12 gyakori rémálom gyerekeknél
Lelki okok a háttérben
A rémálmokat belső feszültség szüli.

Dia

 	Segítő állatok 	A gyerekeknél gyakran előfordul, hogy a kedvenc állatukkal, a háziállataikkal, esetleg a plüssmackójukkal álmodnak. Lehet, csupán azért, mert kedvesek számukra, gyakran gondolnak rájuk vagy közel állnak hozzájuk. Ám ha egy rémálomban a segítő, óvó-védő szerepét ölti magára a kedvenc kutyus vagy cica, többről lehet szó. Előfordulhat, hogy a lurkó magányos, több szeretetre, figyelemre, biztonságra vágyik, amit a valóságban nem kap meg. A macska például azokat az ösztönöket szimbolizálja az álmokban, melyek az anyához vagy nőhöz kötődnek.

Segítő állatok

A gyerekeknél gyakran előfordul, hogy a kedvenc állatukkal, a háziállataikkal, esetleg a plüssmackójukkal álmodnak. Lehet, csupán azért, mert kedvesek számukra, gyakran gondolnak rájuk vagy közel állnak hozzájuk. Ám ha egy rémálomban a segítő, óvó-védő szerepét ölti magára a kedvenc kutyus vagy cica, többről lehet szó. Előfordulhat, hogy a lurkó magányos, több szeretetre, figyelemre, biztonságra vágyik, amit a valóságban nem kap meg. A macska például azokat az ösztönöket szimbolizálja az álmokban, melyek az anyához vagy nőhöz kötődnek.

Dia

 	Pók vagy pókháló 	Ha a gyerek fél a pókoktól és rémálmában gyakran megjelennek, talán csak arról van szó, hogy elalvás előtt az foglalkoztatja, nehogy az éj leple alatt az arcára ereszkedjen egy undok kis nyolclábú a plafonról. Természetes, hogy amitől fél, előbb-utóbb álomkép formájában is zaklatja. Ám a pók jelenléte behálózási, kisajátítási problémákról éppúgy árulkodhat. Ha imád téged a gyerek, de úgy érzi, túlságosan rátelepszel és visszatartod az önállósodásban, az anyától való túlzott függés úgy jelenhet meg az álmában, hogy beleragad egy pókhálóba, és nem tud kiszabadulni.

Pók vagy pókháló

Ha a gyerek fél a pókoktól és rémálmában gyakran megjelennek, talán csak arról van szó, hogy elalvás előtt az foglalkoztatja, nehogy az éj leple alatt az arcára ereszkedjen egy undok kis nyolclábú a plafonról. Természetes, hogy amitől fél, előbb-utóbb álomkép formájában is zaklatja. Ám a pók jelenléte behálózási, kisajátítási problémákról éppúgy árulkodhat. Ha imád téged a gyerek, de úgy érzi, túlságosan rátelepszel és visszatartod az önállósodásban, az anyától való túlzott függés úgy jelenhet meg az álmában, hogy beleragad egy pókhálóba, és nem tud kiszabadulni.

Dia

 	Farkas 	Ha éjjelente farkas üldözi a gyermekedet, nem biztos, hogy csak a Piroska és a farkas mese zaklatta fel. A farkas az elemi, ösztönös agresszióra is utalhat, ha a gyereked elfojtott dühvel, bosszúvággyal küszködik legbelül. Ilyenkor a le nem vezetett méreg álmában üldözi farkas képében. Súlyosabb esetben egy közeli hozzátartozótól való félelmére utalhat. A mesében a farkas mindig erős, hatalmas és rossz, ezért a hasonló tulajdonságokat vele kötik össze a gyerekek. Lehet, hogy a gyerek úgy érzi, uralkodnak rajta, és fél kitörni, mert az illető fenyegető számára, mint egy vicsorgó farkas.

Farkas

Ha éjjelente farkas üldözi a gyermekedet, nem biztos, hogy csak a Piroska és a farkas mese zaklatta fel. A farkas az elemi, ösztönös agresszióra is utalhat, ha a gyereked elfojtott dühvel, bosszúvággyal küszködik legbelül. Ilyenkor a le nem vezetett méreg álmában üldözi farkas képében. Súlyosabb esetben egy közeli hozzátartozótól való félelmére utalhat. A mesében a farkas mindig erős, hatalmas és rossz, ezért a hasonló tulajdonságokat vele kötik össze a gyerekek. Lehet, hogy a gyerek úgy érzi, uralkodnak rajta, és fél kitörni, mert az illető fenyegető számára, mint egy vicsorgó farkas.

