Miért hizlal, ha túlzásba viszed az edzést? Mikor égeti a zsírt, és mikor raktároz a test?
Az edzés jó zsírégető, de ha valaki nem tart be egy fontos dolgot, a dolog visszafelé is elsülhet.

kardio 1
beauty and style
Top olvasott cikkek

A sikeres diéta egyik kulcsa a rendszeres testmozgás, ami nemcsak a kitűzött célok gyorsabb elérésében segít, de az egészségmegőrzéshez és az alakformáláshoz is nagyban hozzájárul.

A megfelelő edzésforma megtalálása azonban nehéz feladat, hiszen rengeteg érv szól úgy a kardió jellegű, mint az erősítő edzések mellett. Ha valaki inkább az előbbit választja, érdemes átgondoltan felépíteni az edzéstervet, mert hiába hatékony zsírégető a kardió, fogyás helyett bizonyos esetben hízást okoz. 

Miért hizlal a túl sok kardiózás?

Rondel King, a New York-i NYU Langone Sportközpont fiziológusa szerint a túl sok kardió inkább árt, mint használ a szervezetnek. Ha valaki ugyanis túl sokat edz, folyamatos stresszben tartja szervezetét, ami pedig nem marad válasz nélkül, és az eredmény hasi hízás lesz. Vagyis ha nincs pihenőnap, vagy valaki naponta kétszer edz, azzal rengeteg kárt okoz a testének.

Hogy honnan ismerhető fel a túledzettség? A legjellemzőbb tünetei az alvászavar, a hirtelen energiaszint-csökkenés, a teljesítménycsökkenés, valamint az állandó betegeskedés. A fiziológus hozzátette, hogy pár óra alvásmegvonás vagy a rossz közérzet nem tűnnek nagy dolgoknak, ám ettől még befolyásolják a testsúlyt és az általános egészségi állapotot. A stressz ugyanis beindítja a szervezet zsírraktározó funkcióit, és tartalékként felhalmozza, mintegy védekezésként, hogy a jövőre nézve elegendő energiatartaléka legyen.

A túl sok stressz megemeli a kortizolszintet

A kortizol egyebek mellett a szénhidrát-anyagcseréért felel, hiszen stresszes helyzetekben több energia kell a szervezetnek. Ilyenkor a hormon extra oxigént biztosít, amihez a zsír- és a glükózraktárakból energiát szabadít fel. Mindez pedig hozzájárul a zsírok felhalmozódásához és a vércukorszint megemelkedéséhez. Utóbbi ráadásul fokozza az étvágyat, így még inkább ellehetetleníti a súlyleadást. Arról nem is beszélve, hogy a folyamatos edzés miatt is megnő a kalóriaigény, és sajnos nem lehet mindent lemozogni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Pihenés nélkül nincs sikeres diéta

Bár a mozgásnak rengeteg egészségügyi előnye van, a testnek regenerálódás is kell, hogy feltöltse erőtartalékait. Aki úgy érzi, hogy jelentkeznek rajta a túledzés tünetei, akkor pihennie kell. Persze ez nem azt jelenti, hogy láblógatva csokoládét és chipset kell enni, hanem érdemes kipróbálni a masszázst, a jógát, esetleg a hengerezést. 

Mindemellett természetesen az étkezést sem szabad figyelmen kívül hagyniuk a fogyni vágyóknak, a tanulmány csak az edzésről szól. Ha valaki az edzés mellett is kalóriadeficitben van, akkor nem hízik, de ez egy sor más problémához vezet, izomleépüléshez, gyengeséghez, illeve nagyon könnyen a túl kemény életmód feladásához.

Heti étrend könnyű diétához

Az alábbi étrend nem zárja ki a szénhidrátokat, azonban egészséges, teljes kiőrlésű tésztákat és pékárukat ajánl, és főleg reggelire, ebédre teszi a szénhidrátot tartalmazó ételeket, hogy azok akkor lássák el az embert energiával, amikor a legnagyobb szüksége van rá. 

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük