de járd körül azt is, hogy esetleg van-e valami, amivel ő okot adott minderre.

Ha egyértelműen úgy tűnik, hogy a pedagógusnak az se jó, ha a kicsi mindent tud, és még a házi feladata is készen van, próbálj beszélni vele. Amennyiben ez sem segít, és személyes ellenszenve a gyerek jövőjére is rányomhatja a bélyegét, érdemes lehet az iskolaváltást is megfontolnod.

Ne tűrd a lekezelő sértéseket!

Nem minden gyerek egyformán okos és tehetséges, egy tanár azonban nem teheti meg azt, hogy a gyengébbek orra alá dörgöli, hogy ők hülyék. Ha tudomást szerzel róla, hogy az iskolában azt mondták csemetédnek, hogy ő gyengébb képességű, mint a kortársai, és nem csoda, hogy nem tud megoldani egyetlen feladatot sem hibátlanul, jobb, ha a végére jársz a dolgoknak. Az, ha egy gyerek dicséret helyett mindig csak kritikát kap, nem csak otthon, de az iskolában is komoly személyiségfejlődési problémákhoz vezethet: bár az iskola feladata elsősorban az elme nevelése, mindeközben a gyerkőcök lelkéről sem szabad megfeledkezni.

Ha úgy érzed, valóban igazságtalan megkülönböztetés érte gyermekedet, ne törődj bele, és őt se biztasd arra, hogy hagyja figyelmen kívül a sértéseket.

Természetesen nem tesz jót az sem, ha a tanár bántásaira válaszul visszafelesel, de nyugtasd meg, hogy minden tőled telhetőt megteszel, hogy többé ne bántsák az iskolában.

Ezt is szeretjük