Hogyan nézett ki valójában Tutanhamon? 8 érdekesség, amit sokan nem tudnak a híres fáraóról
Tutanhamon, a leghíresebb fáraó kapcsán már számos érdekesség kiderült: nemcsak személyes tárgyairól, hanem arról is, hogy nézhetett ki valójában.

maszk3
beauty and style
Top olvasott cikkek

Volt idő, hogy elképzelhetetlen lett volna egy háromezer évvel korábban élt ember arcát megnézni, napjainkra azonban ez már lehetséges, így akár a világ leghíresebb fáraójának, Tutanhamonnak is szemébe nézhetünk.

Az i. e. 14. században élt uralkodóról ugyanis, alapul véve múmiája paramétereit, már több rekonstrukciót is készítettek.

A reális ábrázolás kiverte a biztosítékot

Mivel egy fontos és közismert fáraót senki sem előnytelen külsővel képzel el, az Imperial College London szakértőinek kiálló fogú, görbe lábú, kerek csípőjű Tutanhamonja láttán sokan felháborodtak. 

Tutanhamon múmiája.
Tutanhamon múmiája.

A készítők szerint azonban fáraóképmásuk reális, ugyanis az uralkodó múmiájának paraméterei alapján dolgoztak, akinek ismeretesen rossz volt az egészsége, és ez külsején is megmutatkozhatott: valószínűleg vérfertőző kapcsolatból, testvérektől született, hormonális gondjai lehettek, illetve Köhler-csontbetegséggel is küzdhetett.

Két képmás és 6 további érdekesség

A fáraó rekonstrukcióját egy másik szakértői csoport is elkészítette: érdemes összevetni a két verziót. A két képmáson túl hat további érdekességet is sorolunk, amit sokan nem tudnak Tutanhamonról.

Ezt is szeretjük