Furcsán hatnak a fogyókúrás tévéműsorok a nézőkre
Friss kutatási eredmény
A Missouri Egyetem szakembere különös következtetésre jutott.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hazánkban, csakúgy, mint számos európai és tengerentúli országban, nagy sikerrel vetítették a The Biggest Loser - A nagy fogyás - című tévéműsort.

Magyarországon már az adások során jó néhányan negatívan ítélték meg a szériát, mondván, hogy hirtelen túl nagy súlytól szabadulnak meg a versenyzők, ami nem egészséges. Azóta egy másik érv is felmerült a fogyókúrás TV-műsor ellen.

Előítéleteket szülnek a fogyókúrás TV-műsorok

Jina H. Yoo, a Missouri Egyetem szakembere arra volt kíváncsi, hogy mi motiválja a nézőket a fogyókúrás TV-műsorok megtekintésére, illetve, hogy azok miként befolyásolják a túlsúlyos emberektől alkotott véleményüket.

A Jina H. Yoo által készített tanulmány a Health Communication című szaklapban jelent meg. Vizsgálatai során a szakember csaknem hétszáz főiskolást és egyetemistát interjúvolt meg, aminek során kiderült, hogy az ilyen típusú műsorok fokozzák a túlsúlyos emberekkel szembeni előítéleteket.

A nagy fogyás sikere

Hazánkban nem futott akkora sikerrel A nagy fogyás című műsor, mint az Amerikai Egyesült Államokban, ahol a The Biggest Loser az egyik legnépszerűbb valóságshow, mely 2004-es debütálásától számítva napjainkig 14 évadot ért meg.

A műsorban olyan elhízott versenyzők küzdenek egymással, akik szeretnének megszabadulni a súlyfeleslegüktől. A cél, hogy minél több pluszt adjanak le az adás alatt: az nyer, aki - szakemberek segítségével - a legtöbb kilónak tud búcsút inteni. Amerikában a legutóbbi szériában már nem felnőttek, hanem túlsúlyos tizenévesek versenyeztek.

Ezért vezet előítéletekhez a műsor

Mivel a műsorba jelentkezett versenyzők dietetikusok és edzők segítségével olykor három hónap leforgása alatt akár ötven kilótól is sikeresen megszabadultak, a tévénézőkben az a téves kép alakulhat ki, hogy a fogyókúra pusztán akaraterő kérdése. Sokan gondolják úgy, hogy erre a teljesítményre bármelyik túlsúlyos ember képes lehet, így a túlsúlyt összekötik a lustasággal, a gyenge akaraterővel, mindez pedig előítéletekhez vezet.

Bár az elhízás többnyire a helytelen táplálkozáson és a mozgásszegény életmódon alapul, a háttérben sok más tényező is meghúzódhat. A lelki okoktól kezdve a hormonális problémákig számos oka lehet annak, hogy valaki túlsúllyal, elhízással küzd.

Ezt is szeretjük