Tutanhamon nagyon hasonlított az apjára: élethű rekonstrukció készült Ehnaton fáraóról
Az egyiptomi fáraóról érdekes arcrekonstrukció készült.

ehnaton-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tutanhamon fáraó számítógépes és élethű arcrekonstrukcióiról korábbi cikkünkben már írtunk. Nem véletlenül, hiszen különleges volt a világ leghíresebb fáraójára csaknem abban a minőségében tekinteni, ahogyan kortársai tehették.

Egy újabb rekonstrukcióra is érdemes vetni egy pillantást: Tutanhamon apjáról, Ehnaton fáraóról készült, és az alma nem esett messze a fájától - annyira hasonlítottak egymásra, hogy le sem tagadhatták volna egymást.

Tutanhamon apja, Ehnaton arcrekonstrukciója

Ehnaton fáraó - uralkodása hajnalán IV. Amenhotep - a XVIII. dinasztia szülötteként látta meg a napvilágot, és annak 10. uralkodója lett i. e. 1353-1336 vagy 1351-1334 között. Fáraósága során sok rendeletet hozott. Ezek közül a legmeghatározóbb az Amarna-reform volt, a többistenhitet egyistenhitté alakító határozat, amely szerint az egyetlen isten Aton, a napisten.

Ehnaton fáraó földi maradványait a Királyok völgye 55-ös sírjában találták meg 1907-ben. Bár sok vita zajlott, hogy nem Szemenkharé testére leltek-e a régészek, későbbi DNS-vizsgálatok egyértelmű rokonságot állapítottak meg, ami biztossá tette a feltételezést: a fáraó szülei, III. Amenhotep és Tije, Tutanhamon pedig a fia.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ehnatonról készültek már rekonstrukciók, de a mostani különlegesebb a többinél, hiszen rendkívüli hasonlóságot mutat azzal a képmással, amelyeket korábban Tutanhamonról készítettek. 

A virtuális modellt megalkotó tudósok Francesco Galassi paleopatológus vezetésével dolgoztak, és az úgynevezett Manchester-módszert alkalmazták. Ez azt jelenti, hogy egy, a múmia paraméterei alapján készített virtuális koponyára illesztettek arcizmokat anatómiai pontossággal, majd bőrrel és egyéb, az izomzatból sejthető apró vonásokkal látták el. Végül megkapták a fáraó élethű portréját.

Az elkészült portrét érdemes összevetni a Tutanhamonról készült régebbi képmással. A fiatal fáraóról több rekonstrukció is készült már, nemcsak virtuális, de valóságos is. Ezt a következőt Elisabeth Daynès, francia szobrászművész készítette a Királyok völgye 62-es sorszámmal ellátott sírjában lelt múmiájáról készített CT-felvételek alapján. Valóban hihetetlen a hasonlóság közte és az apja Ehnaton között.

Mindkét fáraó jelentős a történelem szempontjából. Ehnaton tettre kész uralkodóként irányította a birodalmát, egyistenhitre térítő, korát megelőző reformjával azonban nem hagyott maga után jó emléket. Az őt túlélők bűnözőként beszéltek róla. Utódja, Tutanhamon gyerekként került a trónra, ezért kezdetben mások - rokona, Ay és Horemheb tábornok - vezényeltek helyette. Első lépésük az volt, hogy eltöröljék az egyistenhitet, és céljuk volt helyreállítani a birodalmat. Tutanhamon fiatalon halt meg. Uralkodása alatt nem hozott sok meghatározó rendeletet. Jelentősége inkább abban rejlik, hogy sírját 1922-ben csaknem teljesen érintetlenül tárták fel, így sok érdekes információt árult el az ókori egyiptomi fáraótemetkezési szokásokról.

Borítóképek: wikipedia.org/Horemweb.

Ehnaton fotója: wikipedia.org/ GD-EG-Caire-Musée061.

Tutanhamon története

Olvasd el következő cikkünket, melyben a gyerek fáraó, Tutanhamon történetéről írtunk.

Ezt is szeretjük