Fogyj banánnal!
Tévhit, hogy hizlal!
A sárga energiabomba remek fogyókúrás étel, hiszen nem tartalmaz zsírt vagy koleszterint, viszont rendbe teszi emésztésed.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fáradtság, energiahiány, fakó, sápadt bőr, hajhullás, teltségérzet... Mindezek tipikus jelei annak, hogy szervezeted elfáradt, méreganyagokkal túlterhelt, és hogy külső segítség nélkül már nem képes tökéletesen megbirkózni az elfogyasztott kalóriákkal, a kívülről bejutott vagy szervezetedben felszabaduló káros anyagokkal és a vég nélküli stresszel. A banán segítségével egész évben megőrizheted egészségedet. A sárga energiarakéta tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal és szénhidráttal, ezáltal különösen alkalmas arra, hogy az egészséget támogatva jutasson energiához.

A banánfélék évelő örökzöldek, akár 15 méter magasra is nőhetnek. A növény járulékos gyökérrendszere a szár szövetéből fejlődik ki, azonban valódi szára nincs. A virágzatot bordós-lilás virágok együttese alkotja, amelyen füzérben fejlődnek a gyümölcsök. A virágok elnyílása után 90-120 napra fejlődik ki a bogyótermés. Zölden szüretelik, és az érés lassítása érdekében hűvös helyen tárolják, így zamata nem egészen olyan, mint az élőhelyén kapható gyümölcsé.

A természet patikusa

A gyümölcsben található magnézium, kálium és kalcium révén a banán természetes gyógyszerként működik. Emellett nagymennyiségű B6-vitamint és cinket szolgáltat szervezetednek.

A zsenge banánleveleket borogatás formájában használhatod égések hűtésére, a hajtások nedvét pedig hasmenés és hajhullás ellen. A banán cserepes ajkakra, fáradságra és hajhullásra is kitűnő gyógyír, a gyökerekből nyert nedv pedig lázcsillapító hatású.

A banán nem hizlal!

Tévednek azok, akik azt hiszik, hogy a banán hizlal. Igaz ugyan, hogy szénhidráttartalma magas, azonban egy átlagos banán csak 110 kalóriát és csupán 0,6 gramm zsírt tartalmaz! A banán csak annyira hizlal, mint bármelyik más energiát szolgáltató élelmiszer, ha többet eszel belőle, mint amennyire szervezetednek szüksége van.

Egyetlen banán csak kétszer annyi szénhidrátot tartalmaz, mint egy átlagos narancs, tíz deka banánban még kétszer annyi kalória sincs, mint ugyanennyi szőlőben vagy éppenséggel cseresznyében, azonban háromszor annyi káliumot tartalmaz, mint egy átlagos alma, és tízszer annyi B6-vitamint, mint egy körte.

Mi mindenre jó még a banán?

 • A banán segít a gondolkodásban, mivel fokozza a koncentrációt és javítja a memóriát.
 • A glükóz és a vitaminok gyorsan a keringésedbe jutnak, és gyors energialöketet adnak a szervezetednek.
 • A magnézium és a B-vitamin segítenek a stresszoldásban.
 • A banán nagy mennyiségű lúgtöbblettel rendelkezik, így hozzájárul a szervezet savháztartásának egyensúlyban tartásához, a savasodás elkerüléséhez.
 • A szédülés gyakran a B6-vitamin hiányának következménye. A banán erre a problémára is megoldást kínál.
 • A banán hozzásegíthet az egészséges, nyugodt és mély alváshoz. A benne lévő triptofán nevű aminosav elősegíti a harmonikus elalvást, míg a tirozin nevű aminosav a mély, zavartalan alvás kivitelezéséhez járul hozzá.
 • A banánban található kálium a szív védelmére is szolgál.
 • A banán A-, C- és E-vitamin tartalmának köszönhetően védi a sejteket, a benne lévő nyomelemek és ásványi anyagok lassítják az öregedést.
 • A banán segít a PMS-szindróma - puffadás, mellérzékenység, fejfájás - enyhítésében, amely a vérzést megelőző kettő-hét napban jelentkezik, és a ciklus kezdetével szűnik meg.

OLVASD EL EZT IS!

epres
 • villámdiéták
 • villámdiéta mintaétrend

Emésztésjavító, zsírapasztó diéta

no has ezdes
 • villámdiéták
 • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

Ezt is szeretjük