Fogalma sem volt, milyen értékes kincs lóg otthona falán: évtizedekig főzött alatta a francia asszony

Az asszonynak fogalma sem volt, hogy a kép a konyhájában egy passiósorozat egyike.

covkep
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A történet, hogyan vándorolt egy firenzei festőtől Franciaországba ez a kép, és miért csupán az egyik került oda a képsorozatból, talán egy regénybe vagy filmbe is beleillene. Sajnos azonban ez a sztori nem ismeretes.

Az viszont biztos, hogy az idős, francia nőnek, aki megtudta, hogy mi is lógott mindeddig a tűzhelye felett, talán a lélegzete is elállt egy pillanatra meglepetésében.

Mestermű a tűzhely felett

Az öreg hölgy Párizs melletti lakásában, a konyha és a nappali közt húzódó falon, a tűzhely felett évtizedeken át lógott egy bibliai témájú kép, melyet Jézusról és őt körülvevő emberekről festettek. A nő úgy hitte, a kép egy régi ikon lehet csupán, ám egy napon isteni sugallatot kaphatott, és úgy döntött, felbecsülteti a képet egy aukciósházban.

Megdöbbenve hallotta, amit a szakértő megállapított: a kép messze nem egy egyszerű vallásos kép, hanem egy sorozat egyike, amelyet a késő gótikus - kora reneszánsz firenzei festő, Cimabue (1240-1302) festett valamikor 1280 körül.

Cimabue volt az utolsó itáliai festő, aki még követte a bizánci festészet elveit. Ez a szóban forgó képen is tetten érhető. A korában is rendkívül elismert művész hírnevét jelzi, hogy Dante is említi az Isteni színjátékban. Cimabue tanítványa volt egyébként Giotto, az ugyancsak neves itáliai festő.

Passiósorozat része

Cimabue nyolc képben örökítette meg a passió állomásait. A sorozat két másik képe már a brit Nemzeti Galériában van, bár azok is hosszú utat tettek meg: több évszázad után kerültek elő 2000-ben, amikor egy suffolki illető - tehetős család leszármazottja - nagytakarítást végzett rezidenciáján.

Az utóbb meglelt kép egyelőre nem került a másik kettő mellé, de nem is marad az idős hölgy tűzhelye felett. Úgy döntött, aukcióra bocsátja a képet. Az árverésre október 27-én fog sor kerülni Párizsban, Senlisben, az Acteon aukciós házban. Az évtizedeken át főzésből származó gőz és egyéb hatások dacára épen maradt passiójelenet felbecsült értéke 3-5 millió font, azaz 1-2 milliárd forintnak megfelelő összeg.

A legbizarrabb dolgok, amiket padlásokon találtak

Egy öreg ház padlása sok furcsaságot rejthet: ezek a dolgok nem kis meglepetést okoztak.

Ezt is szeretjük