Milyen edényben tartod az ételt? Elhízást okozhat, ha ilyenben
A kutatók szerint veszélyes lehet, ha ételeidet ilyen edényben tartod. Elmondjuk, miért.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A BPA - vagyis biszfenol-A - nevű vegyület használatát néhány éve hazánkban is betiltották a gyerekeknek szánt termékek gyártása során. Azonban még így is érdemes vigyázni a műanyag csomagolásokkal.

Az ételek műanyag csomagolása a táplálékkal érintkezve kismértékben hatással van a hormonháztartásra, ami megkönnyíti a túlsúly és a cukorbetegség kialakulását.

Ezért veszélyesek a műanyag dobozok

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy mely műanyag dobozokkal szemben jobb óvatosnak lenned. Számos olyan vegyület rejtőzhet bennük, amely - különösen hő hatására - beleoldódhat a tárolt élelmiszerekbe.

A biszfenol-A-ról ma már pontosan tudják a kutatók, hogy rákkeltő, zavarja a hormonháztartás helyes működését, felboríthatja az inzulintermelést, a zsírháztartást, ezáltal kapcsolatban állhat a cukorbetegség és az elhízás kialakulásával.

Nem elég a műanyagtól tartózkodnod

Sajnos azonban kevés, ha a biszfenol-A-tartalmú műanyag élelmiszer-csomagolásokat kerülöd. A vegyület előfordulhat pénztári blokkokban - így a bőrön keresztül kerülhet a szervezetbe - vagy WC-papírban. Ráadásul a biszfenol-A csak egy a legalább tucatnyi, a mindennapi élet során hormonháztartásra ható vegyületek - arzén, nikotin, ftalátok, dioxin - közül.

Ne melegítsd!

Alábbi videónkban Simon Gergelyt, a Greenpeace vegyianyag-szakértőjét kérdeztük meg arról, miért nem szabad műanyag edényt tenni a mikróba.

A BPA-mentes felirat sem garancia

Éppen ezért sajnos nem érezheted magad biztonságban akkor sem, ha BPA-mentes feliratot látsz. Ráadásul ilyen esetekben a biszfenol-A helyettesítését legtöbbször BPS vagy BPF nevű vegyületek felhasználásával érik el. Ezek azonban nagyrészt úgy viselkednek, illetve körülbelül olyan hatással vannak a hormonháztartásra, mint a BPA - állítja egy, az Environmental Health Perspectives folyóiratban megjelent cikk.

Így kerüld el a műanyagokat!

Ha biztosra akarsz menni, műanyag palackok helyett használj üvegből készült kulacsot. Ez ugyan súlyra kicsit nehezebb a flakonoknál, de hosszú távon megéri az óvatosság - ráadásul a környezetedet sem szennyezed.

A műanyag éthordók helyett pedig otthonra választhatsz kerámiaedényeket, illetve a munkahelyre vihetsz magaddal vékony falú, rozsdamentes acélból készült - könnyen tisztítható - tárolóedényeket.

Ezt is szeretjük