Guggolás edzés közben: így csináld, hogy ne sérüljön a térded
A személyi edző szerint
Kerüld el a térdsérüléseket, végezd megfelelően a guggolást!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A guggolás az alsótest-gyakorlatok alapfeladatai közé sorolható, amely egyszerűnek tűnik, sokan mégis helytelenül végzik.

A sérülések megelőzése érdekében nagyon fontos, hogy elsajátítsd a guggolás helyes technikáját.

Cikkünkben Gyöngyösi Szilvia fitneszedzőt, a grandUP nemzetközi vezető instruktorát kérdeztük a témában, akinek, mint mondja, a guggolás a kedvenc gyakorlatai közé tartozik.

Guggolás a feszes fenékért

- A farizom az egyik legkönnyebben formálható testrész, így ha eddig csak azért nem álltál neki a formálásának, mert már maga a feszes fenék gondolata is elérhetetlennek tűnt számodra, ezután nem lehet kifogásod. Természetesen a látványos eredmény eléréséhez időre van szükség, de a rendszeresség megteszi hatását. A guggolás egy olyan alapgyakorlat, ami megfelelően végrehajtva a teljes testet - de különösen a lábat és a feneket - edzi - tudjuk meg Gyöngyösi Szilviától.

Tipikus edzőtermi hibák

Az alábbi videóban Czanik Balázs személyi edző mutatja be a leggyakoribb edzőtermi hibákat.

A helyes guggolás

Csoportos aerobik jellegű órákon a guggolás majdnem minden esetben fél guggolást jelent, azaz a térdeket úgy kell behajlítani, hogy a comb párhuzamos legyen a talajra. Fontos, hogy a lábak vállszélességre legyenek egymástól, a hátad pedig tartsd egyenesen.

A térdeidet hajlítsd úgy, mintha leülnél egy székre. Arra pedig különösen figyelj oda, hogy a térdeid a boka fölött helyezkedjenek el, ne zárjanak be külön szöget!

Ha félted a térded

- Ha sérülésen vagy túl, félted a térded épségét, akkor is maradj a félguggolásnál, de állítsd le a mozdulatot a mozgástartomány felénél - még az előtt a pont előtt, ahol a térdízületek a legsérülékenyebbek. Fontos, hogy jól végezd a gyakorlatot, hiszen a helytelen guggolás többet árt, mint használ - mondja Gyöngyösi Szilvia.

Ezt is szeretjük