14 csábító, de annál károsabb édesség
Ne add a gyereknek!
Napi egy édesség belefér? Még ennyi is többet árthat, mint gondolnád.

Dia

 	Porból készült pudingkrém 	A porból készült pudingkrém nem azonos a pudinggal, bár a cukortartalmuk miatt mindez lényegtelen kis különbség, hiszen egyik sem tesz jót a kicsik egészségének. A pudingkrém pornak azonban az egyetlen természetes alapanyaga a cukor, ezen kívül csak módosított keményítőket, emulgeálószereket, stabilizátorokat, valamint természetazonos aromákat jelöl meg összetevőjeként. A csak aromával ízesített pudingporok csomagolásán úgy olvashatod a feliratot, hogy valamilyen ízű. Kivételt képeznek azok a termékek, melyeknek jellegzetes íze természetes dúsító és ízesítőanyagokkal nem adható meg, mint mondjuk a puncs.

Porból készült pudingkrém

A porból készült pudingkrém nem azonos a pudinggal, bár a cukortartalmuk miatt mindez lényegtelen kis különbség, hiszen egyik sem tesz jót a kicsik egészségének. A pudingkrém pornak azonban az egyetlen természetes alapanyaga a cukor, ezen kívül csak módosított keményítőket, emulgeálószereket, stabilizátorokat, valamint természetazonos aromákat jelöl meg összetevőjeként. A csak aromával ízesített pudingporok csomagolásán úgy olvashatod a feliratot, hogy valamilyen ízű. Kivételt képeznek azok a termékek, melyeknek jellegzetes íze természetes dúsító és ízesítőanyagokkal nem adható meg, mint mondjuk a puncs.

Dia

 	Tartós sütemény 	Az előre csomagolt édes teasütemények zöme több hónapig is képes elállni. Amellett, hogy búzalisztből, zsiradékból, illetve tojáskészítményből történik az előállításuk, jelentős mennyiségben tartalmaznak cukrot, valamint zsírban gazdag dúsítóanyagokat. A tartósság elősegítésére azonban kémiai adalékanyagok felhasználása is szükséges. Így olyan konzerváló segédanyagok tobzódhatnak az uzsonnára szánt finomságban, mint a baktériumok szaporodását megakadályozó propionsav, sőt, különféle benzonátszármazékok és penészedésgátlók úgyszintén előfordulhatnak a termékben.

Tartós sütemény

Az előre csomagolt édes teasütemények zöme több hónapig is képes elállni. Amellett, hogy búzalisztből, zsiradékból, illetve tojáskészítményből történik az előállításuk, jelentős mennyiségben tartalmaznak cukrot, valamint zsírban gazdag dúsítóanyagokat. A tartósság elősegítésére azonban kémiai adalékanyagok felhasználása is szükséges. Így olyan konzerváló segédanyagok tobzódhatnak az uzsonnára szánt finomságban, mint a baktériumok szaporodását megakadályozó propionsav, sőt, különféle benzonátszármazékok és penészedésgátlók úgyszintén előfordulhatnak a termékben.

Dia

 	Pillecukor 	A pillecukor az USA-ban annyira közkedvelt, hogy a forró csokitól kezdve a kakaóig bármibe képesek belerakni. Itthon leginkább csak önmagában, zacskóból majszolják a gyerekek a szivacsos állagú nyalánkságot, mely valójában nem más, mint felhabosított tömény cukor, egy kis mézzel és zselatinnal összetapasztva. Az otthoni elkészítésre ajánlott receptekben a színezéshez általában szörpök vagy gyümölcslevek hozzáadását javasolják, melyek szintén nem hangzanak túl jól a cukortartalmuk miatt. A boltokban kapható, zacskós termékek esetében viszont mesterséges aromák és színezékek felelnek a csábító ízekért, illatokért és színekért.