Dia

 	Kék égbolt, repülés, zuhanás 	A repüléssel kapcsolatos álmok mindig a legizgalmasabbak a gyerekek számára. Csak akkor változnak rémálommá, ha a jó érzést, a lebegést, zuhanás és sérülés követi. A kék égbolt, illetve a repülés általában a szabadságvággyal összeköthető. Lehet, hogy a gyerkőc besokallt picit az iskolától vagy az otthoni elvárásoktól, kötöttségektől, és szeretne egy picit kiszabadulni a béklyóból, vagyis átvitt értelemben szabadon szállni a széllel. A szülői elvárások azonban visszarántják a földre, és fél a büntetéstől, ami az álomban leeséssel, sérüléssel játszódik le. Ez egy segélykiáltás, hogy lazíts a gyeplőn!

Kék égbolt, repülés, zuhanás

A repüléssel kapcsolatos álmok mindig a legizgalmasabbak a gyerekek számára. Csak akkor változnak rémálommá, ha a jó érzést, a lebegést, zuhanás és sérülés követi. A kék égbolt, illetve a repülés általában a szabadságvággyal összeköthető. Lehet, hogy a gyerkőc besokallt picit az iskolától vagy az otthoni elvárásoktól, kötöttségektől, és szeretne egy picit kiszabadulni a béklyóból, vagyis átvitt értelemben szabadon szállni a széllel. A szülői elvárások azonban visszarántják a földre, és fél a büntetéstől, ami az álomban leeséssel, sérüléssel játszódik le. Ez egy segélykiáltás, hogy lazíts a gyeplőn!

Dia

 	Bolyong vagy eltéved 	Teljesen egészséges dolog, hogy minden gyerek retteg attól, hogy eltéved, elvész egy idegen, kietlen helyen. Az eltévedős álmok azonban utalhatnak arra is, hogy gondok vannak a gyerek biztonságérzetével, fél, hogy nem szeretik eléggé, hogy elhagyhatják. Önbizalomhiányra szintén utalhat ez a fajta rettegés az ismeretlen utaktól. Az erdő általában azt jelenti, hogy a gyerek az érzelmei árnyai között bolyong. Segíts neki, hogy kitaláljon és biztonságban érezze magát! A mező az egészséges szabadság terepe, de ha szorongást idéz elő benne álmában, azt jelenti, túlságosan kötődik hozzád érzelmileg.

Bolyong vagy eltéved

Teljesen egészséges dolog, hogy minden gyerek retteg attól, hogy eltéved, elvész egy idegen, kietlen helyen. Az eltévedős álmok azonban utalhatnak arra is, hogy gondok vannak a gyerek biztonságérzetével, fél, hogy nem szeretik eléggé, hogy elhagyhatják. Önbizalomhiányra szintén utalhat ez a fajta rettegés az ismeretlen utaktól. Az erdő általában azt jelenti, hogy a gyerek az érzelmei árnyai között bolyong. Segíts neki, hogy kitaláljon és biztonságban érezze magát! A mező az egészséges szabadság terepe, de ha szorongást idéz elő benne álmában, azt jelenti, túlságosan kötődik hozzád érzelmileg.

Dia

 	Eső 	Ahogy az erdő, a víz is mély érzelmekről tanúskodik az álomban. Bár ritka rémálom, időnként előfordul, hogy az eső rossz érzéseket kelt a gyerekben. Szomorúan, bénultan nézi az ablakból, esetleg megázik és fázik, fél, hogy megbetegszik tőle. Az eső elfojtott érzésekre, lelki sérelmekre utalhat, ha a gyerek nem tudta kiadni, kisírni magából. Ám nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, lehet, hogy élete első szerelmi csalódását éli át a poronty, amit a valóságban leplezni próbál. Legbelül viszont tanácstalannak, tehetetlennek érzi magát, és szíve szerint jól kisírná magát valaki vállán.

