Évekig fogkefetartóként használták a 4000 éves edényt: csoda, hogy túlélte a régészeti lelet

Ha tudta volna, mi az, és mennyi idős, biztosan nem tart benne fogkefét.

covkep-tarto
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjainkban nagyon divatos tud lenni egy antik vagy antik hatású darab a lakásban, ám egy négyezer éves leletet mégsem helyeznénk a fürdőszobánkba fogkefetartónak.

Az angliai Karl Martin, aki mégis évekig ilyenben tárolta fogkeféjét, valószínűleg maga sem gondolta, mi is van a fürdőszobapolcán.

Így került hozzá az ősi edény

Karl Martin a bolhapiacszerű, derbyshire-i Hansons Auctioneers-től szerezte be az állatmintás edényt egy másikkal együtt, és a kettőért mindössze 4 fontot fizetett, ami az 1500 forintot sem éri el.

Amikor Martin megvette és hazavitte, fogalma sem volt, hogy egy több ezer éves értéket vásárolt meg potom pénzért. Mivel nagyon tetszett neki, olyan helyre akarta rakni, ahol nap mint nap látja. Így került a fürdőszobapolcára, és szolgált éveken át a fogkeféje és a fogkrémje tartójaként.

ftarto-lelet

Valóban mutatós a négyezer esztendősre becsült darab. Anyaga kerámia, legelő antilopokat festettek rá. Mint utóbb kiderült, a mai Afganisztán területéről, az Indus-völgyből, a Harappa-civilizációtól származik. Minderre azonban évek után derült csak fény, jó néhány fogmosás után.

Véletlenül jött rá, régészeti leletet vett

Karl Martin az antik holmik szerelmeseként gyakran segített az említett bolhapiacon áruló egyik ismerősének. Így esett, hogy egy rakodás alkalmával egy másik edényt pillantott meg a készletben, melynek mintázata, jellege szembeötlően hasonlított az ő fogkefetartójáéra. Elhatározta, hogy legközelebb megmutatja ismerősének azt, és kikéri a véleményét, véletlen lehet-e az egyezés.

Ismerősével annak hozzáértő kollégájához, James-Seymour Brenchley-hez fordultak, akinek szakterülete az ősi művészet, az antik tárgyak és érmék tanulmányozása, így járatos volt az ősi leletek felismerésében. Brenchley hamar rájött, több ezer éves régészeti leletet tart a kezében, melyet valószínűleg brit turisták hozhattak be magukkal korábban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Eladta az ősi fogkefetartót

Karl Martint megmosolyogtatta, mennyire olcsón vette a több ezer éves, fogkefetartóként használt tárgyat, és úgy döntött, eladja. Tudván, mennyire értékes, jókora profittal helyezte ki a Hansons Auctioneers piacán, és 80 fontért adta tovább, ami körülbelül 29 ezer forintnak felel meg.

Volt már hasonló tévedés

Az értékes leletek és antik tárgyak felismerése nem mindig történik meg időben, hiszen, amíg csak laikus szemek látják, nem ébred gyanú, milyen értékes holmiról lehet szó. VII. Henrik ágyát sokáig nem azonosították be, és színházi kellékként, illetve filmdíszletként használták csaknem húsz évig, a hetvenes évektől a kilencvenes évekig. Vajon hány ilyen tárgy kallódik a világban úgy, hogy senki nem ismeri fel benne valódi értékét?

Ezt is szeretjük