Nem is tudsz róla, ha elaludtál: a mikroalvás az agyunk különös, pillanatnyi állapota
Számtalanszor megtörténhetett veled, mégsem tudtad, hogy tulajdonképpen aludtál.

mikroalvas-1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ami mikro, az aprócska - ezt tudjuk, de hogyan lehet az alvás mikro? Hiszen órákon át alszunk mindennap, nem igaz? Nos, nem - legalábbis nem mindig. A mikroalvás létező dolog, és, ami a legfurcsább, hogy gyakorlatilag úgy is meg tud történni, hogy észre sem veszi az ember. A mikroalvás tulajdonképpen egy pár másodpercig tartó éberségvesztés, figyelemvesztés.

Az alvás ugyanis nem olyan dolog, ami zajlik, vagy nem zajlik, van vagy nincs. Az agy egy része alvás közben is éber marad, és bizony, ez fordítva is megtörténhet. Ilyenkor ébrenlét közben alszik el az agy egy része. Ezt nevezzük mikroalvásnak.

Kialvatlan állapotban gyakoribb

Ha nem pihentél eleget, nehezen koncentrálsz, és esélyesebb, hogy hibázol, esetlenebbül mozogsz, leversz dolgokat. Olyan is van, hogy észre sem veszed, amikor kialvatlanul véletlenül becsukódik a szemed pár pillanatig. Olykor bólintasz is egyet, erre viszont már felriadhatsz. Megeshet munka közben, a számítógép képernyőjét nézve, a buszon ülve vagy a tévé előtt.

- Ilyenkor az agy gyakorlatilag félig alvó állapotban van - magyarázza Dr. Chiara Cirelli, a Wisconsini Egyetem szakértője.

Sajnos a mikroalvás megeshet a volánnál is, épp ezért mondják, hogy kialvatlanul soha, semmi esetre sem szabad autót vezetni. Egyetlen másodpercnyi mikroalvás végzetes balesettel járhat.

Megeshet, hogy észre sem veszed

Bár a mikroalvást észreveheti az ember, olykor mégsem tűnik fel neki. Ha az egy-két másodpercig tart, mint azt Jim Horne, a Loughborough Egyetem professzora magyarázta, az agy egyszerűen nem emlékszik arra, hogy aludt, így az ember éppen úgy folytatja az éppen zajló tevékenységét, mintha mi sem történt volna.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy 2014-es kísérlet résztvevőinek egy mozgó pontot kellett figyelemmel követniük egy órán át. A feszített figyelem sorozatos mikroalvásokat idézett elő. Bár a résztvevők arról számoltak be, hogy végig éberek voltak - ami az agy részleges ébrenléte miatt hittek -, a műszerek és a megfigyelés alapján átlagosan 79 mikroalvásuk volt, melyek nagyjából 6 másodpercesek voltak.

Ezt is szeretjük