Benzinkutakon és parkolókban randalíroznak a vadcsirkék a gyönyörű szigeten: a hawaii Kauai a szárnyasok paradicsoma
A festői szépségű sziget a vadcsirkék paradicsoma.

vadcsirkék
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kauai a Hawaii-szigetek negyedik legnagyobb tagja, a világ legszebb szigetei között tartják számon. De nemcsak ezért híres messze földön, hanem azért is, mert a helyiek és a nyaralók lépten-nyomon vadcsirkékbe botlanak a területen. 

A szárnyasok ugyanis mindenhol ott vannak, ellepik a parkolókat, a strandokat, rohangálnak a fák között, és randalíroznak a benzinkutakon. És bármennyire is furcsa, ezzel csak fokozzák a sziget népszerűségét.

Megtanultak együtt élni velük

A vulkanikus eredetű Kauai burjánzó esőerdei, harsogóan zöld növényzete miatt kiérdemelte a Kert-sziget elnevezést. Bővelkedik a gyönyörű partszakaszokban, a festői vízesésekben és az ide-oda mászkáló vadcsirkékben. A helyiek és a kapirgálók kapcsolata meglehetősen komplexnek mondható. Bár kétségkívül nem mindenki rajong értük, megtanultak együtt élni velük, és látják azt is, hogy nem elhanyagolható turisztikai vonzerőt jelentenek.

 A csirkék megtizedelik az ízeltlábúak helyi állományát, amiért sokan hálásak nekik, ugyanakkor kerteket rombolnak le, szemetet és a macskáknak kirakott eledelt esznek, vagy épp a turistáktól kuncsorognak falatokért. Na de hogy terjedtek el ennyire ezen a paradicsomi szigeten?

A helyiek között népszerű az az elmélet, hogy az 1982-ben és 1992-ben tomboló hurrikánok tehetők felelőssé a szabadon mászkáló vadcsirkékért. A viharok ugyanis több száz csirkeólt pusztítottak el a szigeten, így a háziasított állatok kiszabadultak, és elszóródtak a vadonban. Az igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy Kauai már hosszú évszázadok óta a vadcsirkék, moák otthona, amiket még a polinéz hajósok hoztak magukkal. Így amikor a háziasított csirkék kiszabadultak, nemcsak egymás között, hanem a moákkal is szaporodtak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha a lávakő megpuhult, a vadcsirke is kész

A vadcsirkék mindenfelé otthon érzik magukat a szigeten, az emberek általában nem bántják őket, és nincsenek olyan természetes ragadozóik sem, amelyektől különösebben óvakodniuk kellene. Sokan nem tudják megkülönböztetni a hibrideket a háziasított és a helyi vadcsirkéktől.

Felmerülhet, hogy vajon hogyhogy nem vadásszák le az állatokat étkezési célokra, ám olyan kemény a húsuk, hogy arról még egy vicces helyi mondás is született, ami nagyjából így szól: „Ha meg szeretnéd enni a csirkét, tégy fel két lábasban vizet forrni. Az egyikbe tegyél lávakövet, a másikba vadcsirkét. Amikor a lávakő elkészült, a vadcsirke is evésre kész.”

Kauai szigetén a nap 24 órájában, még a KFC parkolójában is hangoskodó vadcsirkék a kulturális identitás részét képezik. A szuvenírboltokban mágneseken, pólókon, táskákon találkozni az állatok képével.

Becsapós kvíz: felismered, milyen állat látható a képen?

Egyes élőlények ugyanis szinte tökéletes másolatai a növényeknek, ezáltal alig-alig vehetők észre természetes környezetükben. Titkuk, vagy ha úgy tetszik, láthatatlanná tévő varázserejük a mimikri, vagyis a rejtőszín, illetve forma. Ezek az állatok évmilliók alatt alakultak olyanokká, amilyenek ma, át számos fejlődési állomáson, mind erősítve saját esélyeiket. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük