3 bicskanyitogató beszólás kisgyerekkorban

Így kezeld!

Szinte minden apróság szájából elhangzanak - és szinte minden szülőnek feláll tőlük a szőr a hátán.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem könnyű megtalálni a legcélravezetőbb megoldást, ráadásul még higgadtnak is maradni, amikor a gyerkőc hangos megjegyzést tesz más jelenlévőkre, erőszakosan követeli, ami véleménye szerint megilleti őt, netán sértő mondatokat vág a fejedhez, mikor csak az ő javát akarod.

A vállalkozás azonban korántsem lehetetlen, igaz, némi időre és kitartása az esetek legnagyobb részében szükséged lesz - ám előbb-utóbb garantáltan célba érsz, ha megfogadod az alábbi tanácsokat.

- Anyuuu, miért olyan dagadt az a néni?

Meglehetős kellemetlenségekben lehet része, amikor a kis drága a leggaládabb, legtapintatlanabb sértéseket ereszti meg. Ráadásul mindezt fennhangon.

Természetesen nem szabad válasz nélkül hagyni a gyerkőc megjegyzéseit, de tekints távlati szemszögből rájuk. Ne feledd, a gyerek így csodálkozik rá a világra. Rengeteg dolgot nem látott még, és egyebek mellett bizonyos fajta testalkatok is ezek közé tartoznak. Talán nehéz megőrizni a hidegvéredet a kicsi ilyen és hasonló mondatai hallatán, de fontos, hogy reagálj rájuk.

A helyzet túldimenzionálása nélkül ismerd el az emberek között fennálló különbségeket: - Léteznek túlsúlyos emberek, de lehet, hogy nem szeretik, ha ezt hangosan mondják előttük.

Fontos, hogy semmiképpen se hagyj figyelmen kívül egy-egy ilyesféle megjegyzést, ez ugyanis szégyenérzetet válhat ki a megjegyzés célpontjában, aki így még rosszabbul érzi magát.

- Az enyém, az enyém, az enyém!

Alapszabály, hogy a kisgyerekek nem igazán lehetnek tisztában mások érzéseivel és jogaival. Saját szükségleteiket és vágyaikat szem előtt tartva - bár nem tudják pontosan, mi a különbség a kettő között - egyszerűen kirángatják társaik kezéből a játékot.

Eleinte, míg az apróság csupán kinyilvánítja az akaratát, lehetőséged van megtanítani neki, miként illik felváltva játszani.

Idővel azonban az önzés kitartó ellenkezésbe csap át. A gyerek tudja, hogy amit tett, helytelen, de nem tudja, mennyire, míg ki nem próbálja néhányszor, és ki nem deríti, mekkora bajba kerül miatta.

Ez hosszú folyamat, különösen, ha a gyerek még nem elég nagy ahhoz, hogy felfogja: a két esemény, amikor valaki kap egy átszállót, illetve amikor valakitől durván elveszik a játékát, valahogy összefügg. Másként fogalmazva, jó sok időbe telhet, mire megérteted vele, hogy ő sem szeretné, ha lecsavarnának neki egyet.

Légy kitartó és következetes. Egy egész életen át tanuljuk, hogy kell önzetlenül és viselkedni és mások jogait tiszteletben tartani. Ez végül gyermekednek is sikerülni fog. Csak idő kérdése.

Egy kíméletes fegyelmezési mód
A gyerek sokszor már azért is abbahagyja a rosszalkodást, mert talál valamit, amivel elfoglalhatja magát. Kattints ide ingyen letölthető mesékért és színezőkért!

Mit gondolnak a bölcsiről a sztáranyukák?

Egyes szülők szerint a gyerek viselkedési problémáihoz a korai közösségbe kerülés is hozzájárulhat, mások szerint csak jó a kicsinek, ha hasonló korú társaival lehet. Ismerd meg a sztármamik véleményét!

- Hagyjál békén!

Szülőként nyilván nem jókedvedben, hanem a saját érdekében szólsz rá csemetédre, amikor olyasmit tesz, ami a legkevésbé sem helyénvaló, illetve nem tesz semmit - a többedszeri kérésre sem. Természetesen nem kell szemet hunynod afölött, ha erre a gyerkőc a fenti, illetve ahhoz hasonló beszólással reagál. Érdemes azonban elgondolkodnod azon, hogy miként fogalmazod meg mondanivalódat.

Az egyik legrettegettebb felfedezés az önismeret útján az a pillanat, amikor ráébredünk, hogy pontosan úgy beszélünk, mint szüleink. A játszótéren az alkalmi hallgatózás során hamar kiderül: a legszorosabb kötelékek úgy alakulnak ki, hogy a gyerekek hátborzongató anyuka-történeteket osztanak meg egymással. A leggyakrabban idézett mondások, melyektől minden gyerek garantáltan falra mászik, a következők:

- Amikor én annyi idős voltam, mint te…
- Már százszor megmondtam, hogy...
- Te csak arra vagy képes, hogy…
- Elég volt a tévézésből!

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fentiek helyett próbálkozz inkább a kevésbé nyaggatós változatokkal:

- Ez a viselkedés elfogadhatatlan.
- Most pedig el kell tenned a puzzle-t. Sajnálom, eddig játszhattál vele.
- Nem akarom, hogy megsérülj.

Később, sok-sok évvel ezután, amikor a gyerek - immár édesapaként vagy édesanyaként - az unokádat viszi majd a játszótérre, ő is úgy szól majd, mint a szülei - csak valamivel kellemesebb kiadásban.

Cikkünk dr. Julian Orensein 365 ötlet a tipegőévekre - Praktikus tanácsok a bilire szoktatástól a hiszti kezeléséig című könyve alapján készült.

Ebben a könyvben a neves amerikai gyermekgyógyász rengeteg gyakori tipegőgondra és -bajra kínál gyors, egyszerű megoldást. A kötet a mindennapos problémák megoldásának egész tárházát ismerteti, az unatkozó gyermek figyelmének hatékony lekötésétől egészen addig, hogy miről ismerhetjük fel, mikor utal a hiszti valós orvosi problémára és nem csupán színjáték. Dr. Orenstein közvetlen stílusa és hasznos ötletei végig fogódzóként szolgálnak e páratlanul izgalmas, ám embert próbáló időszak után.

Kiadja az Alexandra Kiadó.
A könyv ára 1000 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük