A 3 legjobb zsírégető étel

Kizárólag nőknek!

A női test speciális táplálékokat igényel. Ha nemcsak fogyni akarsz, de a betegségeket is szeretnéd elkerülni, próbáld ki a következőket!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emberi test a világ legbonyolultabb rendszereinek egyike, a nőké pedig különösen az. Működése és igényei egyaránt eltérnek a férfiakétól, amit, ha kiegyensúlyozott és egészséges életre vágysz, érdemes minden területen figyelembe venned.

A fogyókúra során is fontos, hogy olyan ételeket fogyassz, melyek amellett, hogy elősegítik a súlycsökkenést, tökéletes tápanyag- és vitaminforrást jelentenek a női test számára, sőt, akár a legjellemzőbb női betegségeket is képesek megelőzni. Hogy melyek ezek a táplálékok? Többek közt a következő három!

Szója

A szója szó említése sokaknak fintort csal a szájára, azonban, ha szeretnél hosszú és egészséges életet, bizonyos mértékben érdemes beépítened étrendedbe az apró babfélét. A szója nem véletlenül alkotja ősidők óta a keleti konyha szerves részét. Megjelenési formája igen változatos: kapható szójababként, szójacsíraként, szójatejként, sőt, még szójaliszt, szójatészta és szójaolaj formájában is megvásárolhatod.
Rendkívül sokoldalúan felhasználható alapanyag, emellett pedig páratlan gyógyító hatással bír. Tartalmaz vasat, cinket, B-vitamint és kalciumot. A belőle készített ételek laktatóak, hiszen fehérjetartalma vetekszik a húséval, ugyanakkor jóval zsírszegényebb annál, így a fogyást is elősegíti.

Mindemellett kutatások bizonyítják, hogy a szója rákmegelőző hatású: segít egyensúlyban tartani ösztrogénszintedet, így hozzájárul a hormonális okokra visszavezethető mellrák és egyéb rákfajták megelőzéséhez. A kutatók szerint nagy valószínűséggel csökkenti a tumorok kialakulását. Rákmegelőző hatása mellett egyéb hasznos tulajdonságokkal is bír: csökkenti szervezetedben a telített zsírsavak mennyiségét, így segít megelőzni a szívbetegségek kialakulását is. Erősíti a csontokat, hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez, továbbá a változókor tüneteinek enyhítéséhez is - a menopauza idején csökkenti a hőhullámokat.

Fogyasztását nem szabad túlzásba vinni, azonban azzal csak jót teszel fogyókúrád és egészséged szempontjából, ha reggeli müzlidre kalciummal dúsított szójatejet öntesz, hús helyett alkalomadtán kipróbálod a tofut, a sült ételek elkészítéséhez pedig szójaolajat használsz.

Gyömbér

Bár a gyömbéres sütiről az ember lányának elsősorban nem a diéta jut eszébe, ha hallgatsz az amerikai kutatókra, máris találhatsz alibit egy kis nassolásra. A legújabb tanulmányok ugyanis azt bizonyítják, hogy a gyömbér, amellett, hogy fűszerként használva segít megoldani az emésztési problémákat, és az anyagcserét is gyorsítja, képes lelassítani a mellrákos sejtek terjedését, a petefészekrák kóros sejtjeit pedig saját maguk ellen fordítja.

Mivel a gyömbéres sütinek túl magas a kalóriatartalma ahhoz, hogy diétád ideje alatt rendszeresen fogyaszd, kóstold meg inkább a házi gyömbérszörpöt. Vágj fel egy kis darab gyömbért és egy egész citromot vékony szeletekre, majd egy éjszakát hagyd állni egy liter vízben. Ízesítheted fahéjjal, mézzel, de akár barnacukorral is. A karakteres ízvilággal rendelkező italt étkezések előtt fogyaszd.

Halhús

A halak húsában rejlő omega-3 zsírsavak egészségmegőrző szerepét a tudósok az 1970-es években, az eszkimók karcsúságának és egészségének titka után kutatva fedezték fel. Annak ellenére ugyanis, hogy étrendjük gazdag magas zsírtartalmú cápahúsban, fókahúsban és lazacban, az eszkimók között igen ritka jelenségnek számít a szívbetegség, az ízületi gyulladás, a cukorbetegség vagy éppen a rák.

A kutatók mindezt a halhúsban található esszenciális, telítetlen zsírsavaknak tulajdonították, melyek a szervezet létfontosságú tápanyagai.

Amellett, hogy bővelkedik értékes omega-3 zsírsavakban, a halhús tökéletes fehérjeforrás is, fogyasztása így fokozza a zsírégetés hatékonyságát. Akkor is segítségedre lehet, ha felnőttkori cukorbetegségben szenvedsz, a benne található értékes anyagok ugyanis a szervezet vércukorszintjének szabályozásában is szerepet játszanak. A tengeri halhús, illetve a tenger gyümölcseinek fogyasztása mindemellett a menstruációs fájdalmakat is csökkenti, sőt, a Kaliforniai Egyetem kutatásai alapján a bennük található telítetlen zsírsavak az egészséges mellszövet fenntartásában is segítenek, így megelőzhetik a mellrákot.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egy másik kutatás eredményei szerint az omega-3-at tartalmazó táplálék-kiegészítők azoknak a rákkeltő anyagoknak a jelenlétét is lejjebb szorítják, melyek a gyomorrák kialakulásáért felelősek.

Mindezek miatt létfontosságú, hogy legalább hetente kétszer-háromszor halhús is kerüljön a tányérodra - ha nem szereted, fogyassz olívaolajat, lenmagolajat, vagy például búzacsíraolajat.

OLVASD EL EZT IS!

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

kivi vitamin
  • c-vitamin
  • fogyasztó praktikák

A legerősebb zsírégető vitamin

Ezt is szeretjük