18 +

Kedves Olvasónk!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

3 ezer év után ismét megszólalt az egyiptomi pap múmiája: hangképző szerveit modellezték újra Nesziamonnak
Hála a modern tudományos eszközöknek, sikerült megszólaltatni az ókori egyiptomi papot.

egyippap
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mi kell ahhoz, hogy hallani lehessen egy több ezer éve élt ember hangját? A válasz talán az lehetne, hogy csoda, azonban nem kell ennyire messzire menni. Elegendő annyit mondani, hogy a tudomány.

Egy nagy-britanniai, múzeumi és egyetemi kutatókat magába foglaló tudóscsoportnak ugyanis sikerült rekonstruálnia egy ókori férfi hangját. A megszólaltatott múmia egy háromezer éve élt egyiptomi pap, akit Nesziamonnak hívtak. Életében papi hivatásán túl füstölőhordozó és írnok is volt a karnaki templomban.

Nesziamon hangja

A hang újraalkotásához orvoslásban használt műszereket juttattak a múmia torkába, melyek segítségével felmérték a hangképző szervek paramétereit, majd az azok alapján készített digitális modellt 3D-nyomtató segítségével fizikai valójában is elkészítették. Végül egy szintetikus hangszállal egészítették ki azt.

Mivel a múmia testhelyzete, fejtartása a sírban töltött évezredek alatt megváltozott, a nyelv jó része odalett, és a múmia szájpadlása sincs meg, a kutatóknak nem volt könnyű dolga. Rekonstrukciójukkal végül mégis sikerült egy nyílt e-hangot képezni a pap egykori hangszínén. A háromezer éve nem hallott hangot a következő videón lehet meghallgatni:

A múmia hangja nemcsak egy borzongató tudományos eredmény, hanem egy mérföldkő is, hiszen korábbi próbálkozások csupán megközelíteni tudták a több ezer éve éltek hangját. Jelen esetben azonban, hála Nesziamon hiányosságai ellenére is jó állapotban megmaradt hangképző szerveinek, a pontos hangszínt tudták rekonstruálni.

A múmia egyébként a Leeds City Museum tárlatában nyugszik, és az egyik legjelentősebbként tartják számon a Nagy-Britanniában őrzöttek közül.

Egyiptomi találmányok

Az ember nem is gondolná, mennyi minden származik tőlük: a leheletfrissítés ötletétől a borotváig egyiptomi találmányok következnek.

Ezt is szeretjük