Eső

Ahogy az erdő, a víz is mély érzelmekről tanúskodik az álomban. Bár ritka rémálom, időnként előfordul, hogy az eső rossz érzéseket kelt a gyerekben. Szomorúan, bénultan nézi az ablakból, esetleg megázik és fázik, fél, hogy megbetegszik tőle. Az eső elfojtott érzésekre, lelki sérelmekre utalhat, ha a gyerek nem tudta kiadni, kisírni magából. Ám nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, lehet, hogy élete első szerelmi csalódását éli át a poronty, amit a valóságban leplezni próbál. Legbelül viszont tanácstalannak, tehetetlennek érzi magát, és szíve szerint jól kisírná magát valaki vállán.

Dia

 	Csúszda 	Általában az a normális, ha a csúszda vidám gyerekálmokban jelenik meg, és nem kelt félelmet. Ám ha a gyerek nappal nem retteg tőle, csak esténként riogatja őt egy veszélyes, félelmetes, meredek vagy végeláthatatlan csúszda, akkor önbizalomhiány, elbizonytalanodás állhat a háttérben. Lehet, hogy önértékelési zavarai vannak, és azt gondolja, nem tud jól dönteni vagy cselekedni bizonyos helyzetekben, illetve nem képes arra, amire más gyerekek igen. A kanyargós csúszda azt is jelentheti, hogy a lurkó olyan akadályokkal küzd nap mint nap, melyeket ő maga képez a saját elméjével.

Csúszda

Általában az a normális, ha a csúszda vidám gyerekálmokban jelenik meg, és nem kelt félelmet. Ám ha a gyerek nappal nem retteg tőle, csak esténként riogatja őt egy veszélyes, félelmetes, meredek vagy végeláthatatlan csúszda, akkor önbizalomhiány, elbizonytalanodás állhat a háttérben. Lehet, hogy önértékelési zavarai vannak, és azt gondolja, nem tud jól dönteni vagy cselekedni bizonyos helyzetekben, illetve nem képes arra, amire más gyerekek igen. A kanyargós csúszda azt is jelentheti, hogy a lurkó olyan akadályokkal küzd nap mint nap, melyeket ő maga képez a saját elméjével.

Dia

 	Megszégyenülés 	Nem minden álom olyan bonyolult, hogy gyerekértelmező kéziszótár kellene a megfejtéséhez. Iskolások gyakran álmodnak azzal, hogy csak állnak a tábla előtt, az egész osztály őket figyeli, de nem jut eszükbe semmi abból, amit előző este megtanultak. Konkrétan nyilvánosan megszégyenülnek álmukban. Ez teljesen természetes, ha a gyerek meg akar felelni egy közegnek, illetve a saját vagy szülei elvárásainak. Fél, hogy kudarcot vall, mert senkinek sem akar csalódást okozni. Ha elharapózik ez az álom, ideje, hogy levegyél néhány terhet a gyerek válláról, és megszüntesd a nyomást.

Megszégyenülés

Nem minden álom olyan bonyolult, hogy gyerekértelmező kéziszótár kellene a megfejtéséhez. Iskolások gyakran álmodnak azzal, hogy csak állnak a tábla előtt, az egész osztály őket figyeli, de nem jut eszükbe semmi abból, amit előző este megtanultak. Konkrétan nyilvánosan megszégyenülnek álmukban. Ez teljesen természetes, ha a gyerek meg akar felelni egy közegnek, illetve a saját vagy szülei elvárásainak. Fél, hogy kudarcot vall, mert senkinek sem akar csalódást okozni. Ha elharapózik ez az álom, ideje, hogy levegyél néhány terhet a gyerek válláról, és megszüntesd a nyomást.

Dia

 	Ha álmában veszekszik veled 	Minden gyerek szereti a szüleit, így rettentő bűntudatot kelt bennük egy olyan álom, melyben velük veszekednek, őket hibáztatják valamiért, esetleg odamondanak nekik olyan dolgokat, melyeken elszégyellik magukat ébredéskor. Az álomban jelentkező agresszió, düh, melynek valamely szülő a célpontja, akár rég lezárt, de fel nem dolgozott sérelmekre is utalhatnak a gyerek részéről. Gondold végig: mondtál vagy tettél valaha olyat, ami mélyen a lelkébe vágott? Ha igen, tisztázd vele, mert az álombéli veszekedés azt jelzi, ő készen áll arra, hogy ne csak felszínesen kommunikáljatok, hanem kibeszéljétek a konfliktusaitokat.

