Kutatás igazolja: ez a karcsú és egészséges emberek reggelije
A tartós fogyáshoz szükséges a reggeli, most pedig az is kiderült, milyen ételeket érdemes választani.

reggeli
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy finn kutatónő, Anna-Leena Vuorinen kutatásából kiderült, mit esznek leggyakrabban a karcsú, és emellett egészséges emberek reggelire: a rangsor élén a gyümölcsök, a tejtermékek és a hidegen fogyasztott gabonák végeztek.

A kutatás résztvevői előzőleg nem kaptak táplálkozási tanácsokat, annak érdekében, hogy a kutatási eredményekben ne felvett, hanem saját és valós szokásaik szerepeljenek.

Az egészségesen karcsú nők reggelije

A finn kutatónő idén ősszel, a Los Angelesben megrendezett Elhízás hetén prezentálta a többhónapos kutatás eredményeit.

2014 szeptembere és 2015 januárja közt vizsgált közel 150 középkorú nőt, akik mind testtömegindexük, mind testsúlyuk alapján a karcsú, ám egészséges kategóriába esnek. A résztvevők  súlyára korábban nem volt jellemző komolyabb ingadozás, és drasztikus fogyókúrákat sem követtek. Testsúlyuk 50 kilogramm körül mozgott.

Arra a kérdésre, hogy szerintük mi jelenti az egészséges, teljes reggelit, 51%-uk szerepeltette válaszai közt a gyümölcsöket, 41%-uk pedig a különféle tejtermékeket, például a joghurtot.

Valamivel kevesebb, 33% választásai közt szerepeltek a hidegen fogyasztott gabonafélék, illetve a müzli, és 32% voksolt egyebek mellett a kenyérre is - az sajnos nem derült ki, hogy a kérdés milyen lisztből készült kenyérre vonatkozott. A kutatás szerinti várakozásoknál valamivel többen, a résztvevők összesen 31%-a sorolta a tojásból készült fogásokat is az egészséges reggelik közé, a kávéfogyasztás mértéke azonban alulmúlta a várakozásokat: a kutatásban részt vett nők mindössze 26%-a nyilatkozta azt, hogy a kávé is az egészséges reggeli részét képezi.

A reggeli a legfontosabb étkezés - főleg, ha fogyókúrázol!

Amellett, hogy ezekre a véleményekre fény derült, a kutatás kiemelkedően fontos eredménye volt, hogy a reggeli valóban része a karcsú, emellett egészséges nők napirendjének.

A résztvevők közül ugyanis majdnem mindenkinek szokása a reggeli étkezés, és nem hagyja ki azt.

Nem fogyókúra, életmód

A kutatás a reggelizési szokásokon túl kismértékben más életmódbeli szokásokat is vizsgált. A hölgyek kedvenc húsféléje túlnyomó többségben a csirke, illetve nagyobb részük fogyaszt vacsorára zöldségféléket, mint bármi mást. A résztvevők közül sokan gyümölcsöket tízóraiznak és uzsonnáznak, egy harmaduk pedig hetente egy-három alkalommal sportol valamit.

Érdekesség, hogy a résztvevőknek csak kevesebb, mint fele vallotta azt, hogy diéta miatt táplálkozik így - a többiek számára ez a természetes.

Ezt is szeretjük