Pillecukor

A pillecukor az USA-ban annyira közkedvelt, hogy a forró csokitól kezdve a kakaóig bármibe képesek belerakni. Itthon leginkább csak önmagában, zacskóból majszolják a gyerekek a szivacsos állagú nyalánkságot, mely valójában nem más, mint felhabosított tömény cukor, egy kis mézzel és zselatinnal összetapasztva. Az otthoni elkészítésre ajánlott receptekben a színezéshez általában szörpök vagy gyümölcslevek hozzáadását javasolják, melyek szintén nem hangzanak túl jól a cukortartalmuk miatt. A boltokban kapható, zacskós termékek esetében viszont mesterséges aromák és színezékek felelnek a csábító ízekért, illatokért és színekért.

Dia

 	Csokitorta 	Szerencsére a csokitorta sok családban csak ünnepekkor kerül az asztalra, mert valóságos kalóriabomba. Ha 10 dekagrammnyi tortaszeletet veszünk alapul, akkor a csokis finomság 367 kalóriát, valamint 54,6 g szénhidrátot és 16,4 g zsírt tartalmaz. Ez már önmagában is nagyon sok, de gondolj csak bele, mennyit tehet még hozzá a dekorációnak használt színes cukordara és marcipán, vagy a tejszínhab. Nem beszélve arról, hogy a kakaós tortadara hidrogénezett növényi zsírokat tartalmaz. A legújabb kutatások szerint a hidrogénezés során transzzsírsavak keletkeznek, melyek károsak az érfalakra.

Csokitorta

Szerencsére a csokitorta sok családban csak ünnepekkor kerül az asztalra, mert valóságos kalóriabomba. Ha 10 dekagrammnyi tortaszeletet veszünk alapul, akkor a csokis finomság 367 kalóriát, valamint 54,6 g szénhidrátot és 16,4 g zsírt tartalmaz. Ez már önmagában is nagyon sok, de gondolj csak bele, mennyit tehet még hozzá a dekorációnak használt színes cukordara és marcipán, vagy a tejszínhab. Nem beszélve arról, hogy a kakaós tortadara hidrogénezett növényi zsírokat tartalmaz. A legújabb kutatások szerint a hidrogénezés során transzzsírsavak keletkeznek, melyek károsak az érfalakra.

Dia

 	Fagyi 	Mindig válassz jó minőségű fagyit a gyereknek! Igaz, hozzáadott cukormennyiség miatt egyik fagyi sem szolgálja az egészséget, de sokan azzal sincsenek tisztában, hogy miben különböznek az egyes fagylaltkészítmények. A gyümölcsös fagylaltporok legalább 5% szárított gyümölcsöt tartalmaznak, és esetükben az aromák csak az alapíz fokozására használhatók. Ezzel ellentétben az ízesített fagylaltporokban a gyümölcsöt gyümölcsporok helyettesítik, illetve aromákkal dúsítják őket. A tejfagylaltpor zsíros tejpor vagy tejszínpor, cukor, dúsítóanyagok, adalékanyagok és aromák felhasználásával készül. Növényi zsiradékot egyáltalán nem tartalmaz.

Fagyi

Mindig válassz jó minőségű fagyit a gyereknek! Igaz, hozzáadott cukormennyiség miatt egyik fagyi sem szolgálja az egészséget, de sokan azzal sincsenek tisztában, hogy miben különböznek az egyes fagylaltkészítmények. A gyümölcsös fagylaltporok legalább 5% szárított gyümölcsöt tartalmaznak, és esetükben az aromák csak az alapíz fokozására használhatók. Ezzel ellentétben az ízesített fagylaltporokban a gyümölcsöt gyümölcsporok helyettesítik, illetve aromákkal dúsítják őket. A tejfagylaltpor zsíros tejpor vagy tejszínpor, cukor, dúsítóanyagok, adalékanyagok és aromák felhasználásával készül. Növényi zsiradékot egyáltalán nem tartalmaz.

Dia

 	Kakaós tejtábla 	Már a neve is sejteti, hogy nem véletlen az óvatoskodó körülírás, hiszen a kakaós tejtáblának semmi köze a csokoládéhoz. A csokinak kinéző édesség előállítása ugyanis nem igényel kakaóvajat, elegendő hozzá egy kis sovány kakaópor. Ez akár még jól is hangozhatna, ha nem lenne benne töménytelen mennyiségű cukor, növényi zsiradék, állományjavító és ízesítő, melyek között az értékesebbnek minősíthető kakaópor igencsak elenyésző részben van jelen.

Kakaós tejtábla

Már a neve is sejteti, hogy nem véletlen az óvatoskodó körülírás, hiszen a kakaós tejtáblának semmi köze a csokoládéhoz. A csokinak kinéző édesség előállítása ugyanis nem igényel kakaóvajat, elegendő hozzá egy kis sovány kakaópor. Ez akár még jól is hangozhatna, ha nem lenne benne töménytelen mennyiségű cukor, növényi zsiradék, állományjavító és ízesítő, melyek között az értékesebbnek minősíthető kakaópor igencsak elenyésző részben van jelen.

Dia

 	Színes cukordara 	A színes cukordara valójában semmi titkot nem rejteget, pontosan az, ami a neve: tömény cukor színes köntösbe bújtatva, tehát színezőanyagban is bővelkedik. A szülők általában nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget annak, ha rákerül valamelyik édességre, hiszen csak néhány szem, és mind olyan aprócska. A lényeg azonban abban bujkál, hogy általában olyan édességekre kerül, mint a fagyi, puding, fánk, torta vagy egyéb sütemények, melyek egyébként sem spórolnak a cukortartalommal. Így bármilyen ártatlannak tűnik a színes dekoráció, csak még inkább növeli a gyerek napi cukoradagját, ami egyáltalán nem helyes.

Színes cukordara

A színes cukordara valójában semmi titkot nem rejteget, pontosan az, ami a neve: tömény cukor színes köntösbe bújtatva, tehát színezőanyagban is bővelkedik. A szülők általában nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget annak, ha rákerül valamelyik édességre, hiszen csak néhány szem, és mind olyan aprócska. A lényeg azonban abban bujkál, hogy általában olyan édességekre kerül, mint a fagyi, puding, fánk, torta vagy egyéb sütemények, melyek egyébként sem spórolnak a cukortartalommal. Így bármilyen ártatlannak tűnik a színes dekoráció, csak még inkább növeli a gyerek napi cukoradagját, ami egyáltalán nem helyes.

Dia

 	Csokoládéöntet 	A csokoládéöntet éppen csak ismeri a csokoládét, viszont mesterséges adalékanyagokkal annál többet találkozik. Általában rengeteg cukor, zsír, kevés kakaó és sok segédanyag leledzik benne, hiszen a folyós állagot meg kell támogatni némi állományjavítóval, illetve a csokiszerű szín és íz eléréséhez is szükségessé válnak a színezékek és aromák. A cukordarához hasonlóan azért veszélyes, mert eleve olyan édességekre szokott rákerülni, melyek úgyszintén bővelkednek cukorban.

Csokoládéöntet

A csokoládéöntet éppen csak ismeri a csokoládét, viszont mesterséges adalékanyagokkal annál többet találkozik. Általában rengeteg cukor, zsír, kevés kakaó és sok segédanyag leledzik benne, hiszen a folyós állagot meg kell támogatni némi állományjavítóval, illetve a csokiszerű szín és íz eléréséhez is szükségessé válnak a színezékek és aromák. A cukordarához hasonlóan azért veszélyes, mert eleve olyan édességekre szokott rákerülni, melyek úgyszintén bővelkednek cukorban.