Ha álmában veszekszik veled

Minden gyerek szereti a szüleit, így rettentő bűntudatot kelt bennük egy olyan álom, melyben velük veszekednek, őket hibáztatják valamiért, esetleg odamondanak nekik olyan dolgokat, melyeken elszégyellik magukat ébredéskor. Az álomban jelentkező agresszió, düh, melynek valamely szülő a célpontja, akár rég lezárt, de fel nem dolgozott sérelmekre is utalhatnak a gyerek részéről. Gondold végig: mondtál vagy tettél valaha olyat, ami mélyen a lelkébe vágott? Ha igen, tisztázd vele, mert az álombéli veszekedés azt jelzi, ő készen áll arra, hogy ne csak felszínesen kommunikáljatok, hanem kibeszéljétek a konfliktusaitokat.

Dia

 	Szigorú tanár 	Ha nincs a gyereknek olyan tanára, akitől fél, akkor az álmában megjelenő szigorú tanáralak az apját vagy az apjával való kapcsolatát szimbolizálhatja. Amennyiben a tanárfigura hatalmasnak látszik a képzeletében, és folyton megalázza, alábecsüli őt, valószínűleg úgy érzi a valóságban, hogy az apja túlzott elvárásokat támaszt vele szemben, ugyanakkor nem sokba nézi őt, folyton leteremti vagy kritizálja. Figyelj oda az ilyen álmokra, mert a gyerek önértékelési zavaraira utalhatnak.

Szigorú tanár

Ha nincs a gyereknek olyan tanára, akitől fél, akkor az álmában megjelenő szigorú tanáralak az apját vagy az apjával való kapcsolatát szimbolizálhatja. Amennyiben a tanárfigura hatalmasnak látszik a képzeletében, és folyton megalázza, alábecsüli őt, valószínűleg úgy érzi a valóságban, hogy az apja túlzott elvárásokat támaszt vele szemben, ugyanakkor nem sokba nézi őt, folyton leteremti vagy kritizálja. Figyelj oda az ilyen álmokra, mert a gyerek önértékelési zavaraira utalhatnak.

Dia

 	Jóságos tündér vagy gonosz boszorka 	A tündér és a boszorkány is az anyát testesítheti meg a kisgyerekek álmában. A rémálomban megmentőként tetszelgő tündér szélsőséges esetben a túlidealizált anyaképet jelentheti, vagyis felnéz rád a gyerek, de nem a valóság szemüvegén keresztül lát téged. A boszi nem feltétlenül szörnyű anyára utalhat, lehet, hogy egy korábbi vitátokat játssza le a kicsi az agyában újra, hogy feldolgozza. Ha akkor haragudott rád, lehet, hogy vasorrú bábaként jelensz meg az álmában, de ez egészséges folyamat.

Jóságos tündér vagy gonosz boszorka

A tündér és a boszorkány is az anyát testesítheti meg a kisgyerekek álmában. A rémálomban megmentőként tetszelgő tündér szélsőséges esetben a túlidealizált anyaképet jelentheti, vagyis felnéz rád a gyerek, de nem a valóság szemüvegén keresztül lát téged. A boszi nem feltétlenül szörnyű anyára utalhat, lehet, hogy egy korábbi vitátokat játssza le a kicsi az agyában újra, hogy feldolgozza. Ha akkor haragudott rád, lehet, hogy vasorrú bábaként jelensz meg az álmában, de ez egészséges folyamat.

Dia

 	Kígyó 	Tekergő, nyálkás kígyókkal álmodni nem jó, biztos, hogy egy ilyen kép mélyen megragad a gyerekben, ha erre riad fel éjjel. Általában elfojtott agresszió, düh áll az ilyen rémálmok hátterében, de ha mérges kígyó támad a gyerekre, akkor valószínűleg más dühét érzi magán csattanni, és lehet, hogy ez egy állandó helyzet, amiben nyomasztóan érzi magát. Mindenképp ki kell beszélnie magából!

Kígyó

Tekergő, nyálkás kígyókkal álmodni nem jó, biztos, hogy egy ilyen kép mélyen megragad a gyerekben, ha erre riad fel éjjel. Általában elfojtott agresszió, düh áll az ilyen rémálmok hátterében, de ha mérges kígyó támad a gyerekre, akkor valószínűleg más dühét érzi magán csattanni, és lehet, hogy ez egy állandó helyzet, amiben nyomasztóan érzi magát. Mindenképp ki kell beszélnie magából!

Ezt is szeretjük
Fotó: