Minden idők 4 legveszélyesebb diétája
Nem szabad követni őket!
Vannak diéták, melyek látványos fogyást ígérnek, viszont számos kockázatot magukban rejtenek.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A fogyókúra összetett folyamat, mely komoly változásokat idézhet elő szervezetedben, így korántsem mindegy, milyen módszerrel szeretnél megszabadulni a plusz kilóktól. Az egészséged szempontjából is megfelelő diéta kiválasztása előtt célszerű tájékozódni, illetve alapos információgyűjtést végezni azzal kapcsolatban, melyek az egészséges, tartós fogyást biztosító, valamint életmódprogrammá is átalakítható kúrák.

Legalább ilyen fontos, hogy ismerd, és messziről elkerüld a károsnak ítélt típusokat. A komoly szénhidrátmegvonásra, a drasztikus kalóriacsökkentésre vagy épp a kizárólag tápanyagban szegény folyadékra alapozó diéták ezek közé tartoznak. Íme, mindegyikre egy-egy jellemző példa, illetve az a módszer, mely a mai napig a legveszélyesebbnek számít.

Fehérje, minden mennyiségben: főtt tojásra építő diéta

A főtt tojásra alapozó diétáknak számos változatuk létezik - melyek esetében a tojás nem csupán egészséges kiegészítője, hanem központi eleme az étrendnek -, azonban közös bennük, hogy rendkívül szélsőséges és legalább ilyen szigorú módszerként tartják őket számon.

A legtöbb verzió a főétkezések kiváltására csupán két-két darab keményre főtt tojást ír elő, a köztes étkezések beiktatása igen ritka, emellett a legtöbb élelmiszer tiltólistán szerepel.

Bár egy viszonylag költségkímélő, magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalmú étrendről van szó, igen messze áll az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás fogalmától. A jó, vagyis összetett és a rossz szénhidrátok közötti különbségtétel által a szénhidrátmentes diéták ideje lejárt, és a dietetikusok egybehangzó véleménye szerint is elképzelhetetlen előbbiek nélkül az ideális fogyókúra. Bár a minőségi fehérjék fogyasztása alapvető fontosságú a diéták során - a tojás pedig igen gazdag forrása ezeknek -, a súlyvesztést nem lehet csupán erre a kijelentésre alapozni.

Ha komoly fizikai vagy szellemi munkát végzel, az extrém mértékű kalóriamegvonás szervezeted legyengülését és teljesítőképességed csökkenését vonja maga után, a nagy mennyiségű tojás elfogyasztása emellett lényegesen megemelheti koleszterinszintedet, puffadáshoz és székrekedéshez vezethet, továbbá számtalan hiánybetegség kialakulásához hozzájárul.

Egy egészséges, kiegyensúlyozott diéta részeként érdemes naponta körülbelül két tojást elfogyasztanod, azonban a kizárólag erre építő diétát, különösen hosszútávon alkalmazva, mindenképp kerüld el.

A drasztikus szénhidrátmegvonásra épül minden idők egyik legvitatottabb fogyókúrája, a hagyományos Atkins-diéta is. Tudj meg róla többet! »

Kalóriamegvonás és szemfényvesztés: HCG-diéta

A gyakorlatilag éhezésen alapuló, csupán napi ötszáz kalóriát engedélyező HCG-diéta alapja egy, az 1950-es években - a termékenységért is felelős - hormon kimutatásán nyugszik, melyről megállapították, hogy képes jelentősen csökkenteni az étvágyat. A HCG-diéta a rendkívül kalóriaszegény étrendet - mely napi két zöldséget, két almát, két szelet kenyeret és kevés sovány fehérjét jelent - az úgynevezett HCG-varázscseppekkel kombinálja, melyek az említett hormont juttatják a szervezetbe.
 
Az amerikai táplálkozási szakértők szerint azonban mindez csak szemfényvesztés, ugyanis a valódi hormonhoz - annak komoly egészségügyi hatásai miatt - kizárólag orvosi vény kiállításával lehet hozzájutni, illetve injekció útján adható be.
 
 
A diéta során tapasztalható súlycsökkenés tehát nem ennek, csupán a drasztikusan alacsony kalóriabevitelnek köszönhető, mely otthoni körülmények között rendkívül veszélyes lehet - nem véletlen, hogy számtalan, szigorú diéta miatt bekövetkezett halálesetről számoltak már be szerte a világból. A napi ezer kalóriánál kevesebbet tartalmazó étrend semmiképp nem mentes az egészségügyi kockázatoktól, és hosszabb távon csakis indokolt esetben, orvosi, kórházi felügyelet mellett célszerű követni.
 
A legdrasztikusabb
A 19. századi hölgyek által előszeretettel alkalmazott bélféreg-diéta máig az egyik legkárosabb és legelkeseredettebb fogyókúrás módszernek számít. Bár a japán tudósok szerint az emésztőrendszerbe juttatott és a táplálék felszívódását megakadályozó férgek gondoskodnak a belek megtisztításáról is, a nyugati világban a módszert betiltották, többek között azért, mert alkalmazása súlyos mellékhatásokhoz, hiánybetegségekhez, túlzott súlycsökkenéshez, végül halálhoz is vezethet.

Túlzásba vitt tisztítókúra: limonádé-diéta

A Master Cleanser néven is ismert limonádé-diétát a természetgyógyász Stanley Burroghs publikálta 1976-ban, mint forradalmi súlycsökkentő és méregtelenítő módszert, ám amilyen népszerűségre tett szert néhány év alatt - többek között Hollywoodnak köszönhetően -, annyi ellenzője lépett fel ellene.
 
 
A diéta látványos és rendkívül csábító eredményeket ígér, többek között azt, hogy naponta akár egy kilót is le lehet adni általa, emellett mellékhatások nélkül méregteleníti a szervezetet, továbbá tisztítja a bőrt, képes csökkenteni a lázat, valamint az asztma, a megfázás és az influenza tüneteit, sőt, még a csontok egészsége miatt igen fontos kalciumraktárakat is feltölti.
 
Mindehhez nem kell mást tenni, mint cayenne-borssal ízesített, tisztított vízből, valamint citrom- vagy zöldcitromléből álló limonádé segítségével böjtölni legkevesebb tíz, de akár negyven napon át. A lékúra a kalóriamegvonás miatt mindenképp látványos súlycsökkenéssel jár, de semmiképp nem nevezhető egészségesnek.

Hosszútávon követve nagymértékben lassítja az anyagcserét - az éhezés miatt szervezeted raktározni kezd -, emellett, ellentétben a csupán néhány napot előíró, változatos gyümölcs- és zöldséglevekre, valamint levesekre alapozó, rostban és tápanyagban gazdagabb méregtelenítő kúrákkal, a diéta igen kevés hasznosítható tápanyagot tartalmaz.
 
 
Az anyagcsere-problémák mellett emésztőrendszeri zavarokat okozhat, követése során nagymértékű gyengeség, idegesség, szédülés, hányinger, hányás és hasmenés tapasztalható, nem beszélve a kiszáradásról, illetve arról, hogy a módszer az ígéretekkel ellentétben legyengíti, nem pedig megerősíti az immunrendszert.
Ezt is szeretjük