Dia

 	Habspray 	A habspray rokonságban áll ugyan a tejszínhabbal, de csupán annyi köze van hozzá, hogy - az állományjavítókon, a zselésítő anyagokon és a keményített növényi zsírokon kívül - egy kevés tejet, tejport vagy tejfehérjét is tartalmaz. Továbbá a mesterséges alapanyagok lajstromát emulgeálószerek, stabilizátorok és színezékek gyarapítják a címkén, valamint egyes termékek összetevői között a módosított kukoricakeményítő és a hajtógáz úgyszintén szerepel. Egyvalamiben azonban egyöntetűen megegyeznek a habspray kategóriába sorolható nyalánkságok, hogy rendkívül sok cukor van bennük.

Habspray

A habspray rokonságban áll ugyan a tejszínhabbal, de csupán annyi köze van hozzá, hogy - az állományjavítókon, a zselésítő anyagokon és a keményített növényi zsírokon kívül - egy kevés tejet, tejport vagy tejfehérjét is tartalmaz. Továbbá a mesterséges alapanyagok lajstromát emulgeálószerek, stabilizátorok és színezékek gyarapítják a címkén, valamint egyes termékek összetevői között a módosított kukoricakeményítő és a hajtógáz úgyszintén szerepel. Egyvalamiben azonban egyöntetűen megegyeznek a habspray kategóriába sorolható nyalánkságok, hogy rendkívül sok cukor van bennük.

Dia

 	Gömbrágó 	A gyerekek számára a színes csomagolás és az édes cukorkamáz a legcsábítóbb a gömbrágó esetében. Igazából egyik rágógumi sem ajánlott a kislurkók számára, elsősorban azért, mert ha véletlenül lenyelik, a szervezetük nem képes lebontani a mesterséges gumi- és gyantaszerű anyagokat. Ám a cukormentes gyümölcsízű rágókkal szemben a cukormázzal bevont gömbrágó glükózszirupot, ízesítőanyagokat és színezőanyagokat is tartalmaz, így az egészségre és a fogakra egyaránt károsabb hatással bír.

Gömbrágó

A gyerekek számára a színes csomagolás és az édes cukorkamáz a legcsábítóbb a gömbrágó esetében. Igazából egyik rágógumi sem ajánlott a kislurkók számára, elsősorban azért, mert ha véletlenül lenyelik, a szervezetük nem képes lebontani a mesterséges gumi- és gyantaszerű anyagokat. Ám a cukormentes gyümölcsízű rágókkal szemben a cukormázzal bevont gömbrágó glükózszirupot, ízesítőanyagokat és színezőanyagokat is tartalmaz, így az egészségre és a fogakra egyaránt károsabb hatással bír.

Dia

 	Töltött selyemcukorka 	Minden cukorka káros hatású, mivel cukorból és glükózszirupból készülnek, de a töltött keménycukorkák háromszor durvábbak, ami a cukortartalmukat illeti. A töltött keménycukorka ugyanis szacharóz és glükózszirup, vagy más szénhidráttartalmú anyagok vízben oldott és besűrített elegye, melyet még ízesítő- és színezőanyagokkal is teletömnek. Tulajdonképpen tömény cukorból áll a belső töltelék és a külső máz is, de a cukorkaburkot még egyfajta védőréteggel is ellátják ballírozással, hogy megakadályozzák a cukorkaszemek összeragadását. Ilyenkor a külső mázra még egy szacharózréteg kerül.

Töltött selyemcukorka

Minden cukorka káros hatású, mivel cukorból és glükózszirupból készülnek, de a töltött keménycukorkák háromszor durvábbak, ami a cukortartalmukat illeti. A töltött keménycukorka ugyanis szacharóz és glükózszirup, vagy más szénhidráttartalmú anyagok vízben oldott és besűrített elegye, melyet még ízesítő- és színezőanyagokkal is teletömnek. Tulajdonképpen tömény cukorból áll a belső töltelék és a külső máz is, de a cukorkaburkot még egyfajta védőréteggel is ellátják ballírozással, hogy megakadályozzák a cukorkaszemek összeragadását. Ilyenkor a külső mázra még egy szacharózréteg kerül.

Dia

 	Habcsók és habkarika 	Az émelyítően édes habcsók és habkarika összetevői között, a tojásfehérjén kívül más természetes alapanyag nem igazán található. Mivel cukorral sűrített, felvert habból készülnek, ahhoz, hogy sokáig megőrizzék csábító külsejüket, állományjavító és állománymódosító anyagokra, illetve tartósítószerekre van szükség. A pompázatos színkavalkádért pedig a mesterséges színezőanyagok felelnek.

Habcsók és habkarika

Az émelyítően édes habcsók és habkarika összetevői között, a tojásfehérjén kívül más természetes alapanyag nem igazán található. Mivel cukorral sűrített, felvert habból készülnek, ahhoz, hogy sokáig megőrizzék csábító külsejüket, állományjavító és állománymódosító anyagokra, illetve tartósítószerekre van szükség. A pompázatos színkavalkádért pedig a mesterséges színezőanyagok felelnek.

Dia

 	Gumicukor 	A gumicukor mókás édesség, melynek már a külseje és tapintása felkeltheti a gyanút, hogy semmi természetes nincs benne. Nos, ennek némi valóságalapja is van, ugyanis a gumicukorka nem más, mint zselatinnal és gumiarábikummal zselésített, cukorból, glükózszirupból, színezékekből és aromákból álló mesterséges massza, amit állati eredetű kötőanyagok tartanak össze. A gumiarábikumot egyébként a kilyukadt kerékpárgumik megjavítására is szokták alkalmazni.

Gumicukor

A gumicukor mókás édesség, melynek már a külseje és tapintása felkeltheti a gyanút, hogy semmi természetes nincs benne. Nos, ennek némi valóságalapja is van, ugyanis a gumicukorka nem más, mint zselatinnal és gumiarábikummal zselésített, cukorból, glükózszirupból, színezékekből és aromákból álló mesterséges massza, amit állati eredetű kötőanyagok tartanak össze. A gumiarábikumot egyébként a kilyukadt kerékpárgumik megjavítására is szokták alkalmazni.

Dia

	Tejkaramella	A tej- vagy vajkaramella néven ismert cukorka a legolcsóbb édességek közé tartozik, hiszen az előállítása a legkevésbé sem bonyolult. A tömény cukrot magas hőfokon karamellizálják, hozzáadnak egy kis emulgeálószert, keményítőszirupot, tartósítószert, étkezési sót, etilvanillint, valamint zsíros tejport vagy vajat, és már kész is az étvágycsökkentő nyalánkság. Általában 200 grammos csomagban kapható, így elég sokkolóan hatnak azok az adatok, melyek szerint 10 dekagrammnyi - vagyis félzacskónyi - karamellacukorka 438 kalóriát, továbbá 81,6 g szénhidrátot és 11,4 g zsírt tartalmaz.

Tejkaramella

A tej- vagy vajkaramella néven ismert cukorka a legolcsóbb édességek közé tartozik, hiszen az előállítása a legkevésbé sem bonyolult. A tömény cukrot magas hőfokon karamellizálják, hozzáadnak egy kis emulgeálószert, keményítőszirupot, tartósítószert, étkezési sót, etilvanillint, valamint zsíros tejport vagy vajat, és már kész is az étvágycsökkentő nyalánkság. Általában 200 grammos csomagban kapható, így elég sokkolóan hatnak azok az adatok, melyek szerint 10 dekagrammnyi - vagyis félzacskónyi - karamellacukorka 438 kalóriát, továbbá 81,6 g szénhidrátot és 11,4 g zsírt tartalmaz.

Ezt is szeretjük
Szerző: Kiss Krisztina
Fotó: