Megváltoztatja a történelmet az új felfedezés: Kolumbusz előtt 1000 évvel már járhattak vikingek Amerikában
Nem Kolumbusz járt előbb Amerikában, hanem a vikingek.

cov
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Általános iskolában megtanultuk, hogy Amerika felfedezője Kolumbusz - azaz Cristoforo Colombo - utazó és tengerésztiszt volt, aki 1492-ben három hajójával, a Santa Mariával, a Ninával és a Pintával elindult a messzi Kína és Távol-Kelet felé, ám eredeti célpontjuk helyett az új földrészen kötöttek ki.

Csakhogy egy új elmélet szerint nem Kolumbusz volt az első, aki a fedélzetről Amerika földjére lépett, hanem a vikingek, ráadásul csaknem 500 évvel a nagy utazó előtt.

Vikingek Amerikában

Kanadában, Új-Fundland északi partján több olyan halom is emelkedik, amelyek egy ősi, viking település nyomait őrzik. A települést Grönlandból áthajózott vikingek létesíthették. Noha eredetüket már régen ismerték a tudósok, pontos koruk mindeddig nem volt egyértelmű.

viking

Egy új kutatás, melyet a Gröningeni Egyetem, az Új-Fundlandi Egyetem, és a Leiden Egyetem szakértői, valamint kutatótársaik készítettek, megállapította, hogy a vikingek pontosan 1000 éve, azaz 1021-ben aktívan lakták az említett települést, és körülbelül 3-13 évig maradhattak ott.

A kutatók először néhány kisebb fadarabot gyűjtöttek, melyeket a vizsgálatok szerint fémeszközökkel darabolhattak fel. Noha bennszülöttek már korábban is lakhatták a területet, ők nem ismerték a fémet, ezért nyilvánvaló, hogy a fadarabokat csak azok hagyhatták hátra, akik akkoriban ismerhették a fémet, azaz a vikingek. A fadarabokat ezután radiokarbonos kormeghatározásnak vetették alá, és mindegyikük elvágását azonos időre állapították meg, 1021-re.

- Valószínűleg fa alapanyagot kereshettek ahhoz, hogy visszatérhessenek Grönlandra. Mintegy száz viking élhetett a területen, de mivel kevés szemetet hagytak hátra, és egyetlen sírt sem találtunk a helyszínen, az a feltételezésünk, hogy nem sokáig tartózkodtak a településükön - mondta Michael Dee, a Grönlandi Egyetem kutatója.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ez tehát azt jelenti, hogy Amerika első európai felfedezője a jelen ismeretek alapján nem Kolumbusz, hanem az őt 471 évvel megelőző vikingek voltak. Akárhogy is, művelődéstörténeti értelemben mégis Kolumbusz tekinthető az új földrész megtalálójának, miután Amerika megismerése és feltérképezése csak az ő partra szállását követően kezdődött el.

A viking legendák szerint egyébként az Amerikába érkezőket Leif Erikson vezette, aki rávette az édesapját, hogy térjen nyugatabbra a hajóval. A földrészt Vinlandnek, azaz Borföldnek nevezték el, ami arra enged következtetni, hogy délebbre, melegebb vidékekre is eljutottak, melyet természetesen akkor már a bennszülöttek laktak.

A különleges viking szellemhajó-temető

A Dániában, Alborgban lévő viking szellemhajók hajót formáló körvonalban lehelyezett sziklák, amelyekkel az eltemetett nyughelyét vették körül.

(Borító- és ajánlókép: Wikipedia.)

Ezt is szeretjük