Túlsúlyos vagy? Ennyi az esélyed rá, hogy túlélj egy autóbalesetet
Ha túlsúlyos vagy, csökken a túlélési esélyed autóbalesetnél. Tudd meg, miért van így!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a súlyfelesleggel küzdő járművezetők nagyobb valószínűséggel halnak meg, mint a többi autós.

Ráadásul a nők sokkal veszélyeztetettebbek, mint a férfiak. Lássuk most az okokat!

Veszélyben az elhízottak

A súlyosabb emberek akár 80%-kal nagyobb valószínűséggel halnak meg egy balesetben, mint normál testsúllyal rendelkező társaik. Ugyanakkor a kockázat elhízott nők esetében még nagyobb -  pontosan a duplája -, állítja az Emergency Medicine Journal.

A cikk szerzői szerint a súlyosabb emberek az ütközés során jobban előrehajolnak, mert a testük több lágy részből áll, így a biztonsági öv egészen addig húzódik rajtuk, amíg el nem éri a csontjukat és a medencéjüket. Körülbelül minden negyedik férfi és nő klinikailag elhízottnak számít, amivel veszélyeztetik az egészségüket.

A kutatás során arra jutottak, hogy minél kövérebb a vezető, annál nagyobb a halálozási kockázat, amiből következik, hogy normál súlynál a rizikó lényegesen kisebb - már csak ezért is megéri fogyókúrába fogni.

Nőknél dupla kockázat

A vizsgálatban részt vevő 6806 járművezető közül 3403 ütközött valamilyen formában. Ám a megdöbbentő sokkal inkább az, hogy ezeknek az embereknek 18%-a elhízott, 33%-a pedig túlsúlyos volt, ami több mint a fele a vizsgált aránynak. A maradék 49% egészséges testsúlyú vagy éppen sovány volt. Mindezt a BMI alapján kategorizálták, figyelembe véve a nemet, a magasságot és persze a jelenlegi testsúlyt is. Ez alapján a 19-25 közötti eredmény mozog az egészséges tartományban, 25-30 között már túlsúlyosnak számít az illető, 30 felett pedig egyértelmű elhízásról beszélhetünk. A saját BMI-det így számolhatod ki.

Az eredmények azt mutatják, hogy azok, akik az elhízott kategóriába kerültek, vagyis 30-as BMI felett voltak, nagyobb valószínűséggel halnak meg autóbalesetben, mint azok, akik egészséges testsúllyal rendelkeznek, mivel a biztonsági öv nem védi őket kellőképpen. Az elhízott nők esetében a kockázat még nagyobb, 35 feletti BMI esetén pedig megduplázódik a halálozási rizikófaktor.

Rossz övhasználat

Dr. Tom Rice, a Kaliforniai Egyetem kutatója elmondta, hogy az elhízás járványként terjed a világban, és emiatt az egész autótervezést újra mikroszkóp alá kell venni. Szerinte egy személygépkocsi funkciója az lenne, hogy ugyanúgy megvédje a súlyfelesleggel rendelkező utasokat, mint a normál súlyúakat vagy soványakat.

A professzor elmondta, tanítani kellene a biztonsági öv használatát az elhízott emberek körében, illetve tájékoztatni őket a fokozott veszélyről és egyúttal a fogyás potenciális előnyeiről. Érdekes megfigyelés, hogy a kutatás során minden harmadik férfi 16-24 év közötti volt, és közülük minden harmadik rosszul használta a biztonsági övet, a vállukra akasztották a kulcscsont helyett.

Ezt is szeretjük