Hatan élték túl a kegyetlen vérengzést - A francia mártírfalut soha nem építették újjá
A kis francia szellemtelepülés, Oradour-sur-Glane neve összeforrt a második világháború rémségeivel.

cover-ok
beauty and style
Top olvasott cikkek

Oradour-sur-Glane egy kis település Franciaország középső részén, amely a II. világháború alatt vált a náci megszállásnak fájdalmas emlékhelyévé. A mártírfaluban 642 ártatlan ember lelte halálát, közülük csupán hatan élték túl a rémséges vérengzést.

1944. június 9-én, a világtörténelem egyik legnagyobb hadműveletének tartott normandiai partraszállás harmadik napján a Hitlerhez tartozó és a térségben állomásozó SS-egység - megtorlásul egy korábbi partizánakcióra  -  parancsot kapott a település és az ott élők likvidálására. Az SS-különítmény pár óra alatt végezte el azt a mészárosmunkát, amelyben 642 ártatlan ember lelte halálát: 247 nő, 205 gyermek és 190 férfi lett a nácik áldozata.

szoveg-1
Fotó: PierreOlivierClementMantion / Getty Images Hungary

Nyúlüregen keresztül menekültek

Robert Hébras, a mészárlás egyik túlélőjének szavait a Múlt-kor történelmi magazin idézte fel. A beszámolóból kiderült, hogy a pajtákba beterelt férfiakat az SS-katonák legéppuskázták, és miután átvizsgálták a halmokban heverő embereket, és agyonlőtték a sebesülteket, a holttesteket az épületekkel együtt felgyújtották. Hébras és másik négy túlélő a pajta tövében felfedezett nyúlüregeken keresztül távozott a lángoló fészerből.

A kegyetlen vérrontást egyetlen nő élte túl: Marguerite Rouffanche, aki a végzetes napon elvesztette férjét, fiát, két lányát és a hét hónapos unokáját. Az ő tanúvallomásából lehet tudni, mi is történt valójában. A templomban a robbantás után a szentély egyik ablakához sietett, ahová a gyertyák meggyújtására használt létra segítségével sikerült felkapaszkodnia. Kipréselte magát a törött nyíláson, és három méter magasból a templom tövébe esett. Megsérült, de még át tudott kúszni a szomszédos kertbe, ahol a borsósorok között bújt meg. Másnap találták meg.

szoveg-2
Fotó: cipango27 / Getty Images Hungary

A háború után De Gaulle tábornok, Franciaország akkori vezetője úgy döntött, hogy sohasem építik újjá a települést: a házak üszkös, véres maradványait mementóként úgy hagyták. 1999-ben a települést mártírfaluvá nyilvánították, és létre hoztak egy Emlékközpontot, amelyben állandó kiállítás mutatja be a történteket.

Magyar szellemfaluk

Számos magyar település nagyon szomorú sorsra jutott a történelem során, így házaik ma már üresen állnak. Mutatunk öt olyan apró, magyar települést, mely mára elfeledett szellemfaluvá változott.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük