Egészen mást láttak a Stonehenge-ben, mint mi: mire használták a viktoriánusok?
Számunkra fantasztikus, ősi építmény, de egykor nemcsak régészeti értékként tekintettek rá.

stonehenge
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mintegy 4500 éves a megalit kőtömbcsoport, mely Angliában, Salisbury-től 13 km-re északra helyezkedik el, Wiltshire-ben. A misztikus, máig számos kérdést felvető Stonehenge 1986 óta a Világörökség része, archeológiai szempontból jelentős építmény. Egykor mégsem így gondoltak rá elsősorban, és nem is vigyáztak rá úgy, mint ma.

Sajnos a Stonehenge-et évszázadokon át érte szándékos csonkítás, és, ha ez nem lenne elég, a hely szellemét sem mindig tartották megfelelő tiszteletben. Az ősi építményről az idők során mindig más-más módon gondolkodtak az emberek.

Piknikeztek a Stonehenge-nél

Az, hogy milyen célra épülhetett a Stonehenge évezredekkel ezelőtt, a mai napig vitatott kérdés. Felmerült, hogy egyfajta időmérő eszköz. Vélték úgy is, hogy vallásos szertartások helyszíne. Egy harmadik elgondolás szerint a Stonehenge több törzs egyesülésének szimbólumaként épülhetett meg.

Az elmúlt évszázadok során azt, amit a Stonehenge az építőinek jelenthetett, nem igazán tartották lényegesnek az emberek. A viktoriánus korban a kőegyüttes inkább volt közkedvelt kirándulóhely, ahol kényelmesen tölthették a szabadidőt. Leültek a kőtömbök tövéhez, és kényelmesen falatoztak a piknikkosárból.

Több ilyen fotó is maradt fenn. Ezen például jól kivehető a kosár a kép jobb alsó sarkában. A fotó a Market Lavingtonban élő Waldman és a Welch család közös piknikén készült az 1880-as években.

2

Ez a második felvétel is egy, a Stonehenge-nél készült csoportkép oda látogató turistákról, 1900-ból.

1

Végül a harmadik egy különleges fotó, melyen maga Viktória királynő fia látható baráti társaságával. A földön ül Leopold herceg, ő jobbról a negyedik. A kép az 1800-as évek második felében készült.

3

Évszázadokon át érte csonkítás

A londoni Times egy 1860-as példányának cikke írja, hogy számos turista érkezik kis kalapáccsal a Stonehenge-hez, és tör le darabokat belőle emlékbe. A ma emberének szemében ez nem más, mint felmérhetetlen károkat okozó vandalizmus, de akkor bevett turistaszokás volt.

Az 1800-as évek első felében főleg antikvitásboltokba került a kövekből. Már az 1600-as években is sokan vettek magukhoz kabalaként egy-egy darabot a sziklákból, sőt, a 12. századból is vannak feljegyzések, melyek a kődarabok gyógyító hatásáról szólnak.

Nemcsak elvittek belőle, de sokan hagytak is maguk után jelet a Stonehenge kövein. Már a 17. századból is találni rajta turisták készítette véséseket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tévedés ne essék, a korábbi évszázadokban is akadt, aki fogta a fejét a Stonehenge-et ért csonkítás és rongálás miatt. 1840-ben például William Stukeley archeológus is kifejezte aggodalmát. A múlt hagyatékának felelőtlen elkótyavetyélése egy elmélet szerint annak eredménye, hogy a francia forradalom után az emberek nem bíztak többé a múltban. Nem arra akartak építkezni, hanem a jelenben és a jövőben gondolkodtak inkább. Ezt Peter Fritzsche történész írja könyvében - Stranded in the Present.

Magántulajdonban volt

Ha valamiről, a Stonehenge-ről aligha hinnénk, hogy lehet magántulajdonban. Pedig a kőegyüttes sokáig járt tulajdonosról tulajdonosra. Végső birtoklója Sir Cecil Chubb volt, aki 1918-ban adta a Stonehenge-et angol állami tulajdonba.

Ezt is szeretjük