Mintha most is élne: elkészítették a 7 ezer éve élt sámánnő élethű mását

A különleges rekonstrukció egy svédországi lelet alapján készült.

tollak
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szarvasagancstrónon ülve temették el a kőkorszaki nőt, aki, köszönhetően egy lenyűgöző rekonstrukciónak, hétezer év múltán újra emberi formát ölthetett.

Maradványait még az 1980-as években lelték meg egy svédországi régészeti lelőhelyen, Skateholmban.

Kék szemű és sötét hajú lehetett

A régészeti vizsgálatok korát 30-40 évre, magasságát pedig 150 centiméterre tették. Bőrtónusa sötét, szeme pedig kék lehetett, ahogyan a vele azonos régióban élőké is a sír környezetében folytatott ásatásokon előkerült emberi maradványok DNS-vizsgálati eredményei szerint.

A rekonstrukció.
A rekonstrukció.

I. e. 10 ezer és 8 ezer között élhetett, abban az időben, amikor az ősi európai civilizáció a vadászó-gyűjtögető életmódját gazdálkodó életmódra cserélte.

Noha százszázalékos bizonyossággal nem lehetne megállapítani, valóban az volt-e, a rekonstrukció készítője a testtel eltemetett holmik, a trónja, de toll fejfedője, 130 állati foggal díszített öve, nyaklánca és testfestései alapján is egy sámánnőt látott meg benne.

A cikk az ajánló után folytatódik

A képmás Oscar Nilsson archeológus-szobrász keze munkáját dicséri, aki CT segítségével mérte fel a nő koponyájának paramétereit, majd a lehető legkörültekintőbb anatómiai pontossággal építette fel az arcizomzatot. Alkotása már-már megszólal, tekintete szinte borzongató: valóban sámáni.

Egy különleges rekonstrukció

Kétségkívül a Jézushoz legközelebb álló nők egyike volt Mária Magdolna, akinek a képmása ugyancsak elkészült teljesen élethű formában.

(Borítókép: Getty Images.)

Ezt is szeretjük