10 gyakori szokás a családokban, ami sikertelenségre kódolja a gyereket

A kevéssé szigorúan fogott gyerekek boldogtalanabbak.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akadnak szülők, akiknek nehezére esik bizonyos korlátokat kijelölni a nevelés során. Jellemzően olyanokról van szó, akik gyermekként saját maguk is nagyon szigorú vagy sokat büntető tanárok vagy szülők hatásától szenvedtek.

Így aztán szeretnék megkímélni csemetéiket a hasonló élményektől - ami persze érthető és jogos, ám vannak, akik a másik végletbe esnek.

A túlzott engedékenység boldogtalansághoz vezet

A korlátok hiánya is károsan hat a személyiségfejlődésre, hiszen a csemete így nem tanulja meg felismerni és értékelni a körülötte lévők szempontjait, elvárásait, igényeit, ami pedig nem könnyíti meg a mindenkori közösségbe történő beilleszkedést, legyen szó óvodáról, iskoláról vagy - a későbbiek során - munkahelyről.

Nem csoda, hogy a tapasztalatok szerint ezek a gyerekek felnőttként nehezebben boldogulnak következetesebben nevelt társaiknál - és sajnos nemcsak a hivatás, hanem gyakran a magánélet terén is.

Ráadásul - paradox módon - a túlzottan megengedő szülők gyerekei sokszor nem érzik szeretve magukat - gondolván, ha fontosak lennének az édesapának-édesanyának, az szigorúbban fogná, esetenként akár meg is büntetné őket -, ami pedig egy életre alááshatja az önbizalmukat.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A túlzott engedékenység egyebek közt az adott közösség mindennapi rutinjában is megnyilvánul. Tudd meg, melyek azok a sok családban természetesnek számító szokások, amelyek sikertelenségre és boldogtalanságra kódolnak!

10 rossz szokás a családokban

  • Étkezések rendszertelen időpontokban, anélkül, hogy leülne az egész család.
  • Nem tápláló falatkák, édességek korlátlan vagy nem kellően korlátozott fogyasztása, mind az idő, mind a mennyiség tekintetében.
  • Véletlenszerű, kiszámíthatatlan a nyugovóra térés ideje, hét közben és hétvégén egyaránt.
  • A lefekvés ideje a gyerek életkorának nem megfelelő - túl korai vagy késői -, vagy egyáltalán nincs ilyen a napi rutinban.
  • A házimunkabeli kötelezettségek a gyermek életkorának nem megfelelőek - túl kevés vagy túl sok.
  • Tiszteletlen kommunikáció a családtagok között - akkor is, ha ezt az érintettek viccesnek találják, vagy a demokrácia eszközéül kíván szolgálni.
  • Nincs megszabott ideje a házi feladat elkészítésének, illetve nincs ezzel kapcsolatban számonkérhetőség, számonkérés.
  • Televízió-, telefon- internet- és videojáték-használat ésszerű határok nélkül.
  • Ritka vagy nincs rendszeresen együtt töltött minőségi idő a szülőkkel és a család egészével.
  • Zavaros vagy tisztázatlan szabályok és megállapodások egymás közt, melyek be nem tartása véletlenszerű büntetésekkel vagy éppen semmilyen következménnyel nem jár.
Cikkünk Diana Loomans és Julia Godoy Hallgass a gyermekedre! című könyvének segítségével készült.

Diana Loomans és lánya, Julia Godoy közösen vállalkoztak arra, hogy megírják ezt a ragyogó könyvet, mely nagy segítség azoknak a szülőknek, akik megtorpantak, tanácstalanok, vagy már éppenséggel zsákutcában érzik magukat nevelési módszereiket illetően. A szerzők 12 kulcsot ajánlanak a boldog, felelősségteljes, kiteljesedett gyermek neveléséhez. Módszerük néhány fontos eleme: a példákon keresztüli tanítás, a pozitív, tiszteletteljes fegyelmezés, teret adni a gyermeknek, és megengedni, hogy hibázzon.

Kiadja a New Fusion Kiadó.
A könyv ára 2790 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük