Minden idők legjobb méregtelenítő itala: így készítsd a csalánlét!
A csalánlé nem csupán kertészeti, hanem egészségügyi célokra is kiválóan alkalmas lehet.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A csalán szó hallatán az első kép, ami megjelenik lelki szemeid előtt, valószínűleg egy apró hólyagokkal borított, viszkető kar vagy láb. A növény levelének fonákján lévő mirigyszőrökből ugyanis a hangyasavhoz hasonló szerves vegyület jut a bőrbe, amely csípős, égető fájdalmat vált ki.

Az úton-útfélen előforduló gyógynövény elsősorban azokat a helyeket szereti, ahol a talaj nitrogénben gazdag. Húzz fel egy pár kesztyűt, és gyűjts egy nagy csokorra való csalánt, majd préseld ki a levét.

Mire jó a csalán?

A nagy csalán - Urtica dioica - évelő, lágyszárú növény, melynek levelei keresztben átellenesek, nyelesek, szélük fűrészes. Nőnemű virágai zöldesek, a hímneműek pedig sárgák. Világosbarna termése sárgarépamagra emlékeztető illatú.

A levélben és a fiatal hajtásokban triterpének, szterolok, glukokinin, flavonoidok - kvercetin, kempferol -, aminok - hisztamin, kolin -, ásványi anyagok és vitaminok találhatóak. A csalán gyökere szterolokat, cseranyagokat, kumarint és lignánt tartalmaz.

Hasznos vegyületeinek köszönhetően a csalán vízhajtó hatással bír, csökkenti a különböző, szervezetben előforduló gyulladásokat - elősegíti a limfociták termelődését. Amennyiben a szervezetedben felgyülemlett méreganyagok mennyiségét szeretnéd csökkenteni, javítanál a vérképeden, az esetben is remek választás lehet a csalán.

Így készítsd a csalánlét!

Fontos, hogy a csalánt megbízható forrásból szerezd be, vagy te magad szedd. Ez utóbbi esetben ügyelj arra, hogy ne autóút mentén gyűjtsd be, hiszen a járművek kipufogójából származó égési termékek egy része megül a növény a levelein, így bekerülhet a szervezetedbe.

A csalántea is jó választás méregtelenítés céljából, de préselhetsz otthon csalánlét is. Ez utóbbit csalánlevelekből - minél zsengébb, annál jobb - és a vékonyabb szárakból gyümölcscentrifugával készítheted el. Amennyiben a növény már nem elég friss, nem ad elég levet, besűrűsödik, kevés vízzel hígíthatod. Naponta kétszer-háromszor fogyassz belőle éhgyomorra egy-egy pohárral, néhány hétig.

Ezt is szeretjük