Kiugrott a repülőből, de a holttestét nem találták - Mi lett a hírhedt repülőgép-eltérítő sorsa?
Nincs sok esély rá, hogy valaha kiderül az igazság.

dbcooper cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos bűntényt nem sikerült a rendőröknek megoldaniuk, vannak viszont olyan ügyek, melyek a mai napig foglalkoztatják az emberek fantáziáját - ilyen Dan Cooper vagy másik nevén D. B. Cooper esete is.

Bár a nyomozást hivatalosan 2016-ban zárta le az FBI, folyamatosan akadnak újabb teóriák, mégis ki lehetett pontosan Dan Cooper, aki eltérített 1971-ben egy repülőgépet.

A gép eltérítése

1971. november 24-én egy rejtélyes férfi felszállt a Northwest Airlines egyik járatára, mely Oregonból tartott Seattle-be. Az úr vélhetően álnevet használt, a repülőjegyén a Dan Cooper név szerepelt. Később a sajtóban egy tévedés miatt D. B. Cooperként emlegették. Miután felszállt a gép, a férfi egy fiatal utaskísérőnek átadott egy borítékot. A nő azt gondolta, az úr biztosan a telefonszámát adta meg neki, így olvasás nélkül becsúsztatta a zsebébe a borítékot.

Azonban Cooper arra figyelmeztette a lányt, hogy vegye komolyan őt: "Hölgyem, jobban meg kellene nézni azt a papírt. Bomba van nálam."

A szemtanúk leírása szerint így nézett ki Dan Cooper.
A szemtanúk leírása szerint így nézett ki Dan Cooper.

A borítékban ez az üzenet állt: "Bomba van az aktatáskámban. Amennyiben szükséges, használni fogom. Azt akarom, hogy ideüljön mellém. El vannak térítve."

A levélben még megfogalmazta a követeléseit is, 200 ezer dolláros váltságdíjat kért, a bankjegyeknek 20 dollárosoknak kellett lenniük, illetve jelöletlennek, illetve négy ejtőernyőt is kért még. Utasította, hogy a landolásig érkezzen meg a pénz és az ejtőernyők, különben felrobbantja a gépet.

Így a légiutas-kísérő értesítette a pilótát, aki az irányítóközponttól kért segítséget, a rendőrség is gyorsan tudomást szerzett az ügyről. Miután landolt a gép, Cooper megkapta mind a tízezer darab 20 dolláros bankjegyet és az ejtőernyőket is. Érdekesség, hogy az összes bankót 1969-ben nyomtatták, mindnek L betűvel kezdődött a sorszáma, és egy San Franciscói bank adta ki azokat. Landolás után az utasok elhagyhatták a fedélzetet, kivéve a pilóta, a másodpilóta, a fedélzeti mérnök és egy légiutas-kísérő.

A cikk az ajánló után folytatódik

A gépnek tankolás után újra fel kellett szállnia, elég alacsonyan repült, mindössze háromezer méter magasan. Cooper részletes pontossággal elmondta az utasításait a pilótának, hogyan és milyen irányban repüljön. A repülőgép hátsó ajtaján egyszer csak kiugrott az eltérítő, valahol a Cascade-hegység környékén. Senki sem látta őt többé.

d-b-cooper-money

Kilenc évvel később egy fiú talált három köteg 20 dollárost a Columbia-folyó partján. A rendőrök beazonosították a pénzt, és állították, hogy Cooperhez tartozik.

Teóriák az elkövetőről

Egyesek úgy vélik, a rejtélyes férfi egyszerűen csak belehalt a zuhanásba, hiszen az esti órákban, szakadó esőben ugrott ki a gépből. Ha túl is élte a zuhanást, az öltözéke nem volt megfelelő arra, hogy egy hideg erdőben átvészelje a megpróbáltatásokat. Azonban a holttestét sosem találták meg, egyedül a nyakkendője került még elő a pénze egy részén kívül.

510c7eea-de86-11e6-85ad-37cdb4c86965-780x626

Számításba jött még több ember, ilyen volt Kenneth Christiansen. A férfiról a testvére, Lyle feltételezte, hogy ő volt Cooper. Kenneth a hadseregben szolgált még a '40-es években, és ejtőernyősnek képezték ki, a hadseregben töltött évek után pedig légiutas-kísérő lett. Amikor az eltérítés történt, Kenneth 45 éves volt, viszont alacsonyabb és vékonyabb volt Coopernél. A szemtanúk leírása szerint az eltérítő 180 centiméter volt, míg Kenneth nem volt magasabb 173 centiméternél. A férfi az eltérítőhöz hasonlóan dohányzott, emellett balkezes volt. Azt, hogy Cooper balkezes lehetett, a nyakkendőjén található díszből következtették ki, ugyanis bal oldalra csíptették fel.

Sőt, a stewardess, akinek átadta a levelet az elkövető, azt nyilatkozta, hogy Cooperre Kenneth hasonlít a leginkább. Állítólag Kenneth vásárolt egy házat készpénzből néhány hónappal az eltérítés után. Amikor 1994-ben haldoklott, Lyle-nak, a testvérének el akart mondani egy titkot, de végül nem tette meg. Még egy könyv is megjelent arról, hogy Kenneth volt az igazi Dan Cooper, azonban az FBI szerint a férfi nem tekinthető első számú gyanúsítottnak.

A nyomozást hivatalosan 2016-ban zárták le, viszont egyesek a mai napig találgatnak, mégis mi történhetett akkor, 1971 novemberének estéjén Dan Cooperrel. Talán már sosem derül ki, mi is volt az igazság.

Ezt is szeretjük