A 4 legfinomabb zsírapasztó júniusi gyümölcs
A különleges, pikáns aromájú gyümölcsök nemcsak a szomjadat oltják, a zsírégetést is segítik.

Ez is érdekelhet

Tippek hogyan hozd a legjobb formád télen is - a hideg idő nem akadály! (x)

Csatlakozz te is Fördős Zéhez, és #FőzzAGYERMEKEKÉRT! (x)

Megvan az év legnagyobb gyermekelőadása: ha szemfüles vagy, jövőre megnézheted! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

Négy dekortrend, amivel biztosra mehetsz karácsonykor (x)

beauty and style

Kisminkelte az anyukáját, és 10 évet fiatalított rajta: ennyit számít egy kis festék, ha jól kerül fel »

Divatos, szexi harisnyák az ünnepi ruhához: megdobják az önbizalmat »

Miért imádjuk a karácsonyi pulcsikat? (x) »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A június már a nyári gyümölcsök érésének fő időszaka, a lédús, rostos finomságok pedig szerencsére akkor is kapóra jönnek, ha szeretnél lefaragni néhány kilót a strandolásra.

Josta
Josta és ribizli

Íme, négy különleges, nagyon finom júniusi gyümölcs, amely az anyagcserét és a zsírégetést is segíti.

Josta

A nagyobb piacokon egyre többször bukkan fel a köszméte és a fekete ribizli kereszteződéséből nemesített, apró bogyós josta.

Ízét tekintve mindkét ősére emlékeztet, de kevésbé savanykás, inkább áfonyás aromájú, sima héjú, sötét színű gyümölcs.

Fogyókúrás szempontból kevés jobb gyümölcsöt találsz a jostánál, hiszen két nagyon erős zsírégető, a fekete ribizli és az egres tulajdonságait ötvözi: rendkívül magas a C- és B-vitamin-tartalma, ennek köszönhetően jó hatással van a zsíranyagcserére, savai - bár gyümölcs őseinél kevésbé intenzívek - jó hatással vannak az emésztésre, a benne található apró magocskák pedig átmossák a bélcsatornákat.

A jostát fogyaszthatod frissen szedve, de a leveseknek is pikáns ízt kölcsönöz, és a belőle készített gyümölcslé is kifejti az anyagcserére gyakorolt kedvező hatását.

Szeder

A szeder az egyik legrégebb óta ismert és használt gyógynövény, amit az emberiség már az ősidők óta fogyaszt.

Hatóanyagai nagyban hasonlítanak a málnáéhoz, ám rosttartalma magasabb. Gazdag a zavartalan zsíranyagcseréhez nélkülözhetetlen C-vitaminban, antioxidánsokban, víztartalma pedig nagyon magas. Káliumtartalma miatt a szedret a népi gyógyászat vízhajtóként is alkalmazza. Gyulladáscsökkentő hatásából adódóan a fekete gyümölcs az emésztőszervi betegségekre is jótékony hatással van, növényirost-tartalma pedig átmossa a beleket és fellazítja a megrekedt salakanyagokat.

Szeder

Ahhoz, hogy a szeder kifejtse zsírégető hatását, érdemes frissen, feldolgozás nélkül fogyasztanod. Aromája jól passzol különböző tejtermékekhez is - készíthetsz belőle  turmixot, de a joghurtodat is gazdagíthatod vele.

Magyar kivi

A déligyümölcs ma már szinte bármelyik vegyesboltban beszerezhető, azt azonban kevesen tudják, hogy a szívós kis kivi a hazai éghajlaton is beérik, és júniusban már kapható. Mivel itthon egyelőre nincsenek kártevői, a magyar kivit mindenféle vegyi beavatkozás nélkül is lehet termelni, érdemes tehát a nagyobb piacok standjainál a hazai árut keresned.

Így fogyasztanak a rostok

Míg a zsíranyagcserét és a méregtelenítést a gyümölcsökben található savak, vitaminok és illóolajok segítik, a rostok is kiveszik a szerepüket a testsúlycsökkentésből. Nézd meg videónkat, és tudd meg, hogyan!

Rendkívül magas C-vitamin- és gazdag ásványianyag-tartalma gondoskodik az anyagcsere megfelelő működéséről, vízhajtó, salaktalanító, a benne található gyümölcssavaknak köszönhetően pedig az emésztőszervek fertőzéseit is megszüntetheti.

Önmagában fogyasztva is nagyon finom, de gyümölcssalátádat is feldobhatod vele, sőt, egzotikus fűszerezésű húsok mellé is fogyaszthatod köretként - nemcsak jól passzol az íze, de a nehéz ételek emésztését is megkönnyíti.

Kivi
Homoktövis

Homoktövis

A szintén júniusban érő, kevésbé ismert, ám vitaminokban és ásványi anyagokban annál gazdagabb homoktövist a kozmetikai ipar és a gyógyászat is előszeretettel használja.

C-vitamin-tartalma tízszerese a citroménak, fokozza az anyagcserét, emellett zsíroldó hatása is ismert. Nyugtatja a gyomrot és a bélrendszert, valamint a májat, így javítja a kiválasztó folyamatok hatékonyságát. Megszünteti a szervezet gyulladásait, regenerálja a sejteket, így csökkenti az öregedési folyamatokat. Gyógyító erejére már az ókorban is felfigyeltek, és a meghűlések, gyulladások és bőrsérülések mellett emésztési és anyagcserezavarokra is ajánlották.

A homoktövist frissen vagy préselve is fogyaszthatod, de gyakran dolgozzák fel gyümölcslé, zselé vagy lekvár formájában, a magjából pedig hasonló tulajdonságokkal bíró olajat is készítenek.

Ezt is szeretjük