16. századi indián törzsfőnök lánya volt az igazi Pokahontasz: ismerd meg a Disney-klasszikus valódi történetét

Pocahontas eredeti története nem egészen ugyanaz, mint a Disney-mese.

GettyImages-1150012778
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kislány korodban hallhattad először Pokahontasz nevét, ám őt, mint egy Disney-mese szereplőjét ismerhetted meg. Kevesen tudják, hogy a karakter története valós személy életén alapul.

Pokahontasz egy amerikai őslakosnő volt, aki az 1600-as években kiharcolta a békét népe és az amerikai telepesek között. A 17. században az angolok körében csak nemes vademberként emlegették, hiszen nagyon hálásak voltak neki John Smith kapitány megmentéséért. Az évszázadok során számos történet született róla, de érdemes megismerni az eredetit is.

Az indián törzsfőnök lánya

1596 körül született, a mai Virginia területén élt póhatanok törzsfőnökének egyik lányaként. A valódi neve Matoaka volt, ami annyit tesz, a legkedvesebb lányom. A Pokahontasz becenevet természeténél fogva kaphatta, mert azt jelenti, hogy játékos kedvű. Családja nem is sejthette, hogy évszázadok múltán kislányok milliói rajonganak majd az indián hercegnő történetéért, akit Pocahontasnak hívtak.

Gyermekkora épp úgy telt, mint más, törzsbéli gyermekeké. Fiatal korában, ahogyan a többi korabeli, az ő haját is szinte egészében borotválták. Mire felnőtt, megtanították a legfontosabbakra, amelyeket egy póhatan törzsi nőnek tudnia kellett: főzni, kosarat fonni és tüzet rakni.

Amikor minden megváltozott

1607-et írtak, amikor Pokahontasz élete örökre megváltozott. Száz angol telepes érkezett a területükre, hogy megalapítsák Jamestownt. Az egyikük John Smith kapitány volt, akinek később fontos szerepe lett az indián nő történetében.

Bár Smitht a Disney-mese Pokahontasz szerelmeként mutatja be, valójában nincs rá bizonyíték, hogy ilyen értelemben is lett volna közük egymáshoz. A törzsfőnök lánya mindössze 11 éves volt, amikor először találkozott vele. Smith ugyanakkor az angolok számára írt meséiben elismerően írt Pokahontaszról. Nagy valószínűséggel ennek köszönhetően vált az indián nő története világszerte ismertté és kedveltté. John Smith narratívájában a törzs foglyul ejtette őt, és meg akarta ölni, de a főnök bátor lánya nem hagyta, és megmentette az életét. Valójában Smith csupán 1608-ban találkozott a törzsfőnök lányával, hónapokkal azután, hogy a helyszínre érkeztek.

Érdekes, de talán nem meglepő, hogy a póhatanok is másként emlékeztek a történetre. A szájhagyományuk által fennmaradt a történet szerint sosem próbálták meg kivégezni John Smitht, sokkal inkább azt szerették volna elérni, hogy közéjük tartozzon. Megrendezték a szimbolikus halálát és újjászületését, majd megtették őt a főnökükké, a nagyfőnök pedig a fiává fogadta.

A cikk az ajánló után folytatódik

Pokahontasz és Smith barátok lettek, és együtt segítették a jamestowni éhező telepeseket. 1609-ben Smith visszatért Angliába, hogy orvosi ellátást vegyen igénybe, Pokahontasznak és családjának azonban azt hazudták a telepesek, hogy a férfi meghalt.

Pokahontasz elrablása

Pokahontasz életében akkor történt igazán végzetes fordulat, amikor Smith társai elrabolták őt. A korábban még barátságos kapcsolat a póhatanok és a telepesek között ekkor örökre megromlott.  Elrablásával az angolok sakkban tudták tartani az indián törzset. 1613-ra egyébként az indián nőből már feleség lett. Egy Kocoum nevű harcoshoz ment, akitől gyermeke is született.

Bár a törzsfőnök a telepesek minden követelését teljesítette, a nő még egy év múlva is a rabjuk maradt. Az angolok úgy mesélik a nő történetét, hogy jól bántak vele, a törzsi legendák szerint azonban megfélemlítve tartották őt fogva. Történeteik alapján verték őt és többször is megerőszakolták.

Valószínűleg az angolok nyomására történt, hogy Pokahontasz lassan megtanulta a nyelvüket, 1614-ben pedig felvette a Rebeka nevet, és a kereszténységet is. Nem tudni, hogy első férjének mi lett a sorsa, de később, a törzsi legendák szerint kényszerből hozzáment John Rolfe-hoz. Pokahontasz egy fiút is szült új házasságában, de a kegyetlenkedésekről szóló legendák szerint ez a gyermek már jóval a házasság előtt a világra jött.

Házasságukat a törzs legendái szerint győzelemként élték meg az angolok: annak a szimbólumaként, hogy a helyi népet sikerült leigázni, és saját kultúrájuk erősebb az övékénél. Amikor 1616-ban az indián nő és férje meglátogatták az angol királyt, Pokahontaszt egyfajta megszelídített vadként mutatták be az uralkodónak, Matoaka hercegnő néven.

Pokahontasz az út során látta először újra John Smith kapitányt. Rövid találkozásuk során az indán nő állítólag csúnyán szidalmazta a kapitányt, amiért bántotta a népét.

Amikor visszatérhetett a népéhez, súlyos betegség érte utol, és mindössze 21 éves korában elhunyt. A mai napig nem lehet tudni, pontosan mibe halt bele. Nevét azonban mindörökké őrzi az emlékezet, és ha nem is a valós meséjével ismerkednek meg, de már a legkisebbek is csodálattal figyelik a Disney-mese karaktereként.

Gyerekmesék vagy horrortörténetek?

Amit manapság tündérmesének hívnak, egykor korántsem volt olyan tündéri. Ismered a népszerű történetek eredetijét?

Ezt is szeretjük