3 dolog, amit nem hagyhatsz ki a diétádból

Ha fogyókúrázol, létfontosságú, hogy ügyelj szervezeted vitaminszükségletére. A következő ételeket ne hagyd ki!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mivel a fogyókúra sokaknak csupán a kilók villámgyors lefaragásáról szól, gyakran előfordul, hogy egy monoton és egyoldalú diétás étrend hatására létfontosságú vitaminokat és tápanyagokat vonnak meg szervezetüktől, melynek nem egy esetben súlyos anyagcserezavar vagy komolyabb hiánybetegség lehet a következménye.

Hogy ezt elkerüld, emellett a diéta hatékonyságát se csökkentsd, érdemes olyan ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, melyek anélkül biztosítják szervezeted építőelemeit és a működéséhez szükséges energiát, hogy mindezzel hizlalnának. A következő három vitaminbombát ne hagyd ki étrendedből!

Alma

Az alma az egyik legértékesebb gyümölcsünk, különösen az őszi és téli, vitamin- és napfényhiányos hónapokban, amikor is immunrendszerednek minden eddiginél nagyobb szüksége van az erősítésre. Egészségvédő hatása mellett azonban a fogyókúra során is hasznos lehet a kerek, zamatos gyümölcs. Magas rost-, pontosabban pektintartalma az egyik legismertebb tulajdonsága, mely elősegíti az emésztőrendszer egészséges működését. Az almában található C-vitamin erősíti az immunrendszert, emellett serkenti a noradrenalin termelését is, ami segít eltávolítani a sejtekből a felesleges zsírt.

A rendszeres almafogyasztással mindezeken túl is jelentős mennyiségű vitamint - B1-, A-vitamin -, ásványi anyagot - kálium, kis mennyiségben kalcium, magnézium, foszfor -, valamint vizet juttathatsz szervezetedbe. A gyümölcs kalóriában szegény - 100 grammonként mindössze 31-58 kalóriát tartalmaz -, mégis gyorsan laktat. Segít kiüríteni szervezetedből az ólmot, a higanyt és az egyéb mérgező nehézfémeket.

Ha finomra reszeled, csökkenti az egyes kúrák során előforduló kellemetlen hasmenést. Mindemellett arról se feledkezz meg, hogy a vitaminok és antioxidánsok főként a héjban, illetve a héj alatt találhatóak meg, ezért a legjobb, ha nem hámozva fogyasztod.

Méz

A szorgos méhek ajándéka a természet egyik legértékesebb tápláléka. Állítólag az egyiptomiak úgy hitték, hogy a mézcseppek a Napisten földre hulló könnyei, de később Homérosz is az istenek ajándékának tartotta. Számodra is adott a lehetőség, hogy élj vele!

Érdemes is, hiszen a méz 190-féle tápanyagot tartalmaz, 19-féle aminosavat - melyek nélkülözhetetlenek szervezeted fehérjéinek felépítéséhez -, 33 különböző ásványi anyagot, 11-féle vitamint, valamint enzimeket. Mindezeknek köszönhetően sokkal többet nyújt, mint az egyes multivitaminok. Szőlő- és gyümölcscukor-tartalma könnyen és gyorsan felszívódik szervezetedben, így anélkül ad energiát, illetve édes ízt az ételeknek, hogy néhány úszógumival is gazdagítana.

Szerves savai javítják az emésztést, továbbá fontos lehet, hogy az édes nedű izmaidat is táplálja. Fontos azonban ügyelned a mértékletességre - négy-öt teáskanálnál többet ne fogyassz naponta -, mivel a méz nagyobb mennyiségben étvágyfokozó hatással rendelkezik.

Csírák

A növényi csírák fogyasztása csak az utóbbi évtizedekben hódította meg ismét a világot, holott az apró csodák emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatása már ősidők óta ismert. A kicsírázott magvak rendkívül egészséges és tápláló, élő élelmiszerek. Tartalmaznak keményítőt, fehérjét, vitaminokat - A-, B-, C-, D-, E-, K-vitamint -, ásványi sókat és nyomelemeket - kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, mangán, lítium, szelén -, valamint enzimeket, melyek megfelelő mennyisége nélkülözhetetlen egészséged megőrzésének szempontjából. Születésünkkor ugyanis mindnyájan kellő enzimmennyiséggel rendelkezünk, azonban a helytelen életmód, az egyoldalú táplálkozás és a betegségek óriási mennyiséget felemésztenek, így idővel megbomlik a szervezet egyensúlya.

A magvakban igazi csoda játszódik le csírázáskor: a bennük található enzimek felszaporodnak, C-vitamin-tartalmuk akár 27-szeresére, karotin-tartalmuk kétórányi csírázás után mintegy 200%-kal, B-vitamin-tartalmuk 50%-kal, E-vitamin-tartalmuk pedig akár 120%-kal is megnőhet.

Több kalóriát tartalmaznak, mint a hús, mégsem hizlalnak, mivel nem található bennük zsír és koleszterin, ráadásul 100%-ban emészthetőek. Rostokban gazdagok, ezzel is segítik az emésztés megfelelő működését.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Sokféle csíra kapható, szervezeted pedig bármelyik fogyasztását meghálálja, azonban fogyókúrád kiegészítőjeként a legjobbak a tökmagcsíra és a napraforgócsíra, melyek tisztítanak és méregtelenítenek, megelőzik az elhízást, bónuszként pedig bőrödet is szépítik.

OLVASD EL EZT IS!

epres
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Emésztésjavító, zsírapasztó diéta

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

Ezt is szeretjük